УЕФА писа отличен на Съдийската комисия на БФС

12:56
УЕФА писа отличен на Съдийската комисия на БФС
Преди няколко дни завърши вторият семинар на Съдийската комисия на БФС за таланти и ментори. Този път домакин беше Сливен, след като предишният се проведе в Трявна през декември 2010 г. Семинарът под Сините камъни продължи пет дни, като първите два бяха за първо ниво, което включва 40 таланти и 20 ментори. Три дни бяха ангажирани участниците във второ и трето ниво – 30 съдии и 15 ментори. В Сливен през цялото време бяха членовете на Съдийската комисия на БФС и инструкторите към нея – главният методист Детелин Баялцалиев и зоналните инструктори Илонка Джалева (София), Неделчо Чакъров (Пловдив), Радан Мирянов (Варна) и Петър Петров (Велико Търново).

Като гост-лектор се изяви бившият гръцки топрефер Кирос Васарас, който сега е член на Съдийската комисия на УЕФА и отговаря за българските международни арбитри. Той дал отлична оценка на семинара, като не скрил и възхищението си от единството и разбирателството в Съдийската комисия на БФС. Семинарът привлече и още двама чужденци – мениджърът на съдиите в Малта Ейдриън Каша и отговорникът по програмата за таланти и ментори в островната държава Виктор Минтоф. Двамата пристигнаха в България по своя инициатива и на разноските на малтийската футболна федерация. От тях дошла и идеята за обмяна на съдии.

Малтийците предлагат наши арбитри да ръководят срещи от тяхното първенство, а техни рефери да свирят в „А“ група. Все още обаче всичко е на ниво разговори и едва ли скоро ще се осъществи. Обсъждан бил и вариант за разменено гостуване на съдии в контроли на националните отбори на двете страни. „Програмата беше изключително натоварена, тъй като искахме да използваме максимално времето. Видях, че всички си тръгнаха уморени, но по-важното е, че нямаше излишни занимания. И съдиите, и техните ментори показаха голяма заинтересованост към семинара. Нямаше хора, дошли просто да отбият номера“, заяви за bgreferee.org председателят на Съдийската комисия на БФС Костадин Костадинов, който вече е и мениджър на съдиите.

В Съдийската комисия са доволни, че голяма част от реферите са показали прогрес в рамките на последната година. Доказва го фактът, че много от тях са се придвижили с едно стъпало нагоре в ранглистите.  „Когато един съдия се съобразява с наставленията на менторите, това винаги до напредък, който доказва ефикасността на програмата за таланти и ментори“, категорични са от Съдийската комисия на БФС. Голям интерес предизвикала презентацията на Кирос Васарас - „Езикът на тялото по време на мач“. Той бил подготвил много интересни клипове от различни мачове в Европа. Главният методист на Съдийската комисия на БФС Детелин Баялцалиев пък представил друга любопитна тема -  „Как да се справят и да реагират съдиите при изразяване на несъгласие от страна на футболистите“. Сред останалите теми били играта с ръка в наказателното поле от гледна точка на картоните – кога се показва картон и какъв, за взаимодействието между съдиите при авантаж, засада и конфронтация. Инструкторът на зона Варна Радан Мирянов (на снимката) дал ценни напътствия на съдиите как да бъдат по-убедителни при показването на картони. Наблюденията през сезона показали, че много от арбитрите в първо ниво не са научени как да степенуват звуковия сигнал по сила и продължителност по време на мач.

Затова бившата международна съдийка Илонка Джалева, която сега е инструктор на зона София, изнесла пред участниците в семинара специално подготвена презентация по този въпрос с нагледна демонстрация.

В програмата били включени по-специфични теми, които ги няма в правилата на играта, но са изключително важни за изграждането на младите съдии.  Единствено практическите занимания не се провели според плановете заради лошото време в Сливен. Терените на стадион „Хаджи Димитър“ били сковани от студ и сняг и от Съдийската комисия преценили, че е по-добре занятията да бъдат в една от залите на хотела. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация