Тези в Кипър ние ги учихме да играят!

10:38
Тези в Кипър ние ги учихме да играят!
Преди няколко месеца разговарях с големия ни футболист от 60-те години Спиро Дебърски, който е прекарал голяма част от треньорската си кариера в Кипър, пише Едуард Папазян, вестник "24 часа".

Той ми разказа, че в основата на футболния бум на островната държава стои България. Именно от нашата страна са заминали натам първите сравнително качествени за кипърските стандарти футболисти и треньори.

В сряда вечерта играчите на АПОЕЛ Никозия доказаха в колко много показатели ученикът е надминал учителя си. Играчите в жълти фланелки устискаха победа 1:0 над френското величие Лион в редовното време, стратегически се окопаха в своята половина в продълженията, за да триумфират с 4:3 дузпи. Така АПОЕЛ стана първият кипърски отбор, намерил място между най-добрите осем клуба на континента. Не е лошо да припомним, че гордостта на България в Шампионската лига е класирането на Левски в групите, приключило с нула победи, нула равни и шест загуби при голова разлика 1:17. А приказката за островитяните продължава и те чакат следващия си съперник идния петък.

Факт е, че кипърският възход, порязал болезнено и нашия национален отбор с разгром 4:1 в световна квалификация, се дължи най-вече на умната подкрепа на държавата. Правителството осигури дългосрочни инвестиции преди всичко в детско-юношеския футбол и спортната база - нещо, което у нас започнаха да проумяват едва в последните 2-3 години, при това само отчасти. При това положение хич няма да е за чудене, ако след година-две се престрашим да си поканим специалисти именно от Кипър, за да усвоим тяхното футболно ноу-хау.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Lubo0o
09.03.2012 22:01

Те българите освен на маймунджилъци на кво друго ще ги научат ?

aa2
09.03.2012 12:38

Абе не знам дали ние сме ги учили ама май те ще трябва да ни понаучат на някои неща, защото скоро не виждам български ''гранд'' в ШЛ, а да не говорим за 1/4 финал в ШЛ!

paunQ
09.03.2012 11:51

Смеем се на македонците, но самите ние се опитваме да си преписваме чужди заслуги.. Недейте така!

Balki89
09.03.2012 11:33

Станахме на всяка манджа мерудия! Колко футболисти и треньори са отишли и са предали своя опит там?

alePSG
09.03.2012 10:55

Кипърския възход е 80% невероятен късмет и 20% букмейкърска измама. Че сме имали два трениора там е невероятно важно да се отбележи. ^^