Димитър Пенев: Смяната ми бе планирана отдавна

11:25
Димитър Пенев: Смяната ми бе планирана отдавна
Димитър Пенев даде за "Меридиан Мач" първото си интервю, след като бе уволнен от поста старши треньор на ЦСКА. Стратега каза своята истина за ситуацията на "Българска армия" и причините, които доведоха до отпадането от Пирин Благоевград. Той коментира и назначението на племенника си Любослав Пенев.

- Г-н Пенев, кога ви уведомиха за смяната?

- Не са ме уведомили. Уведомили са самите себе си. Нали трябва да прекратят договора, а това не става толкова бързо. Снощи ми се обади Венци Живков.
Помоли ме да си подам молба за напускане. Разбрах, че се е подразнил за думите ми за двете дружества. Явно тази смяна е планувана още по време на подготовката.

- Обидени ли сте на ръководството?


- И Челси губи, и Барса губи, и Реал губи, но никъде не се правят драми при първия неуспех. И в други години ЦСКА е падал в такива мачове. Нали трябва сме професионалисти...

- Как оценявате работата си начело на ЦСКА?

- Аз не искам да се оценявам. Ще кажа само, че не се отказвам от треньорството.

- Да не сте получили вече предложения за работа?

- Не, още нямам оферти. Сега ще изчакам, за да видя какво ще правим с ЦСКА. Но трябва да е ясно едно. Аз в друг български клуб няма да работя. ЦСКА е моят дом. Ако работя някъде другаде като треньор, това може да бъде само в чужбина.

- Оставате ли в Надзорния съвет на ЦСКА?

- Засега фигурирам, но за в бъдеще не знам. Нека има яснота, никога няма да се откажа от ЦСКА, но искам нещата да вървят професионално. Да са ясни. Имам предложение да остана в Надзорния съвет, имам и възможност за друга работа, пак свързана с ЦСКА... Трябва да помисля и да преценя какво да правя.

- Причината за неуспеха срещу Пирин?

- Отборът беше готов да спечели този турнирен мач, но през второто полувреме се промениха някои неща. Ако играчите са мъжки момчета, ще видим в събота срещу Беласица какво ще направят.

- Допускате ли, че е имало бойкот срещу вас?

- Не, не го вярвам. Футболистите трябва да играят първо за себе си. Преди години на много треньори са правени капани от играчите, но смятам, че тук не става въпрос за това. Сигурен съм, че никой не е играл против мен. Не съм разочарован от отношението на футболистите. Лошото е, че когато те бъркат, нанасят загуби на целия клуб. А ЦСКА е марка, която трябва да се защитава всеки ден. Все пак това е най-големият клуб в България.

- Как гледате на факта, че точно племенникът ви Любо Пенев ви сменя на треньорския пост?

- Отдавна съм казал, че от добрите футболисти може да стане и добри треньори. Стига да минават през релсите последователно. Ще се радвам, ако от Любо стане голям треньор. Виждате, че често във вестниците пишат глупости за ЦСКА. За нигерийците писаха, че са 39 години, което е смешно. Само се плюем и гледаме да се вкарваме в интриги. Не бива така. Нека не си пречим, а да си помагаме.

- Какво ще пожелаете на Любо?

- Дано да му върви и да има успехи. ЦСКА не е само Любо или някои друг велик футболист от историята на клуба. ЦСКА е световен отбор с милиони привърженици в цяла Европа.

- Как оценявате шансовете на ЦСКА да стане шампион?

- ЦСКА си е шампион и сега и пак ще бъде шампион. През първия полусезон бяхме дълго време на първо място. Постоянно им говорех на играчите, че сами си изгубихме първото място и сега трябва да си го върнем. Вярвам, че ще го направим. Разликата е само една точка...

- Вярно ли е, че имате сериозна неустойка в договора си с ЦСКА?

- Не, нямам неустойка. Имам да получавам няколко заплати и това е всичко. Аз не искам невъзможното и не извивам ръце. Винаги съм работил със сърце за ЦСКА и парите никога не са били на първо място за мен. Някои сигурно се страхуват за неустойките си, но при мен никога не е стоял финансовият въпрос. Не съм съдил ЦСКА и няма да го направя. Но е ясно, че след разваляне на договора трябва да се получи нещо. Пак казвам, не става въпрос за неустойка, а за доизчистване на някои неща.

- Доколко забавянето на заплатите повлия на изхода на мача с Пирин?

- Не е повлияло, защото повечето от играчите са мъжки момчета и този въпрос не е стоял на дневен ред. Просто някои ангажименти трябва да се спазват. Има си хора, които отговарят за тези неща.

- Като че ли има напрежение между вас и новите собственици на ЦСКА от "Титан"?

- Мисля, че след като "Титан" иска да бъде собственик, значи може да се справи.
Винаги в ЦСКА има разточителство, има го във всички големи клубове и те трябва да се справят. Сделката е трудна. Вярвам, че всичко ще бъде завършено и ЦСКА отново ще е ЦСКА. Отношението на изпълнителните директори трябва да се промени и специалистите да бъдат нови.

- Какво имахте предвид с изказването си, че ЦСКА има две ръководства?

- За двете ръководства имах предвид, че имаше някакви срокове, до които сделката да стане, а тя се позабави. Някой ако се е засегнал, трябва да ме разбере правилно, а да не чака да му се извинявам. Аз трябва да се засягам, а не някой друг.

- В някои медии се появиха информации, че сте се скарали с Любо и сте го нарекли "предател"?

- Левскарските сайтове се страхуват от мен и затова пишат лоши неща. Някои журналисти трябва да ми се извиняват, а други да ми благодарят, но те още не са ме оценили. Оставам си от ЦСКА, никога не мога да бъда от "сините". Най-големите футболни личности на България са от ЦСКА. Това трябва да е ясно. Аз уважавам всички, но от другата страна виждам неверни неща. Не може да се каже, че Любо ме е предал. Всичко по тази тема е спекулация. Някои журналисти пускат интервюта с мен и се правят, че ме познават, а аз дори не съм ги виждал. Но както и да е. Пожелавам успех на Любо и на ЦСКА.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация