Колина дава съвети на наши рефери

16:59
Колина дава съвети на наши рефери
Безценни съвети от Пиерлуиджи Колина получиха новите международни съдии в Европа, между които са Ивайло Стоянов и Никола Попов. От неделя те са на семинар на УЕФА в турския курорт Анталия заедно с топреферите на континента. Колина, който е главен офицер на Съдийската комисия на УЕФА, даде кураж на младите съдии, които тази година започват международните си кариери. В Анталия са 43 нови арбитри на ФИФА от 28 страни.

"Голяма привилегия за вас е да бъдете сред най-добрите рефери в света. В същото време е и отговорност, която вие трябва да сте готови да носите. Трябва да се вземат важни решения за половин секунда и  под натиск. Затова и бъдете готови да се справяте с кризи, защото ако решението е важно, може да има големи последици. Трябва да изградите свой собствен стил чрез усърдна подготовка. Част от нея е и разучаването на двата отбора преди мач – тактика, характеристики на футболистите, играта на отборите в определени ситуации. Това ще ви помогне да четете играта. Физическата подготовка и концентрацията са ключовите оръжия в арсенала на един елитен рефер. Умората води към грешки, а за един съдия е важно да остане до последната секунда свеж, фокусиран и концентриран. Трябва да пазите състезателите от грубостите на съперника, а себе си от играчите, които се опитват да уронват престижа ви на терена", бяха част от съветите на Колина.

Освен това той напомни на новобранците и техните отговорности по отношение на изграждане на имиджа.

"Вие трябва да вдъхновите други хора. Най-доброто нещо, което се случва е, когато някой друг реши да бъде съдия, защото сте вие сте пример за подражание за младите рефери във вашата страна. Крайната цел за вас е да бъдете приети, а това е, когато играчи и треньори ви имат доверие, дори ако сте направили грешка. Това е въпрос на личност, подготовка и надеждност. Учете се от грешките си и бъдете самокритични, защото винаги има място за подобрение. Когато сте допуснали грешка, погледнете напред, възстановете се и се върнете по-силни", каза още Колина.

Семинарът беше открит от първия вицепрезидент на УЕФА Сенеш Ерзик (Турция), който поздрави младите рефери.

"Вие заслужавате да сте тук. Имате най-трудната работа във футбола. Всички в УЕФА се ангажираха да ви предлагаме най-добрите възможности за образование. Няма ограничение за учене. Пожелавам ви успех", с тези думи Сенеш Ерзик се обърна към новите международни съдии.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация