Драма: Стадионът в Плевен отиде за скрап (видео)

11:48
Драма: Стадионът в Плевен отиде за скрап (видео)
Изграден на 80 % с парите на данъкоплатците и зарязан през 1989 година стадион "Белите орли" в Плевен е един от най-новите и един от малкото чисто футболни стадиони в България. Поне беше такъв до миналата събота.

50-тонната козирка, металните рамки на седалките, тръбите на парапетите и всичко останало заминава в контейнера за скрап. Според хората, които работят на място, стадионът е 100% лична собственост на бизнесмена Веселин Ванев, съобщава "bTV".

Новият кмет пояснява, че унищожаването на стадиона е еднолична инициатива на местен бизнесмен.

"Съгласно чл. 197, ал. 1 от ЗУТ собственикът на съоръжението е трябвало да уведоми общинската администрация за предприетите дейности и при необходимост да представи технологичен проект, отразяващ етапите от него. Към настоящия момент общината няма такова уведомление. Още повече щом е започнало разрушаване на козирката, трябва да има проект за нова. Нищо подобно не е постъпило в общината до този момент", обясни доц. Димитър Стойков - кмет на Плевен.

От новия кмет, разбираме че стадионът действително е частна собственост. Последните 26% общински дялове са продадени за 411 хил. лева  през 2007 г.  Собственик на съоръжението е спортен клуб „Белите орли".  Кой обаче стои зад този клуб? Справка, направена от екип на bTV, в търговския регистър и в архивите на общината показва, че стадионът не принадлежи на обявилия се за собственик Веселин Ванев.

Следите ни водят към 77-годишния Виктор Хайдудов. Той  е син на човека, основал легендарния клуб "Белите орли" през 1929 година.

По времето на комунизма стадионът е национализиран, а "Белите орли" стават клуб  "Спартак" към МВР. Комунистическата власт започва да строи  25-хилядения  чисто футболен стадион около терена на "орлите". През 1989 г. комунизмът си отива, когато стадионът е почти готов.

През 1994 година съдът връща стадиона на Спортен клуб "Белите орли". Вече построените трибуни обаче минават в ръцете на общината под формата на 26% идеална част от цялото съоръжение.  

По-късно възрастните мъже включват в управата на спортния клуб бизнесменът бивш футболист и възпитаник на ВИФ Веселин Ванев, който става спонсор на отбора. "Орлите" заиграват в „Б" група.  Община Плевен продава на Веселин Ванев своите 26% от стадиона за 411 хил. лева. Тогава започва и унищожаването на спортното съоръжение.  Ванев закрива представителния отбор на „Белите орли" , обявява се за едноличен собственик и решава да предаде 50-тонната козирка и още десетки тонове метал от стадиона за скрап.

Според мълвата Веселин Ванев е потънал в дългове и отчаяно се нуждае от пари. 

Напълно унищожен и негоден за експлоатация е и другият стадион в Плевен. Каква ирония, че в деня след като козирката на стадион „Белите орли" рухна, на стадион „Плевен" се събраха рекордните за български футболен мач през тази година 15 000 зрители. Спартак от трета дивизия постави рекорда срещу ЦСКА. След нечуван компромис със сигурността и този път - за последно.

Видео материала можете да видите ТУК!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

shaibataw3
31.01.2012 19:36

Ако имам някои грешки в коментара,моля да ме извините!*blush*

shaibataw3
31.01.2012 19:34

Аз съм плевенчанин и тренирах в този клуб 1 година и спрях преди 6 месеца и го смених с друг плевенски,точно заради този "президент",който не го интересуваше как се развиват децата,а като дойдеше (той идваше веднъж на 3-4 месеца) казваше на треньорите "Не ми говорете за футбол.Събрахте ли таксите.).Той караше нас да чистим стадиона и да събираме окосената трева,а това ставаше всяка седмица.Аз съм играл десетки пъти на този стадион и е много хубав за игра,на всякъде има трева и тя е много мека.Иначе самият стадион бе един от двата най-добри за игра стадиони в България за 2011 година. *angry*

ioga08
08.12.2011 17:08

В България под прикритието *Строено от кумудистите *се руши всичко което не може да се открадне.Така че тозиот"ВИФ" както е започнал да руши /той е и толкоз вифаджия/спортист/,да вземе да го построи,няма нищо че "Белите орли" са отлетели.Така безнаказано се събориха десетки фабрики и заводи за да стават лесно милионерчета разните му там изродчета на чужд гръб.А повечето са строени от нас от родители бригадири с доброволен труд.Тук също се вижда безхъберната ни държава

zstar
08.12.2011 20:42

Безхаберието тепърва почва за съжаление и това е най-малкият му израз, макар доста очеваден. След БК Плама Плевен спорта в гр. Плевен е почти тотално унищожен. Това(рязането на козирката на стадиона) е поредния пирон в ковчега на спорта в Плевен. А тези, които го режат са местни мутри, то се вижда от видеото. Гр. Плевен е символ на безхаберието на властта към определени райони и хора, тотално игнорирани и оставени на волята на местни "васали".

winner01
08.12.2011 15:22

първо къде са белите орли имали ги като отбор,второ ако изобщо играят някъде за какво им е да си модернизира стадиона като никой не ходи на мачове и тея пари никога няма да си ги избият.трето ако има поне един нормален футболен бизнесмен в плевен той ще държи на спартак и ще модернизира техния стадион защото те имат много повече фенове,и интересно ми е тези който се ядосват абе за какво ви е стадион който се разпада и събира само наркомани и клушари и не знаеш дали ако пуснеш детето си там да спортува дали то ще се върне живо.Според мен много стадиона в България трябва да се съборят и дори на 10 съборени един нов ако се прави ще е много добре за нашата умряла държава*cards*

zstar
08.12.2011 17:07

Пич, като не си запознат не коментирай. Б. Орли ги затри тоя пишман бизнесмен, затова ги няма. Замисли се защо бизнесмените ходят в малките градове. А преди на този стадион играеше и Спартак, и терена е доста добър. Проблемът е че се руши, нещо построено с много пари и желание, от местни мутри.

gerrardksp
08.12.2011 15:02

Нямам думи просто навсякъде по света дори и в по-западналите от нас държави си пазят историческите наследства...Та това е един от първите клубове та и стадиона заедно с него и сега идва някакъв циганин и руши всичко наред.Ами че то това си е точно циганска работа ей така циганите събират железа и продават на вторични.Същата работа стана и със стадион Пловдив,който според мен е най-якия стадион в България...Просто всичко се занемарява и всеки гледа да продаде 1 винкел повече че да изкара някфи си там жълти стотинки а не мисли какво всъщност руши...Много гадно ми става те така като видя да рушат някой толкова красив стадион,не говоря за красота като цяло то се вижда че е мизерия,но поне малко ако беше стопанисван щеше да си е перфектен.

VencislavDS
08.12.2011 14:14

Ми защото никой не ходи и следователно несе подновява нищо.До някъде разбирам развалянето на стадиона.Можеби и аз ако съм на тяхното място ще направя същото.Просто няма смисъл от този стадион сле като никой неходи.raliza074 ти ако имаш 1 магазин и неходи никой какво ще направиш? щего направиш по-голям или щего затвориш.

VencislavDS
08.12.2011 13:40

Аз съм плевенчанин и съм бил на този стадион и мога дави кажа че е голяма мизерия.Но небеше нужно това дасе прави.Както се видя на Сп.Плевен срещу ЦСКА колкото и да е лош стадинона пак си ходят феновете.

raliza074
08.12.2011 14:05

А познай защо е мизерия.

WannaPlay
08.12.2011 13:32

Още един пример как / жадните за пари / унищожават футбола в България. Като няма къде да играем, какво искаме да постигнем за напред / или по точно другите искат / ...!