"Имаме пари, но не ги хвърляме напразно"

11:42
"Имаме пари, но не ги хвърляме напразно"
Есенният лидер в "А" група Лудогорец"трупа мускули и енергия в Анталия за втория полусезон. Дните на разградския тим минават в двуразови тренировки и контроли. Амбицията на всички - от собственика на клуба Кирил Домусчиев до административния щаб, е една - титла, и то в дебютния за тима сезон в елита. За първото място, естествено, говори и старши треньорът Ивайло Петев, който педантично спазва програмата за подготовката на лагера в Турция.

- Кое ви дава основание след само един полусезон в елита вече да мислите за титлата?

- Играта ни досега ни дава право на самочувствие. На базата на това, което показахме досега, ако запазим този импулс в играта и малко надградим още, имаме реален шанс за титлата. Срещнахме всички отбори и не мисля, че някой от тях ни е надиграл тотално, за да имам някакви колебания за това, което казвам. Напротив - получиха се истински дербита и дано напролет са повече, за да върнем хората на стадионите. И който покаже най-стойностна игра, нека стане шампион. Най-стойностна на терена, искам да конкретизирам задължително.

- В думите ви прозира и друга нотка - за неща извън терена. Смятате ли, че нашето първенство е честно?

- Искрено се надявам да е така. Ще съм радостен, ако това бъде налице.

- А досега?

- Не го коментирам. Искам да говоря за бъдещето. Дано има стойностни мачове със заряд, с динамика и хората да ни гледат.

-Какво мислите след трите контроли, в които отборът ви не взе нито една победа?

- Целта е за старта на първенството да сме готови на сто процента. Най-стойностната контрола бе със словашкия Сеница. Визирам като доближаване до начина на игра, който искам да виждам. Жалкото е, че не успяхме да реализираме добри ситуации за гол, което ще ни е проблем, ако така продължи.

- За втори път в Белек говорите за проблеми в завършващата фаза. Светва ли ви червена лампичка?

- Естествено. Където имаме грешки, трябва да ги свеждаме до минимум. В мача с поляците допуснахме много елементарно два гола, но пък със словаците бяхме стабилни в защита. Има още много какво да се желае, но основното е липсата на завършващ удар.

- Тогава липсва голаджия...

- Всеки играч на предна позиция има качества да реализира. Нашият стил на игра е по-различен от останалите и не играем с типичен централен нападател. И се надявам проблема "голова недостатъчност" да го отстраним скоро.

- Как? С тези футболисти или с още нови?

- С други - не. Ще стане с много работа, повторения, разговори... С тези играчи ще отстраним проблема и отборът ще изглежда много по-убедително. Все пак сме в етап на подготовка.

- Около трансферната политика на вашия клуб не се шуми, както е с конкурентите ви. Вие или собственикът избирате кой играч да вземете?

- Естествено, това е мое задължение. Парите ги имаме, но те не се хвърлят напразно. Всичко е премерено, сведено е до минимум и се концентрираме до играчи, които ще са ни от полза.

- Кой е най-скъпият футболист, когото сте взели?

- Не мога да кажа, но няма нищо общо с изнесеното в медиите предишния сезон, че сме купили играчи за милиони. Това не отговаря на истината. Цените са нормални за българските стандарти.

- Да се върнем на честната игра. Напоследък наболя въпросът с допинга във футбола и конкретно в ЦСКА. Вашето мнение?

- Това е против футбола.

- Само докторът ли е виновен? Вие сте треньор и няма как да не знаете кой какво върши в един отбор, нали?

- Без коментар.

- С оглед стартовите позиции в класирането ЦСКА ли е основният ви конкурент за титлата?

- И ЦСКА, и Левски, и Черноморец са в добри позиции. Не бива да отписваме и Литекс - те играят винаги за титлата. Това са отборите с реални шансове. Но ние си гледаме нас и ще продължим да играем всеки мач за победа и за публиката.

- Петев срещу Пенев! Равни точки в класирането и една буква разлика в имената. Отминало ли е времето на доказани имена като Димитър Пенев в професията?

- Той е светило в бранша и не искам аз да давам характеристики за него. Той се е доказал, а аз съм млад и тепърва ще се развивам. Дай боже да го задмина, защото съм амбициозен и имам цели. Времето ще покаже. Иначе първият двубой между нас завърши 2:2, ще видим какво ще стане на 23 май.

- Пенев е част от онова златно време за българския футбол на световното в САЩ, но оттогава той върви надолу. Защо?

- Нещата са комплексни. Първо, нямаме бази. Това е основният проблем. Говоря за всички клубове. С изключение на нашия стадион и тренировъчната база не се сещам някъде да е направено нещо ново.

- Все пак същото направиха и в Ловеч, Бургас...

- Говоря за подрастващото поколение и детско-юношеския футбол.

- Е, точно в това направление да не забравяме и школата на Христо Стоичков в Етрополе...

- Да, така е, но това е малко. Имаме талантливи деца, стигат до едно положение и после, когато трябва да направят истиската крачка към мъжкия футбол, те я правят, но... назад.

- Но тази крачка зависи и от вас, треньорите. А виждаме как немалко чужденци без особени качества се купуват от нашите клубове...

- Ще се повторя - ако имаме бази и терени и някой да обучава децата, нещата няма да са така. Без да подценявам нашите млади момчета, но подрастващото поколение не е на нивото, което аз като треньор изисквам.

- Тоест имаме недостиг на таланти?

- Точно така. Развиват се до 17-19 години и тогава изоставаме.

- Какво трябва да се направи?

- Във всеки град и клуб да се изгради добра база и да има специалисти, които да обучават младите. Тогава няма да имаме толкова чужденци.

- А не смятате ли, че голяма част от легионерите е тук заради други интереси - бизнес, комисиони...

- Мога да говоря само за нашия клуб и ще кажа - не! Ние вземаме чужденци, които смятам, че ще ни свършат работа и ще ни вдигнат нивото.

- Как ще коментирате трансфер като този на Диого в ЦСКА - подписване на договор, нито един мач и продажба на печалба?

- Това си е политика на ЦСКА и не знам поради каква причина е станало така.

- Следите усилено конкуренцията. Как ви се вижда?

- Гледам и селекцията, и мачовете им. Нормално е, наясно съм какво имаме отсреща.

- Битката за Шампионската лига на Европа не предполага ли и шампионска селекция на друго ниво?

- Сега сме концентрирани в първенството. Нека играем доминиращо и спечелим, а после ще го мислим. Бързаме бавно!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация