Нуно Пинто: Избрах Левски най-вече заради треньора Костов

08:30
Нуно Пинто: Избрах Левски най-вече заради треньора Костов
С Нуно Мигел Соуса Пинто разговаря Найден Тодоров от вестник "24 часа".

Нуно Мигел Соуса Пинто е роден на 6 август 1986 г. в Португалия. Юноша е на Боависта. Но прави впечатление с изявите си в последните 3 сезона в Насионал Мадейра. Той е първото, и засега единствено, ново попълнение на Левски за 2012 г. Той е човекът, заради когото първата тренировка на Левски закъсня с цели 80 минути - футболисти и треньори чакаха в съблекалнята шефовете да финализират сделката с Насионал, за да излезе и Пинто в дебютното занимание на "сините". Дали си е струвало чакането предстои да разберем. За всички в България португалецът все още е неизвестна фигура. "24 часа" хвърля светлина върху образа на футболиста и човека Нуно Пинто чрез първото му обширно интервю, откакто стана играч на Левски.

- Нуно, добре дошъл в "Левски", какви са първите ти впечатления от отбора и съотборниците ти? По-добри ли са играчите от тези в "Насионал"?

- Всеки от тях, както и служителите в клуба, ме накараха да се чувствам добре дошъл. Мога да кажа, че "Левски" е голям клуб с много добра организация. В "Насионал" има страхотни футболисти и отборът всяка година продава играчи в много големи клубове. За "Левски" ми е още рано да изразя мнение, но на пръв поглед виждам, че тук има много силни футболисти.

- Предполагам, че си имал и други предложения, кои други отбори те искаха?

- Да, вярно е, имах. Те бяха от "Металург" (Донецк) и "Апоел", но аз избрах "Левски".

- Защо избра "Левски"?

- Първо, заради треньора Костов. Чувствам, че той ме искаше много, което е важно за мен. След това моят мениджър ми обясни колко голям клуб е това.

- Кога точно научи, че ще преминеш в "Левски"?

- Костов и спортният директор Георги Иванов бяха в Португалия, за да наблюдават мачове. Тогава агентът ми каза за техния интерес към мен. Сержо Лейте ме информира, след което започнаха и преговорите с "Насионал" (Мадейра).

- По интернет ли прочете какво представлява "Левски", или някой ти разказа?

- Познавах "Левски" много добре още преди да дойда тук. Отборът редовно играе в европейските турнири, а през 2010 година гледах мачовете на отбора срещу "Спортинг" и "Лил".

- Истина ли е, че си бил пред трансфер в "Анортозис" през лятото на 2011 година?

- Не, не беше "Анортозис", а беше "Апоел" (Никозия) - шампионът на Кипър.

- Ти си роден в град Вила Нова де Гая, който е с по-малко от 200 000 жители, стресна ли те нещо в няколкото дни в София? Примерно движението на колите по улиците или лошото време, или нещо друго?

- Първите ми дни в София прекарах само в тренировки, в офиса на клуба и в хотела. Нямах достатъчно време да опозная София, но забелязах, че е голям град и също така, че беше доста студено.

- Какво е първото нещо, което ще запомниш от България, което видя в първите ти часове?

- Много коли, красиви планини, сняг и приятелски настроени хора

- Често ли ти се е налагало да играеш като ляв халф? Как се справяш и на тази позиция?

- Обичам да играя, независимо дали ляв бек, или ляв халф. Винаги съм готов да помогна на моя отбор. Треньорът обаче ще ме сложи на тази позиция, на която мисли, че съм по-добър.

- Още когато тренираше в школата на "Боависта" ли беше защитник, или като дете си играл и на други позиции?


- Започнах като плеймейкър, но заради това, че съм бърз и имам добър ляв крак, треньорът ме постави на тази позиция. Също така и заради пробивите, които правя.

- Феновете на "Левски" още не те познават. Кажи им кой е Нуно Пинто...

- Не обичам много да говоря за себе си. Предпочитам феновете да ме подкрепят и да гледат изявите ми на терена. Мога да им кажа, че ще давам най-доброто от себе си на тренировки и мачове. Дошъл съм тук да помогна на "Левски" и да съм концентриран върху това да играя футбол. Ако мога да се изразя така, аз съм офанзивен защитник.

- Женен ли си, имаш ли си приятелка?

- Да, имам жена и дъщеря. Те са моята опора и ме подкрепят постоянно. Благодарение на тях съм това, което съм сега и аз ги обичам.

- Знаеш ли, че българките са много красиви?


- Както казах, бях за много кратко време в София и нямах време да видя това.

- Какво обичаш да правиш, когато не си на тренировки или на лагер? Имаш ли някакво хоби?


- Да, разбира се. Обичам да прекарвам времето си с моето семейство, да се разхождаме, да пазаруваме, да хапваме заедно. Гледаме заедно филми вкъщи, интернет, плейстейшън и така нататък...

- Какво знаеш за българския футбол?

- Знам, че първенството е трудно, с доста добри отбори като "Литекс", ЦСКА, "Славия", "Локомотив", които винаги се борят с "Левски" за шампионската титла.

- Какви са впечатленията ти от треньора Николай Костов?


- Той е уважаван треньор и бивш професионален футболист. Направил е много добра кариера в "Анортозис" и "Металург" (Донецк). Държи се приятелски с играчите, това е важно. Сигурен съм, че той може да ми помогне много, за да стана още по-добър футболист.

- Харесват ли ти разнообразните тренировки в Кипър? Знаеш ли, че част от тях са копирани от "Барселона"?


- Харесва ми обстановката, условията, всичко е наред. Времето е подходящо за тренировки и подготовка, подобно е на това в Португалия. Останалото е в компетенцията на треньора.

- Кой е твоят любим отбор?


- Сега е "Левски" (София)! Винаги съм харесвал "Порто".

- Кой е най-опасният нападател, срещу когото си играл?


- Фалкао от "Порто".

- Кой е най-добрият ляв бек в света?

- Марсело от "Реал" (Мадрид).

- Научи ли вече някоя дума на български, макар да си в български отбор само от броени дни?


- Няколко думи като "здравей", "благодаря", но ще се науча с времето на повече неща. Мога да броя на български от едно до пет. Засега се разбираме на английски.

- Знаеш ли какво е ЦСКА?

- Да, футболен отбор от София.

- Обещаваш ли на феновете на "Левски" шампионската титла?

- Футболът не е индивидуален спорт. Трябва да се представяме силно, да имаме постоянство, да няма контузии и също така да имаме късмет. Вярвам, че с огромната подкрепа на феновете на "Левски" и с усилията на всички играчи и служители на клуба в края на сезона всички ние ще бъдем много щастливи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Redbula
24.01.2012 18:48

- Защо избра "Левски"?

- Първо, заради треньора Костов. Чувствам, че той ме искаше много, което е важно за мен. След това моят мениджър ми обясни колко голям клуб е това.


ХАХАХА ИЛИ щОТУ ДР ФУТБОЛИСТИ СА МУ КАЗАЛИ ЗА СИН СИТИ И ЗА БГ ЖЕНИ