Мъри: В играта на Левски липсва почерк

09:34
Мъри: В играта на Левски липсва почерк
Станимир Стоилов е един от най-обичаните хора в Левски. Успехите на Мъри като треньор са ненадминати през този век. "Тема Спорт" се свърза с него, за да чуе какви са очакванията му преди вечното дерби този петък.


Г-н Стоилов, какво оча­квате от вечното дерби?
- Очаквам да се получи ин­тересен двубой. Залогът е голям и за двата тима. Надя­вам се футболистите да по­кажат стойностен футбол, който да зарадва феноветена стадиона и пред екрани­те. Все пак това е най-голе­мият мач в страната ни. Ще бъде много хубаво да видим облик и стил от двата ти­ма.

Имате ли фаворит за сре­щата?
- Не. В тези мачове няма фаворити. Знаете добре, че моментната форма не е толкова важна. По-голямо значение има мотивацията, с която футболистите ще влязат в двубоя. Не трябва да се прегаря.

Мачовете между Левски и ЦСКА винаги са на живот и смърт. Докато бяхте треньор на сините, имали ли сте притеснения, че мо­же да бъдете освободен при по-изразителна победа на съперника?
- Не, никога не съм се при­теснявал за треньорската си позиция преди дерби с ЦСКА. Мачовете несъмнено са мно­го важни и носят доста по-специален заряд от другите двубои в първенството. Въ­преки това съм се чувствал комфортно и сигурно. Може би това е предимство. Висо­кото напрежение по-скоро няма да помогне за постига­нето на резултат. Трябва да се търси баланс. Спокойствието е предимство в та­кива мачове. То трябва да се съчетае с мотивация и концентрация на терена.

Смятате ли, че сега има поводи да се мисли за про­мени в ръководството на Левски при евентуална загу­ба от ЦСКА?
- Това са решения, които трябва да се вземат в клуба. Не е моя работа да коменти­рам подобни въпроси.

Има информация, че ско­ро ще се завърнете на тре­ньорската позиция на „Гере­на". Как ще коментирате това?
- Много неща се пишат и говорят. Не искам да комен­тирам. Левски е моят от­бор. Няма как да кажа, че по­вече няма да работя за този клуб. Един ден ще се върна, но кога точно ще се случи това, не мога да кажа. Важно е Левски да върви напред и да постига резултати. Клу­бът е над всичко. А и аз, дори да имам някакви отношения и разговори, няма да говоря по въпроса, преди да има официален договор. Разбира­те ме, нали?

В момента Левски изо­става с четири точки от ЦСКА. Като треньор на си­ните успяхте да направите обрат в класирането от до­ста по-голяма разлика. Оча­квате ли сините да стиг­нат до първото място в класирането до края на есента?

- Нека Левски първода поб­еди ЦСКА. След това вече мо­жеда се говори за следващи­те мачове. Няма смисъл да мислим за евентуални неща, които въобще не е сигурно дали ще се случат. Това са условности, футболът е ин­тересна игра, защото винаги може да се случи нещо неочаквано, да стане обрат. Нуж­но е обаче постоянство, за да се постигнат успехи.

Да поговорим за Христо Йовов. Не стана кмет на Своге. Ще остане капитан на Левски. Колко е ценен той за отбора?
- Той е изключително ва­жен играч за Левски в момен­та. Йовов трябва да се поуспокои, след като вече е ясно, че остава на терена. Не е нормално да се занимаваш едновременно с политика и футбол, казах си вече мне­нието по този въпрос. Аз не бих допуснал мой футболист да е духом на друго място. Предполагам, че около него е имало доста напрежение в последните дни. Дано бързо да пренасочи мислите си към предстоящото вечно дерби, за да покаже най-доброто от себе си.

Той ли е най-добрият футболист на Левски?

- Да. За мен в момента ня­ма по-качествен играч на „Ге­рена". Не искам да обидя ни­кого от другите футболи­сти, но Йовов е най-комплек­сен, опитен и важен за Лев­ски.

Сините вече имат три загуби този сезон. Как ще коментирате този факт?
- Това не е добре. Пробле­мите идват най-вече от лип­сата на почерк в играта. Левски трябва първо да си оправи стила на игра, да из­гради лице на терена. В момента на „Герена" не се рабо­ти с ясна перспектива. Няма план, по който да се действа за развитието на клуба. Нуж­но е да има яснота по тези въпроси, за да може да се ра­боти последователно, спо­койно и с цел. Сега Левски не е достатъчно добър, за да постига резултатите, кои­то хората искат.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари