Германски експерт: Военните са виновни за трагедията в Египет

09:51
Германски експерт: Военните са виновни за трагедията в Египет
Египетската полиция е могла да прекрати смъртоносните сблъсъци на футболен мач в Порт Саид, ако й е било наредено, заяви за ДПА германски експерт по поведението на запалянковците. Гюнтер Пиц от Института по спортни изследвания при университета в Хановер предположи, че управляващите военни са позволили насилието да ескалира, за да сплашат опозицията.

"Много неща показват, че военната диктатура е искала да сплаши и да запуши устата на критично настроените опозиционери," подчерта Пиц, който години наред е проучвал защо футболните хулигани обичат да се бият.

"По моя информация на стадиона или близо до него е имало около 3000 полицаи, които повече или по-малко са наблюдавали ставащото безучастно. Когато разполагаш с 3000 полицаи, можеш много бързо да спреш подобно безчинство." Това предполага, че бунтовете, при които загинаха 74 души, са били политически мотивирани и са нямали почти нищо общо с обичайното футболно насилие.

"Това не приличаше почти никак на типичните схватки между футболните запалянковци," добави Пиц. Военните, които управляват Египет след въстанието, което принуди Хосни Мубарак да подаде оставка миналата година, са обект на призиви на либерални и светски настроени египтяни да предадат властта на цивилно правителство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация