Димитър Борисов: За съжаление, ЦСКА все още не е успешен проект

08:36
Димитър Борисов: За съжаление, ЦСКА все още не е успешен проект
В четвъртък вечерта Димитър Борисов вече е останал самотен в офиса си. Задълженията около "Титан" и ЦСКА за деня са приключили, въпреки че телефонът не спира да звъни. "Напоследък се занимавам много повече с работата в "Титан", отколкото с ЦСКА", признава Борисов. Трите години във футбола определено не са го направили оптимист. Но въпреки това амбицията на собственика на "червените" е да стане шампион на България. И в името на тази мисия хвърля милион след милион.

- Преди точно година казахте в интервю за "Труд", че в този момент не бихте купили ЦСКА. Сега как ще отговорите?


- Ще ви отговоря по съвсем същия начин. В момент на финансова криза е още по-тежко да се издържа футболен клуб. Но поставете се на мое място. Опитвам се всеки ден да правя нещо за ЦСКА, да развивам клуба, а чета и слушам, че... нищо не правя. Това повече ме отблъсква, отколкото ме амбицира да продължавам. Но няма да спра.

- До колко ЦСКА отнема време и средства от останалия ви бизнес?

- Средствата са много, не съм ги смятал. В момента повече мисля и работя за другия бизнес, отколкото за ЦСКА. Оставил съм футболните въпроси на Димитър Пенев и Драголюб Симонович. Моят съдружник Иво Иванов участва по-дейно. Задълженията ми около "Титан" са много. Във фирмата работят около пет хиляди души и това са поне толкова отговорности.

- В България винаги казваме: "Зимата ни изненада!". Вашата фирма отговаря и за почистването на снега в много райони. Ще има ли изненада?

- Гарантирам, че на местата, където "Титан" чисти, изненада не може да има. От две години сме в София и проблеми не е имало. Нито изненади. Метеоролозите твърдят, че първият голям сняг ще падне между 15 и 20 декември.

- Колко хора мобилизирате при силен снеговалеж в София?

- Още в началото на октомври е направен щаб, който отговаря за зимния период. Това е стандартна процедура и има стотина дежурни. Тази година техниката ни е нова, камионите - също.

- Ще се увеличи ли броят на градовете, които чистите, след местните избори?


- "Титан" иска да разшири бизнеса си, но това не е концерт по желание. Във всеки град има конкурс. Ние ще кандидатстваме на определени места. Дадем ли добра цена и условия, може би ще чистим. Ако не - ще загубим. Новите кметове още не са обявили конкурсите. Най-вероятно всичко това ще става догодина.

- Зависи ли дейността на "Титан" от правителството и местната власт?

- Не, по никакъв начин. Ние сме нормална търговска фирма.

- Успявате ли да съберете вземанията за почистването от различните градове?

- Не съм успял навсякъде. Дължат ни около осем милиона лева. Най-големите длъжници са фалиралите общини като Видин и Чепеларе. Това, разбира се, пречи на фирмата. Имаме големи текущи плащания, а не си взимаме парите. Това принуждава да прехвърляме средства от една община към друга. Нормалното закъснение е до три месеца. Но на някои места не сме получавали почти от година. София е от градовете, където получаваме съвсем навреме всичко.

- Много се говори, че една или друга политическа партия ви е вкарала в ЦСКА. Вярно ли е?

- Категорично не! С Иво Иванов купихме ЦСКА, защото симпатизираме на отбора и виждаме възможност за ново развитие. Влязохме във футбола при едно правителство, сега управляваме при друго.

- Да се върнем на футбола. На практика от три години сте собственик на ЦСКА. Успешен проект ли е футболният клуб?

- За съжаление още не е успешен. В България от футбол пари не могат да се спечелят. Не е както в Западна Европа, където това е огромен бизнес.

- Коя е голямата ви грешка като собственик на ЦСКА?

- Не са една и две. Италианците, които дойдоха преди година, не успяха да оправдаят очакванията. Също и треньорът Гьоре Йовановски. Всяко решение, което съм взел, е било с мисълта ЦСКА да стане по-силен.

- Има ли феърплей във футбола?

- ЦСКА играе феърплей. За другите не мога да кажа.

