Пената предлага да издигнат паметник на Стоичков в Пловдив

10:48
Пената предлага да издигнат паметник на Стоичков в Пловдив
Да бъде издигнат паметник на мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков на стадион "Марица" в Пловдив. Идеята е на треньор № 1 във футбола ни за XX век Димитър Пенев, информира вестник "Труд".

Селекционерът на четвъртите в света от САЩ през 1994 г. даде предложението си на тържествата за 90-годишния юбилей на Марица Пловдив, откъдето Стоичков тръгна в големия футбол.

"Христо Стоичков заслужава паметник на стадиона на "Марица" заради заслугите си за популяризиране името на клуба по цял свят", обяви Пенев.

Междувременно разрушителният голов дует Стоичков - Ромарио се завърна на терена!

Е, нямаше го мургавия "терминатор" от Бразилия, но го замести Румен Христов, прочут като пловдивския Ромарио. В дует с кавалера на "Златната топка" той сътвори головото шоу в мача за 90-годишния юбилей на Марица - родния клуб на Ицо. През 90-те години с екипа на Барселона" Стоичков и Ромарио нанизаха стотици голове и бяха най-силната нападателна двойка в света.

Водените от Димитър Пенев ветерани на ЦСКА бяха разбити с 5:2 от белокосия и понатежал "дрийм тим" на Марица. При пристигането си на стадиона Христо Стоичков обяви, че няма да играе в бенефисния мач заради мускулна травма и силни болки. Но какво ще е юбилеят на клуба без най-славното дете?

Каршиякалийското сърце Ицово не издържа на молбите на селекционера на "жълто-сините" Владимир Фатов и останалите маричани.

Камата реши да излезе на терена, макар и "само за 5 минути". Стоичков обаче така се увлече в играта, че неусетно изкара цяло полувреме от 35 минути, в което се отчете с асистенция за първия от двата гола на пловдивския Ромарио. Осмицата, този път в несвойствен син екип, направи няколко брилянтни отигравания, а и отправяше постоянни закачки със съперниците си от ЦСКА.

Стратега Димитър Пенев се сети, че когато е водил Димитровград, е забелязал страхотния талант на Ицо в мач срещу Хеброс Харманли, където през 80-те играеше Камата.

При резултат 4:0 за Марица на вратата на юбилярите застана бившият рефер Атанас Узунов, който се опита за 5 минути да докара мача до хикс, въпреки че бе посрещнат от Стоичков със заканата: "Само гледай да пуснеш гол!"

С два шута на Христо Марашлиев и Юри Паунов "червените" върнаха 2 гола, но заради спешно изникнали ангажименти кум и кумец се изнесоха от стадиона на почивката. Христо Стоичков не успя да си получи "Златната значка", с която бе награден от БФС заедно с още 9 заслужили маричани. Близо 1000 души по трибуните се насладиха на майсторството на своите стари любимци, видяха още 2 гола на Васил Кръстев и един на Веселин Тосев-Кучето. И с носталгия си спомниха за славното минало на любимата Марица, която в момента се подвизава в селските "Б" областни групи.

А тимът е дал на България и света куп големи футболисти. И една "Златна топка"...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ioga08
22.09.2011 18:33

Е по голяма простотия не бях сушал.Той и Пенев трябва вече да е изкукуригал.Хайде холам че направи му като ти се иска бре Мированино

FaNaTiKa
22.09.2011 18:12

подкрепям на 100%, най-великия жив българин. Че за мен е и най-най-велик, защото за мен футбола е най-великата игра, а той е най-великия човек.

Unbeatable_fen
22.09.2011 13:22

И аз.Все пак е пловдивчанин и трябва да има паметник такава личност като него *smile*

lunatik
22.09.2011 12:33

може защо не тои прослави България

kirowe
22.09.2011 12:29

Аз съм ЗА.Все пак това е най-добрия български футболист раждал се някога !