Днес празнуваме Независимостта на България!

11:11
Днес празнуваме Независимостта на България!
Да днешната дата 22 септември (5 октомври нов стил) през 1908 година е провъзгласена Независимостта на България с Манифест в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. Както е известно от Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Това се случва през септември 1908 г., а на заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Великите сили обаче не са готови за мащабна война и усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

България става царство и пълноправен участник в международните отношения, a княз Фердинанд приема титлата цар на България!

Екипът на Winner.bg честити празника на всички българи!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

liv_cec
22.09.2011 17:55

Честит празник на всички Българи!!!!!Дано да се издигнем в най-скоро време в просперираща държава.

tazcho
22.09.2011 11:58

Честит празник! И весели 4 почивни дни *smile*