- Копирате ли чуждестранни модели на управление?

- Засега не съм го правил. Особено в този момент зачестиха срещите ми с президенти на други клубове, защото се опитваме да създадем Източноевропейска лига. Вярвам в този проект. Досега не сме обменяли опит и играчи, но това е част от идеята. На следващото събиране в Букурещ в средата на декември ще има много повече клубове, отколкото на първата сбирка в София. След като сложихме началото, непрекъснато ми се обаждат от различни места. Другата седмица имам среща с турски клубове, после с руски. До Нова година ще се видя и с хора от сръбската, руската и турската федерация.

- Защо сменяте толкова често треньорите?

- Винаги смяната е била, за да играе отборът по-добре. Искал съм ЦСКА да надгражда, а не да върви назад. Бил съм убеден, че промяната е наложителна.

- Колко често сядате на една маса със собственици на други футболни клубове?

- С някои по-често, с други по-рядко. Чуваме се по телефона. В крайна сметка играем на една сцена. Трябва да имаме коректни взаимоотношения.

- Има ли корупция в българския футбол?


- Аз няма да отговарям на въпроси за корупция, защото не съм давал пари, а и никой не ми е искал.

- Цяла България чака мача между ЦСКА и Лудогорец. И вие, и Кирил Домусчиев станахте известни във футбола, когато влязохте в ЦСКА. Какви са ви взаимоотношенията и защо се разделихте?

- Прекрасни са. Участваме в общи бизнес проекти. Например част от София чистим заедно. Не сме се разделяли с Кирил Домусчиев. Той избра да направи собствен футболен проект, а ние сме в ЦСКА. Когато купихме клуба, поканихме Кирил като наш приятел и голям цесекар в надзорния съвет. Не сме искали средства от него. Сега предстои нашите отбори да се срещнат на терена. Очаквам да направим един силен и интересен мач за край на сезона в "А" група.

- Оправдано ли е, че във време на криза давате най-високите заплати в историята на българския футбол?

- Въпреки че го правя, не е оправдано. Но не мога да намалявам трудовите договори. Искам ли да съкратя бюджета за заплати, трябва да продавам играчите и да взимам нови, които са евтини. Но това ще отслаби нивото на ЦСКА.

- БАТЕ, Виктория, АПОЕЛ играят в Шампионската лига. Какво липсва на българския футбол да класира сега представител?


- Не са едно и две нещата. Играем малко мачове, а правим големи паузи. Футболът ни обича да почива. Освен това в "А" група играят 16 отбора, а гранд като ЦСКА има само 5-6 сериозни двубоя. Останалите клубове имат финансови проблеми, тимовете им са по-непретенциозни. Освен всичко базите и школите ни са на ниско ниво. Липсва подрастващо поколение и се принуждаваме да купуваме скъпи чужденци. Идват момчета от провинцията, но те не са научени. При нас трябва да се развиват. Но обществеността не е готова да чака, иска резултати на мига. Ето заради това Източноевропейската лига е крайно необходима на България. Заради всичко, което изредих, националният ни отбор стигна дотам, че го изпреварват държави от карибския басейн.

- Възможно ли е да има нов или напълно реконструиран стадион "Българска армия"?


- Всеки момент ще подпишем договор за наем, който е изготвен по закона за спорта. Проектите ни са за "Българска армия" и за базата в Панчарево. Процедурата по оформяне на документите е мудна. Но на лято трябва Панчарево да е в добро състояние, реконструкцията на стадиона също ще е започнала. Някои много си мислят, че ще взема тези бази и ще ги сложа в къщата си. А всъщност с подписването на договора ще излея няколко милиона.

- Поучавате ли се от грешките си?

- Старая се. Самокритичен човек съм.

- Виждате ли се като собственик на ЦСКА и след 20 години?

- Не мисля. Твърде много ми изглеждат тези години.

- Бихте ли продали ЦСКА?

- Няма нещо на света, което да не се продава. Ако има сериозен инвеститор, който е готов да купи ЦСКА, можем да седнем на масата за преговорите. Бих бил готов и да бъда партньор с друга фирма. Но в момента говорим само хипотези, защото за добро или за лошо никой не е дошъл при мен с думите: "Искам да купя ЦСКА!".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация