Дрогба призова сънародниците да спрат гражданската война

12:33
Дрогба призова сънародниците да спрат гражданската война
Нападателят на Челси и най-успешен футболист в историята на Кот д'Ивоар Дидие Дрогба излезе с призив към своите сънародници, в която ги призовава към дисциплина и спазване на законите и обществения ред. В последните месеци в страната безредиците са ежедневие, като дори се стигна и до гражданска война, в резултат на която хиляди намериха смъртта си или пък останаха без дом.

Самият Дрогба е член на комисията по избора на нов президент, , включваща 11 души, тъй като е смятан за един от хората с най-голям авторитет в западноафриканската страна.

"Действително съм горд и в същото време щастлив да бъда включен в тази комисия. От днес нататък ние сме длъжни да изградим всичко отново. Но най-важното, което трябва да направим е, да се помирим, да си простим един на друг. Длъжни сме отново да живеем всички заедно. Знам, че няма да стане за един час, но трябва да излезем от кризата, казва Дрогба в обръщението си към нацията.

В допълнение уточнява, че не иска хората да си мислят, че се насочва към политиката, за да търси дивиденти предвид края на спортната си кариера. "Не искам хората да си мислят, че ще вляза в политиката. Намеренията ми са да остана във футбола, защото това е нещото, което мога да правя най-добре. Политиката не е за мене, но мога да си говоря с хората и да ги обединявам амбициите им да преодоляват проблемите, каза още Дрогба.

Кризата в Кот д'Ивоар ескалира миналия ноември, когато президентът Лоран Гбагбо отказа да признае поражението си при изборите и провокира бойни действия с полиция и армия, които го подкрепиха. Около 3000 души намериха смъртта си при сблъсъците между тези части и войската, лоялна на новоизбрания президент Алсане Уатара, който отгоре на всичко получи и френска военна и финансова помощ.

Самият Дрогба пък трябва да играе тази вечер в мача на Челси срещу Фулъм от третия кръг на турнира за Купата на Лигата на Англия. Дрогба получи травма при сблъсък с вратаря на Норич Джон Ръди и в продължение на три седмици и половина беше извън терена. Сега обаче мениджърът на сините Андре Вияш-Боаш заяви, че ветеранът ще играе в мача.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари