"Вальо Михов беше за ЦСКА като Лапорта за Барса"

08:59
"Вальо Михов беше за ЦСКА като Лапорта за Барса"
Бобан Бабунски е роден на 5 май 1968 г., точно 20 години след основаването на българския ЦСКА. Македонският защитник започва кариерата си във "Вардар" от родния му град Скопие. А през 1993 г. излиза за първи път в чужбина, заигравайки за "червените" от София. За ЦСКА записва 40 мача и 4 гола. От "Българса армия" заминава в испанския "Лерида" и се установява в градче на 18 км от Барселона. Днес е селекционер на младежката селекция на Македонияи помощник на Джон Тошак в "А" националния отбор. Но най-интересният факт за Бабунски е свързан с двамата му сина. Бобан е единственият баща в света, който днес може да сепохвали, че едното му момче – Давид, тренира с Лео Меси в "Барселона", а другото – Дориан, подписа с "Реал" (Мадрид). Бобан Бабунски даде специално интервю за "24 часа".

- Бобан, странно ли е да си единственият баща в света, чиито двама сина играят в големите испански врагове "Барселона" и "Реал" (Мадрид)?


- Да, много ми е чудно. Живея в Барселона и разсъждавам като каталунец, а те викат за "Барселона" и са много против "Реал" (Мадрид). Но от аспект на родител нещата са по-различни – максимално подкрепям желанията на децата и ги поддържам при вземането на най-важните решения за развитието на Давид и Дориан. Истината е, че скаутите и треньорите на "Барса" досега проявяват постоянно желание да задържат Давид. Докато Дориан, откакто беше следен и анализиран цяла година от хората на "Реал" (Мадрид), които настояваха той да подпише с кадетите на отбора, решихме, че такъв шанс може би идва веднъж в живота и трябва да се улови... И то сега.

- Разкажи ни повече за синовете си - на какви позиции играят, как се стигна дотам - Давид да тренира в "Барселона", а Дориан в "Реал"?

- Давид играе в центъра на терена като вътрешен халф и неговите характеристики са много сходни на тези на Фабрегас, Иниеста и Тиаго. Дориан е централен нападател, сходен на Бензема, Игуаин и Йоренте. Двамата почнаха да тренират в школата на "Барселона" на 8-годишна възраст. Между другото единствено Давид беше селектиран в "Барселона", когато беше на 12 години. Спомням си строгите критерии на клуба. До ден-днешен Давид постоянно се доказва, защото в "Барселона" буквално всяка година има строга селекция, в която влизат само деца, които потвърждават своя квалитет на всяка тренировка и всеки мач. Докато развитието на Дориан премина през други два тима – "Грамане" и "Корнелия". В последната година той се представи много добре и неговите изяви бяха следени от няколко класни отбора – "Еспаньол", "Блекбърн", "Реал" (Мадрид), които проявяваха интерес да го имат в редиците си. И така накрая се стигна дотам, че той подписа с "Реал".

- Играли ли са един срещу друг досега?


- Да, играят често на улицата футбол на малки вратички. И винаги мачовете помежду им завършват с бой и конфликти. После цял ден не си говорят. А аз упитвам да ги усмиря... Без успех.

- Ако се случи да излязат на терена като врагове, как би се почувствал?

- Предполагам, че ще е същото, когато играят на улицата. Като ще се случва много често да побеждава отборът на Давид. Но сигурно бих викал за победа на по-малкия – Дориан.

- След ЦСКА отиде в "Лерида", после заживяхте в каталунско градче в близост до Барселона... Това означава ли, че по време на "Ел Класико" викаш за Гуардиола и Меси?

- От 10 години всеки ден по 3-4 часа чета какво есаказали Кройф, Гуардиола, президентът, хората около "Барса", играчите на "Барса" и всички други извън клуба. Четем и правим анализи на мачовете, как са тренирали, какво са тренирали, размишляваме и говорим за философията им, просто живеем с "Барса". С революцията, която демонстрират Гуардиола и Меси в последните години, много спокойно си го чакаме и гледаме "Ел Класико". Но трябва да призная, че учим много и от играта на Моуриньо, който успя за кратко време да наложи атомен футбол в Мадрид. А заради Дориан сега ще трябва да симпатизираме и на "Реал".

- Гледал ли си заедно с Давид и Дориан мач между "Барса" и "Реал"?


- Да, много често. Но изглежда, че сега ще бъдем разделени в симпатизирането. В последните мачове "Реал" се доближи до играта на "Барса" и успява успешно да се противопостави на най-добрата "Барса" в историята. Ако знаеш, че единият отбор – "Барса", кажи-речи, постигна съвършенството във футболната игра, тогава викаш за онзи – "Реал" (Мадрид), който иска да постигне същото или поне да се приближи до същото ниво.

- Може ли скоро да видим твоя Давид рамо до рамо с Лео Меси?

