Стойчо Младенов: Футболистите и журналистите са най-малко виновни

08:40
Стойчо Младенов: Футболистите и журналистите са най-малко виновни
Стойчо Младенов е достатъчно познато име във футбола, за да бъде представян. Бившият национален селекционер сподели в интервю за "Стандарт" какво мисли за случващото се в представителния ни тим.

- Г-н Младенов, като бивш национален селекционер, как бихте коментирал моментното състояние на отбора?


- Като цяло нещата са доста неприятни във всяко едно отношение. Но аз винаги съм бил оптимист. Не може толкова да се принизяваме и отчайваме. Имаме ядро от футболисти, около които можем да градим отбор и в следващите квалификации да се борим за второто място. Въпросните 7-8 играчи по нищо не отстъпват на тези от Уелс, например. Става дума за Ники Михайлов, който израсна много и се доказа. Защо трябва да се отказваме от Живко Миланов? Натрупа достатъчно опит. Имаме Манолев, Стилиян Петров, Божинов, Ивелин Попов, Мартин, Бербатов...

- Вие може би сте единственият оптимист след резила в последните квалификации?

- Колкото и странно да звуча, аз така ги виждам нещата. Ако подобрим обстановката в отбора и се даде възможност на новия треньор за по-дългосрочна работа, нещата ще се получат.

- В последните години последователно от отбора бяхте махнати вие, Пламен Марков, Христо Стоичков, Станимир Стоилов, Лотар Матеус. Правилно ли е?

- Не, защото всички, които вие изброихте, допуснахме едни и същи грешки. Не една, а поредица. А на един треньор, ако му се даде време за по-дългосрочна работа или пък вече е минал оттам, аз съм сигурен, няма да допусне пак същите неточности.

- Чест ви прави, че признавате за грешки, но не носят ли вина и футболистите?

- Те са най-малко виновни. Не искам да се оправдавам с футболистите, че провалих квалификациите през годините, които водих отбора. Обстановката вътре в съблекалнята е изключително важна - отношението към играчите и много други неща, които ние трябва да променим. Аз никога не се отказвам и не се предавам. Нямаме 30 футболисти, за да се чудим кой да играе. Имаме една шепа състезатели, но пък са качествени.

- Вие едвам събирате 30, а по времето на Матеус се извъртяха около 50.

- Това си е негов проблем, видяхте какви са резултатите. Аз съм оптимист за националния отбор. Колкото и всички сега да се вайкат. Пак казвам, футболистите са на-малко виновни. И съм убеден, че е така, защото ги познавам. Нито един от тях не идва в националния отбор да отбие номера.

- Какви точно бяха вашите грешки като селекционер?

- Не искам да ги споделям с обществеността. Затова апелирам на следващия национален селекционер да се даде повече време за работа. Да може да изгради силен отбор. Защото около това ядро имаме изключително талантливи футболисти. Млади, но без опит. И именно това ядро трябва да им помогне да израснат и да добият нужното самочувствие. Ако подмладим всичко изведнъж, ако режем от дъно, както някой се изрази, тогава с кого ще правим национален отбор - с юношите или с младежите, които имат по един-два мача. Всичко това ми звучи много несериозно и непрофесионално.

- Боби Михайлов каза, че всички български треньори са вариант за националния отбор, но Емил Костадинов разкри, че никой не иска да се захваща. Вие лично бихте ли се заел?

- Не искам да се предлагам, но защото ми задавате въпроса ще ви отговоря така: Ако ми предложат с гордост бих приел. А по повод думите на Костадинов, казвам: "Няма такова нещо". За всеки един български треньор е гордост и чест да води националния отбор, независимо че в момента състоянието му е плачевно. Колкото по-бързо се избере национален треньор, толкова по-добре за всички. Този човек да има възможност да се огледа, да прецени в контролите своя състав. Защото много бързо ще минат 6-7-8 месеца и ще почнат другите квалификации.

- Знаете ли, че до февруари нямаме уговорена контрола?

- Има начини как да се направи пресявката. Тези в чужбина, които аз ви изброих, като в това число слагам още Вальо Илиев, Тунчев, не са проблем. За момчетата от вътрешното първенство може да се организират лагери, контроли. Аз съм го правил като селекционер.

- По ваше време нямаше такива неща, но напоследък, който реши си тръгва, друг бойкотира, трети е в депресия. Малко започва да прилича на детска градина.

- Това не е нормално и според мен причината е лошата обстановка в отбора.

- А кой е виновен за това?

- А! Не съм в отбора в момента, не мога да ви кажа.

- Много хора обвиняват журналистите?

- Журналистите нямат абсолютно никаква вина. Нито искам да ви четкам, нито нищо. Нормално е да има жълтении по вестниците, но ние футболните хора трябва да бъдем над нещата. Не приемам обаче да кажат примерно за Мъри Стоилов, че бил каун. Или еди кой си бил Кинг Конг. Това са крайности.

- Според Станимир Стоилов е обида за професията, ако следващият треньор повика Благо Георгиев в националния отбор. Съгласен ли сте?

- Всеки вижда нещата различно. Аз не мога да коментирам нещо, което не знам в детайли. И по мое време имаше ситуации, които обаче съм намирал начин как да потушавам. Или да вразумявам определените хора, за да се запази добрият климат в отбора. Всичко е въпрос треньорът да държи футболистите здраво. Да, ние знаем, че те са финансово независими, те се изключително горди, със самочувствие, но пък и такива трябва да бъдат.

- Какво значи един треньор да държи съблекалнята?


- Най-важното е, когато влезе в съблекалнята, муха да бръмне, трябва да се чува. Ако играчите бърборят и се налага треньорът да моли за внимание, значи не е успял да си извоюва нужния респект и уважение. В момента е нужен именно такъв селекционер.

- А може би и да удари по масата.

- (смее се) Не искам да използвам този израз, но трябва здраво да се стъпи, това е. В националния отбор има закони, които не трябва да се нарушават. Който го направи, става и си заминава. И искам още веднъж да кажа, че колкото по-бързо се назначи нов национален селекционер, толкова по-добре. Другото е загуба на време. Грешка беше да се ползва временен треньор. Ако са решили да е Мишо Мадански, ок, но да му се даде време, 3-4 години да работи. И това трябваше да се направи веднага след уволнението на Матеус. За да може новият треньор тези две срещи да ги ползва по най-рационален начин.

- Много хора, при това от националния отбор, побързаха да обявят следващите квалификации за нулеви.

- Това е примиренческо поведение, каквото не одобрявам. Аз съм трезвомислещ човек, който анализира професионално ситуацията и смея да твърдя, че имаме потенциал, който по нищо не отстъпва на 90 процента от футболистите на Уелс, на Дания, на Чехия.

- Доста смело изказване?

- Да смело е. В момента точно това е необходимо, някой да вдъхне увереност на футболистите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Pechenqgata
14.10.2011 11:18

Еми Стойчо казва много верни неща, обаче има ли кой да го чуе?