Вуцов настоява за логичното: Левски трябва да си върне Сираков

11:03
Вуцов настоява за логичното: Левски трябва да си върне Сираков
Иван Вуцов е силно свързан с Левски. През голяма част от живота си той е работил на Терена", а мнението му винаги е интересно за фено-вете. "Тема Спорт" се свърза с легендарния защитник и треньор, който се съгласи да коментира текущата ситуация при сините.

Г-н Вуцов, какво ви е мнението за моментната ситуация в Левски и назначаването на двамата нови шефове в клуба - Иво Тонев и Стилян Шишков?

- Не съм човекът, който трябва да одобрява или отъждествява идеите на сегашното ръководство в клуба. По принцип в последните години не говоря за Левски, но си позволявам на полусезона да дам своето мнение. Не бих искал да взимам пряко отношение по промените. Дано да са за добро. В спорта вече не е от толкова голямо значение дали ръководителите са били свързани със съответния клуб преди. Важно е да се работи професионално и правилно. Виждаме обаче, че феновете трудно приемат назначаването на Стилян Шишков, който има общо с ЦСКА в миналото си. При нас явно клубната принадлежност все още е фактор за хората, още не можем да преживеем този момент. За Иво Тонев мога да кажа, че беше в Локомотив Сф по линия на баща си. Не знам какви са неговите дълбоки убеждения. Сигурен съм, че може да бъде полезен с работата си. За Шишков съм запознат с фамилията, но се въздържам да казвам каквото и да било за него - добро или лошо.

Възможно ли е самото отношение на феновете към Шишков да вдигне напрежението около него и да му възпрепятства работата?


- Не знам, не мога да преценя и не искам да коментирам по тази тема.

А какво ви е мнението за представянето на Левски през есента?


- Цялостно положението не е добре. Минал е един полусезон, нека да не правим обстойни анализи и крайни изводи. Перспективите обаче не са добри. На Левски му остана само сърцатата публика, която живее с идеите и убежденията, футболистите не са от най-качествените. Има и финансов недоимък, който пречи да се привлекат класни попълнения. С този отбор Левски е неспособен да се бори за титлата. Ще трябват поне трима-четирима класни играчи. Не е необходимо да казвам на какви позиции са нужни те. Важно е да вдигнат нивото, да поведат тима, да направят хомогенна сплав с другите състезатели и подпомагани от публиката с желание, със старание, да постигнат резултати. Трудно може да се разчита, че с моментните изпълнители Левски ще бъде на върха в края на сезона. В този клуб нещата са така, че ако си втори, все едно си изпаднал. Изпитал съм това на гърба си. Една година ставаме шампиони и ме носят на ръце, а следващата сме втори и ме освобождават. Не са необходими нови шефове, изпълнителни директори и т.н., а хора със солидни финанси, с добро намерение и правилна стратегия. Оттам да се намерят подходящите играчи, които да не се взимат на бройки, както беше досега, а да са качествени и да вдигнат отбора на крака.

Тодор Батков обяви за нови спонсори, които ще наливат по 1,5 млн. евро на година...

- Нека тази фирма да започне работа в Левски и тогава ще говорим. В момента е период на добро желание за сътрудничество. Не мога да се доверя напълно на приказките на Батков. И други хора щяха да идват - нефтени спонсори, банкери, но накрая нищо не стана, така че, докато не е факт, не искам да коментирам. Важното е да има възможност и желание за работа и развитие на клуба.

Нужни ли са лидери на терена? Трябва ли да се търсят такива?

- Лидер не може да се купи. Лидерът се показва и доказва сам. Той се появява и се налага по свой начин, по който помага и влияе положително в състава. Сега може да се привлекат класни играчи, които първо да се докажат, а впоследствие могат да станат лидери.

Какво ви е мнението за новия тренъор Николай Костов?

- Имам положително мнение за него. Николай Костов е мой футболист. Взех го в Славия, после в Левски. Имаше добра кариера в Кипър и Украйна. Според мен бъдещето му в клуба ще е благотворно. Той трябва да получи подкрепа от други хора. Сега ще има време да си направи селекцията и да подготви тима по свой начин. Трябва да се постигнат резултати, защото няма кой да го чака с години. Така е навсякъде.

Как приемате нападките между Наско Сираков и Тодор Батков, в които участва и Георги Иванов? Даниел Боримиров също има конфликт с Гонзо...

- Това не са добри неща. Това се нарича вътрешно противоречие. От изброените мисля, че Наско Сираков е с най-положително отношение. Това е човек, който доказа и показа, че може да се справя като ръководител. Постигна големи резултати. Естествено, заслуга за тях има и Станимир Стоилов, но за мен Сираков е с по-голям принос. Той бе човекът в основата на успехите. Наско още има сили и възможности да бъде на отговорен пост и да се справя. Жалко е, че той е извън клуба. Трябва да му се намери позиция, на която да работи в Левски.

Съгласен ли сте с нашумялото мнение, че Левски се е превърнал в селски отбор?


- Не. Не бих си позволил да кажа такова нещо. Левски е неконкурентоспособен в момента. Когато има някакви проблеми, винаги ще се намери кой да напише и изговори най-лошите неща за клуба.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация