Вилиян Бижев: Не изключвам да играя за България

14:46
Вилиян Бижев: Не изключвам да играя за България
"В момента искам да играя за САЩ. Но е хубаво да мога да избирам между двете държави", сподели младият талант на Ливърпул Вилиян Бижев, който в момента се състезава за младежките формации на "янките", но има и български паспорт.

Нападателят Бижев бе купен от английския гранд през лятото след впечатляващи проби, в които вкара пет гола и добави две асистенции в два мача за тима до 18 години на мърсисайдци. Предвид това, че няма работна виза за Англия, той бе пратен под наем за един сезон във втородивизионния немски Фортуна Дюселдорф. Запитан какво мисли за бъдещето си, Бижев заяви за "Ню Йорк Таймс", че не изключва идеята един ден да се състезава за мъжкия национален тим на България, след като мина през почти всички младежки формации на Щатите.

"В момента искам да играя за САЩ. Но на този ранен етап от кариерата си и в живота си, мисля, че е хубаво да имам възможността да избирам между двете държави. Искам да имам всичките си опции отворени. Но в момента съм отдаден на САЩ. Благословен съм да бъда извикан на този лагер и съм много благодарен. Доволен съм да съм тук", сподели Бижев, който е във Флорида с отбора на САЩ до 20 години.

Бижев е роден в България, но като малък се премества със семейството си във Фресно. Нападателят подписа с Ливърпул за 3 + 2 години и според него се е адаптирал много добре към играта на младите футболисти на мърсисайдци.

"Вярвам, че пробите бяха много добри, защото получих шанс да играя с футболисти, които се състезават на професионално ниво от много млади. Трябваше да тренирам с играчите преди мачовете. След това разбрах какво искат те. Правех добри бягания и топката беше просто пред мен. Трябваше просто да я вкарам, а аз имам този инстинкт като нападател", продължи Бижев.

Той е доволен и от лагера си с 20-годишните американски национали, в който идва за сефте. "Лагерът беше страхотен и тук има много страхотни играчи. Мисля, че играя добре. Всеки тъкмо си идва от зимната почивка и мисля, че е нормално някои играчи да са още на по-ниски обороти. Но като цяло мисля, че всеки играе наистина добре, както и аз", каза още младежът.

Относно престоя в Германия, той също е доволен.

"Много ми харесва в Германия. Стилът на игра на Фортуна е с владение на топката, а скоростта им е много бърза. Това ми помогна доста, защото знам какво да правя с топката, преди да я получи и да играя с едно, две докосвания. Предпочитах да бъда в Ливърпул от началото и да не ходя под наем. Но заради работата с визата, трябваше да отида някъде, и аз предпочитах това да е Германия. Контузих си глезена по време на мач, който играхме на изкуствен терен. Продължих да играя и излязох чак, когато не можех да продължа. Върнах се в Ливърпул да се лекувам и след това продължих реабилитацията си в Дюселдорф. Завърнах се в игра и направих грешката да играя, без да съм превързан. Контузих се още по-лошо", обясни неволите си през първия полусезон в Германия Бижев, който вече е възстановен.

Той разкри и какво иска да подобри в играта си. "Миналата година бе най-прогресивната в кариерата ми и мисля, че най-важното е да играеш с концентрация. Искам да стана по-здрав физически и да задържам по-добре топката. Като нападател трябва да имам доста сили в горната част от тялото си. Също така трябва да работя по ударите от разстояние и да правя по-добър контакт с топката, за да са по-ниски ударите ми. Мисля, че имам добри реакции в наказателното поле. Когато топката идва към мен, знам какво да правя", завърши младежкият американски национал.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация