С Балъков Черноморец ще е сред водещите отбори

10:32
С Балъков Черноморец ще е сред водещите отбори
Президентът на Черноморец Митко Събев е сред хората, които не само влагат пари във футбола у нас, но и проявяват отговорност към бъдещето му. По време на зимната пауза той извади сериозен коз, привличайки начело на тима специалист като Красимир Балъков. Двамата искат да изградят база, която да позволи на отбора до две-три години да бъде сред водещите у нас. За него резултатите сега и на момента никога не са били водещи в работата му. За всичко това и подновяващото се първенство, Събев се съгласи да даде обширно интервю за "Меридиан Мач".

- Г-н Събев, виждате ли промяна в клуба и отбора след двумесечната работа на Краси Балъков?

- По отношение на спортно-техническия план, разбира се, че ще има промяна. За един месец обаче тя не може да е генерална. На лице са нови методики на работа, налагане на немски стил на тренировъчния процес. В самото начало имаше недоволство от играчите, но Балъков е безкомпромисен и за напред така ще бъде. Всеки трябва да се отнася сериозно към този процес. Всичко ще дойде с времето си.

- Доколко 10-те поредни победи в контролите са залог за добро представяне през пролетта?

- Целта в контролите не са победите, а определяне на точния състав. Балъков ми каза, че не е толкова важно дали ще победиш в контролите, а изводите, които ще си направи, за да сглоби състава. Подбираха се така срещите, че той да извлече максимална информация за играчите и за отбора и за спортно-техническите им възможности. Да, добре е, когато отборът побеждава, защото така трупа опит и самочувствие. Самото име Балъков обаче също помага за това. Надявам се това да продължи и през пролетния полусезон.

- Какви са целите, които вие като президент поставяте пред новия треньор?

- Плановете са ни дългосрочни и доста мащабни. Най-важното в случая е да променим начинът на мислене в спорта. Първо се инвестира, а после се очакват резултатите. Абсолютно отговорно подхождаме към това. С инвестиционните намерения, които имаме, този процес ще бъде затвърден. Иначе, Балъков ще направи всичко възможно, за да извлече максималното от състава за по-добро класиране. Реално целите са създаване на отбор, който през следващите две-три години да бъде сред водещите у нас и да участва в евротурнирите.

- Балъков е голямо име във футбола, но и риск покрай последните му резултати като треньор - кое ви накара да се спрете на него?

- От почти три години контактуваме постоянно и говорим за това, какво трябва да се направи за българския футбол и да може треньори като него да бъдат върнати в България. Аз считам лично, че успехът на един треньор е пряко свързан с философията, която се изповядва в един клуб. Резултатите са добри тогава, когато има единомислие между ръководството, мениджъра и треньора. Във футбола има много примери, когато един или друг треньор в един отбор няма успехи, а в други ги постига.

- Отсъствието на известни имена в зимната селекция със сигурност е разочаровало феновете - ще има ли промяна в трансферната политика през лятото?


- Балъков нямаше възможност и време да направи добра селекция. Той иска да познава играчите, които взима и те да изповядват неговата философия. Да имат изключителни качества и да играят футболът, който той иска да наложи. Основаната селекция в Черноморец ще бъде направена през лятото.

- Балъков също бе вариант за селекционер на националния отбор, смятате ли, че Стоилов бе правилно предпочетен?

- Този избор е изключително и само в правомощията на хората, които управляват БФС. След като са взели такова решение, значи така е по- правилно. Аз считам, че за Черноморец е по-добре, че Балъков не се разкъсва, за да постигнем това, което сме планирали. Но в името на българския футбол съм заявил, че можем да направим компромис и той да поеме националния отбор, ако е счетено за нужно. Иначе моето желание и очакване е Станимир Стоилов да постигне максимални успехи.

- Какви са очакванията ви около развоя на битката за титлата и за евроквотите?

- Не бих се ангажирал с прогнози. Аз лично мисля, че колкото по-бързо се вземат мерки в българския футбол, толкова по конкурентен ще бъде той и толкова по-голяма ще вероятността първенството да бъде по-гледано, по-интересно и да има изненади.

- Как ще коментирате заплахите на УЕФА и БФС за затегнати условия при издаване на лиценз?

- Аз лично считам, че това не са заплахи, а реални неща, които ние трябва да осъзнаем и приемем. Не само стриктно трябва да ги изпълняваме, но и трябва да осъзнаем, че без това футбол не може да има. Многократно съм повтарял, че при започване на първенството всеки отбор трябва да доказва средствата и бюджета, необходими за издръжката на клуба, да покаже как се набират те. Всичко трябва да е прозрачно и ясно. Тогава интересът към уговорки и продажби на мачове рязко ще намалее.

- Кога ще се разбие и промени двуполюсния модел у нас? И каква е перспективата именно Черноморец да бъде този клуб?


- Отговорът на този въпрос е свързан с това, за което си говорихме до момента. Ние активно ще участваме в този процес.

- Извън бизнеса и футбола, какво е вашето хоби?

- За сега времето не ми е достатъчно, за да мисля за хоби, но в много разговори с Балъков сме говорили, че е време да опозная голфа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Bambu4a7a
23.02.2009 11:03

Браво, ако всички собственици на БГ футболни клубове мислеха така, щеше да е много добре.