Кипър празнува класирането на АПОЕЛ на четвъртфинал

15:35
Кипър празнува класирането на АПОЕЛ на четвъртфинал
Малката островна държава Кипър празнува днес, след като скромният за европейските стандарти отбор на АПОЕЛ Никозия продължава да твори сензации и вече е на четвъртфинал в Шампионската лига.

АПОЕЛ отиде при осемте най-добри състава в Лигата на богатите, след като елиминира Олимпик (Лион) с 4:3 след изпълнение на дузпи. Иначе двата отбора си размениха по една
победа с по 1:0 в двата мача.

"Чувствам радост и облекчение", каза вратарят Дионисиос Хиотис пред сайта UEFA.com. "Ние постигнахме нещо, което никой не би помислил в началото на сезона, че възможно".

Футболният празник дойде в подходящ момент в Кипър след ежедневието на икономически проблеми, финансова криза и безкрайните преговори между гръцките и турските кипърци по темата за обединяването на острова.

"Давид е победил Голиат веднъж, така че можете да си представите, как се чувства привърженикът на АПОЕЛ днес. Но все пак АПОЕЛ държеше в ентусиазъм своите фенове в последните шест месеца", доволен е и кметът на кипърската столица Никозия Константинос Йоргацис.

По традиция кипърският футбол не се приема много насериозно, но последните години промениха тези представи, след като Анортозис и на два пъти АПОЕЛ влязоха в групите на Шампионската лига. От друга страна през този сезон имаше местни отбори и в групите на Лига Европа. Победата на АПОЕЛ пък стана причина за тържества през цялата нощ по улиците на Никозия.

Безспорен герой е вратарят Дионисиос Хиотис, който спаси два удара, но улови посоката и на другите два. Той отрази шутовете на Александър Лакасет и на бразилеца Мишел Бастос, за да изпрати тълпата в екстаз. От друга страна избраните от треньора Иван Йованович изпълнители не пропуснаха нито веднъж. Това беше една невероятна нощ, тя ще живее в нашите спомени в продължение на много години", каза полузащитникът Густаво Мандука, който вкара попаданиоето в редовното време, но малко преди края на продълженията беше отстранен заради втори жълт картон.

"Направихме история за тази страна и ние сме горди с това. Ние искаме да всички да се насладят на този момент. Мандука благодари на феновете, които показали, че се
невероятни и през всичките 120 игрови минути и при дузпите, не спрели да подкрепят отбора. Всъщност АПОЕЛ даде индикации, че няма да бъде само пълнеж в групата, след като спечели пет от седем мача в Шампионската лига като домакини. Те също така са и единственият отбор, който е тръгнал от най-ниския квалификационен кръг и отива на четвъртфинал. В групата пък паднаха само от Шахтьор (Донецк) в мач без значение. Густаво Maндука обаче ще пропусне първата четвъртфинална среща заради червения картон.

Попитан какви са предпочитанията му за следващ съперник, той отвърна: Аз не искам Барселона. Никой не ги иска, или пък Реал Мадрид. Но да бъдем реалисти. Всеки отбор е по-голям от нас и има повече история, отколкото ние, но пак ще се насладим на играта и ще продължим да мечтаем- защо не?"

Полузащитникът Нуно Мораиш пък заяви, че в момента в АПОЕЛ има страхотен колектив, който ги носи напред. "Знаехме, че имахме само един шанс", каза той. "Бяхме наясно, че ако ще получим такава възможност, трябва да дадем всичко от себе си. Направихме много усилия и виждате, че на терена никой не се пести. Всеки помага на другите и мисля, че заслужаваме да бъдем тук. Мораиш има период в кариерата си в английския супер-клуб Челси, но за 3 години е изиграл едва 4 мача. След това той приема предложението да се върне в родната Португалия, откъдето пък пристига в Кипър.

Прави впечатление, че в АПОЕЛ няма много местни играчи. Безспорно най-често в титулярните 11 попада крилото Константинос Хараламбидис, който е и важен играч в националния отбор. Другият кипърски играч, който снощи излезе в историческата среща, е Нектариос Александру. Русокосият ляв халф-бек застана като дефанзивен полузащитник и се справи много добре.

"Да, наистина има малко кипърци в стартовия състав. Но имаме много млади таланти, които са в отбора. За тях е много полезно всеки ден да тренират срещу опитни европейски футболисти. Така те се учат много по-бързо, обясни Хараламбидис.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

specialchoo94
08.03.2012 20:21

Браво държава с население по малко от милион се класира на 1/4 финал .. Браво успехи занапред за момчетата .. : )

satacka
08.03.2012 18:26

За жалост футбола у нас е повече бизнес, отколкото футбол. За това сме така.

likata
08.03.2012 17:05

В Кипър са светлинни години пред нас.Бази манталитет бил съм видял съм евала им правя дори в селата имат някакви прилични стаадиончета.При нас пасища то дори и за пасища не стават

red_army_10
08.03.2012 16:50

Вижте какво правят кипърците. ГЛЕДАЙТЕ! А България къде е? Левски, ЦСКА, Литекс??? Къде са те? А уж се имаме за по-развита футболна държава от Кипър. Дано Лудогорец направят нещо, че да прославят по европейските терени малко и българския футбол, защото нещата при нас в този спорт са страшно плачевни.