Костадинов: Ако \"Титан\" слуша Томов, ЦСКА отново ще остане без лиценз

10:45
Костадинов: Ако \"Титан\" слуша Томов, ЦСКА отново ще остане без лиценз
Членът на Изпълкома на Българския Футболен Съюз Емил Костадинов даде пред "Меридиан Мач" първото си обширно интервю, след като напусна ръководството на ЦСКА през есента.

- Г-н Костадинов, откакто напуснахте ЦСКА, избягвате медийните изяви. Защо?

- Никога не съм си падал по медийните изяви. Докато бях в ЦСКА, бе необходимо да говоря повече. ЦСКА е такъв клуб, че всеки човек с по-значима роля в него трябва да е напълно осветен. Интересът е голям и аз трябваше да отговаря на него. Никога не съм използвал медиите, за да си правя реклама, така както правят някои други хора.

- Защо, след като вие сте отговорник за юношите, Наско Сираков се интересува кои са им мениджърите?

- Доколкото ми е известно, много от футболистите в юношеска възраст нямат мениджъри, което е добре. Смятам, че до 18-годишна възраст не е препоръчително играчите да имат мениджъри. А защо Сираков се е интересувал, го попитайте него.

- Какво е мнението ви за тандема Сираков – Станимир Стоилов? Това ли бе най-добрият вариант за националния отбор?

- Дано, да е така. Те са работили дълго време заедно и това е важно за един тандем, защото си имат доверие един на друг и се вслушват в съветите си. Като цяло в националния отбор работата е по-различна, отколкото в клубовете и дано Сираков и Стоилов се справят с това.

- Как гледате на обвързването на националния селекционер Стоилов с клубен тим?

- Не го одобрявам. На този обаче етап нямахме друго решение и затова избрахме този ход. Мисля, че постъпихме правилно. До лятото има два мача и дотогава Стоилов ще трябва да се справи и с двата отбора. След това ще водим преговори той да остане начело само на националния отбор.

- Как гледате на идеята "А" група да бъде съставена от 10 отбора?

- Тази идея се коментира от доста години. Според мен първо трябва добре да се помисли по какъв начин това може да стане и от кой сезон. Намаляването на отборите води след себе и до други сериозни промени във футбола. Един такъв ход безспорно ще има своите положителни страни. По този начин ще се постигне по-голяма конкуренция и равностойност в "А" група. Няма да има отбори, които да се изпаднали още на полусезона поради финансовата си несъстоятелност.

- Как гледате на продажбата на ЦСКА?

- Хубаво е да се стигне до сделка. Наложително е ЦСКА да промени собственика си. Вижда се, че с това ръководство има големи проблеми. Хората, които искат да купят ЦСКА, просто трябва да побързат, защото в противен случай ще имат голям проблем с лицензирането. Остава малко време, а ЦСКА има да покрива доста задължения. Аз съм навътре в нещата и знам, че клубът има големи проблеми. Опасявам се да не се повтори историята от миналата година и президентът на ЦСКА пак да се оправдава с някой друг. Просто до 31 март трябва да се свършат доста неща от страна на ЦСКА. Това е срокът, до който клубът е длъжен да подаде документите си за лицензиране. Във футболния съюз има постъпили много оплаквания срещу ЦСКА. Ръководителите на клуба са предупредени за това и са необходими спешни действия. Хората, които се захващат с отбора, трябва да знаят, че проблемите трябва да се решават навреме. Изискванията са много строги. А и ЦСКА ще бъде гледан под лупа заради гафа от миналата година.

- С какво бяха свързани противоречията ви с Александър Томов?


- Проблемите, които имах с г-н Томов, бяха, защото той искаше да бъде президент и да прави еднолично селекцията. Използваше хората около него, като ги караше да го подкрепят за всичко. А той самият си няма представа от селекциониране на футболисти.

- Как оценявате двегодишното управление на Томов?

- Като футболни резултати – много добро. Но като организация - трагично. Не може един клуб като ЦСКА да си позволява да живее на кредит. Заради задълженията ни се стигна се дотам, че разпродадохме всички най-добри футболисти с единствената цел отборът да остане в "А" група. Вместо да затвърдим позициите си и да направим още по-голям отбор, ние развалихме стария заради ръководни грешки. Разпродажбата на състава през лятото беше единственият начин да оцелеем .А оцеляването на ЦСКА е много по-важно от някой друг по-слаб резултат или сезон. Откакто съм извън клуба, нищо не се е променило. Но няма и как, след като президентът остава същият.

- За какво се самообвинявате?

- Поех много негативи, след като ни взеха лиценза. Най-лесното за мен беше да си тръгна. Ако не бяхме тези, които останахме да работим след вземането на лиценза, ЦСКА щеше да е във "В" група. Ако си бяхме тръгнали, ЦСКА загиваше.

- Как оценявате представянето на ЦСКА през есента?

- С футболистите, с които разполага ЦСКА, трябваше да бъде с поне 5 точки пред Левски в класирането. Борбата за титлата ще бъде между Левски и ЦСКА. Литекс изостава в точките и не вярвам, че ще навакса.

- Получихте ли парите, които клубът ви дължи?

- Не съм. Ако все пак ми ги дадат, ще купя нещо за детско-юношеската школа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

debelarica1234
06.03.2009 09:58

Много се извинявам но ТИТАН И САШО ТОМОВ СА ЕДНО И СЪЩО.