- Давид вече направи няколко тренировки с Меси и другите от първия тим. От следващите две години зависи изключително дали ще улови своя шанс или ще го пропусне. Ако играе и напредва както през последната година, мисля, че може да получи шанс, и в зависимост доколко продължи да се раздава на тренировки и мачове, може да достигне статистиките на Фабрегас, Тиаго и Иниеста по отношение на пробягани километри, дадени пасове, асистенции, голове. Тогава ще можем да го видим рамо до рамо с Меси.

- Дориан пък е отписан от "Барселона", но впечатлява "Реал". Има ли хъс в него да покаже на "Барса", че са сбъркали?

- Със сигурност има желание да се докаже пред "Барселона", както всяко друго дете в Каталуня. Но върху Дориан никога не е имало футболен натиск, че трябва да играе на всяка цена в "Барселона". И изобщо своя голям потенциал и класа като футболист той ги показа последната година, когато изненадващо експлодира в своя развой. Всички бяхме позитивно изненадани как добре му се удаваха работите и за щастие дойдоха оферти от няколко клуба. А самият Дориан реши за "Реал" (Мадрид). Точно казано е, че в него има голям инат да докаже, че все пак може да бъде голям футболист.

- Наистина ли школата на "Барселона" е най-добрата в света? Какво ти разказват синовете ти?

- Факт е, че в последните години е най-експонирана благодарение на Гуардиола. Той просто има смелост да налага и форсира развитието на млади играчи, формирани в школата, които са усвоили до съвършенство механизмите и идеите на първия отбор. Покрай техниката и таланта като първични характеристики в селекцията на играчи в младежките отбори.

- Дориан и Давид са родени, когато играеше в "Лерида". Чувстват ли се македонци, или са се превърнали в испанци?

- Искрено чувстват, че са чужденци или македонци. И са наясно, че трябва да дават повече от испанците, за да успеят. И ако в манталитета примерно имат много испански черти, то е, защото цялостната им социална среда е с испански хора.

- За кой национален отбор ще играят?

- В момента играят за националните гарнитури до 17 и до 19 години в младежките селекции на Македония.

- Кои са футболните им кумири освен баща им Бобан? Меси и Роналдо или други звезди?


- Давид има повече. Най-добрият спортист за него е тенисистът Роджър Федерер. Иначе харесва много Роналдиньо, Тиаго... А Дориан не знам защо казва, че единственият му идол е таткото Бобан. Нещо се е побъркал.(Смее се.)

- Какво си спомняш от престоя си в ЦСКА? Дойде в София преди 19 години, останали ли са ти добри приятели оттогава?


- Едни от най-добрите години в живота ми бяха в ЦСКА - най-известния български клуб в целия свят. Помня с хубаво тези години, феновете на ЦСКА. Президентът Валентин Михов в това време беше за ЦСКА като Лапорта за "Барселона". Треньорът Цецо Йончев и всички други хора, които бяха в клуба по това време, се отнасяха към мен с най-голям респект. Един от моите най-добри приятели до днес, с които контактувам често, е Андонов. Също и Безински. Имах шанса да играя с Гибона Искренов, с Лъчо Танев, с когото се виждаме понякога в "Барселона", и с други известни футболисти.

- За твое съжаление по време на двете ти години в ЦСКА "Левски" доминираше, какво положително помниш от футболния си престой в България?

- Наистина "Левски" доминираше в този период, но няма как да забравя спечелването на финала за купата на България. А и много полезно беше за мен в чисто футболен аспект първото ми излизане в чужбина, и то точно в голям клуб като ЦСКА, с който имахме и полезни международни надпревари в УЕФА.

- Дарко Тасевски се обиди на Джон Тошак и отказа да играе повече за Македония, докато той е треньор. В интервю Дарко каза, че ти си превеждал разговора му с Тошак. Какво точно стана? И какво мислиш ти за Тасевски?

- Истина е, че аз предложих Тасевски на Тошак като офанзивен полузащитник – плеймейкър, когато Тошак поиска от мен да му дам списък с 22-ма играчи с определени характеристики за конкретни позиции. Той имаше много тежка задача - да избере кои 18 играчи ще пътуват за мача с Русия след само 3 тренировки. Когато се реши групата от 18, в тези, които трябваше да останат в Скопие, беше и Тасевски. Тошак помоли културно четиримата, сред които и Тасевски, да почакат до събота, когато се връщаме от Русия, с цел отново да се присъединят към екипа, за да се борят да играят срещу Андора. Тасевски отговори, че не може да ходи до България и да се връща отново в Скопие само за да тренира. Тошак не можеше да му гарантира, че ще играе сигурно, и в сила остана решението, че трябва отново всички да се съберем в събота. Когато се върнахме от Русия, Тасевски не се появи в Скопие заедно с останалите трима играчи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

nevermind27
16.09.2011 10:56

Дълга, но пък за сметка на това интересна статия-интервю, която прочетох с интерес...
Уинър ето такива статии и интервюта трябва да давате на читателите си, а не да ги засипвате със статии, написани по начин, заради който да се псуваме като мангали!

cikata1
16.09.2011 11:42

*thumb_up*