България и Иран доразвиват сътрудничеството си в областта на спорта

15:29
България и Иран доразвиват сътрудничеството си в областта на спорта
Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков прие извънредния и пълномощен посланик на Ислямска Република Иран в България Н. Пр. г-н Голамреза Багери Могадам, с когото обсъдиха бъдещото сътрудничество в областта на спорта между България и Иран.

По време на официалната среща беше договорено да започнат разговори на ниво министри за развитието на взаимоотношенията между двете държави в сферата на спорта, като се обмени опит в организирането на масовия спорт, програмите и системата на подготовка. По отношение развитието на елитния спорт беше обсъдено да се проучат възможностите за размяна на спортисти и треньори, да се организират в бъдеще съвместни лагери, да се осъществи по-тясно сътрудничество между отделни федерации. Да бъде осъвременен в съответствие с новите реалности подписаният на 2 юни 2004 г. в София Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на спорта между тогавашното Министерство на младежта и спорта на Република България и Организацията за физическо възпитание на Ислямска Република Иран, решиха министър Свилен Нейков и иранският посланик Н. Пр. г-н Голамреза Багери Могадам. Меморандумът е сключен за период от 5 години и автоматично се подновява за следващ 5-годишен период.

"Спортът има обединяващи функции. Отворени сме за сътрудничество и се радваме, че имаме приятели във Ваше лице, - каза по време на срещата с иранския посланик министър Свилен Нейков. – Нашата задача е да направим по-тесни контактите между отделните спортове, да обсъдим начините на финансиране, програмите и организацията на подготовката за следващия 4-годишен олимпийски цикъл за успешното представяне на нашите спортисти на Олимпийските игри в Рио де Женейро през 2016 г."

От своя страна иранският посланик г-н Голамреза Багери Могадам предаде поздравителен адрес на министър Свилен Нейков от министъра на спорта на Иран д-р Мохаммад Аббаси. Дипломатът съобщи, че иранското правителство е направило промени в структурата на спорта, като е създало Министерство на спорта и младежта с цел осигуряването на повече инвестиции за спорт. Български състезатели и треньори са особено ценени и предпочитани в Иран, стана ясно още на срещата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Notlike
18.01.2012 17:58

Има смисъл в такъв договор. Иран хич не са си бедна страна, а нашите могат да лапнат някой лев оттам, което и е целта де...