Матеус: Настръхвам, когато се изправям срещу Англия

16:03
Матеус: Настръхвам, когато се изправям срещу Англия
Селекционерът на националния отбор на България Лотар Матеус пристигна с полет от Мюнхен в София за началото на лагера преди квалификациите с Англия и Швейцария в началото на септември. Световният шампион с Германия от 1990 година заяви, че очаква срещу англичаните стадион "Васил Левски" да бъде пълен, съобщава "Гонг".

Треньорът на "трикольорите' започва да работи за двете срещи на практика от днес. Специалистът повика 30 футболисти, но осем от тях със сигурност ще отпаднат преди двубоите от европейските квалификации.


Вълнувате ли се за предстоящия мач с Англия и какво очаквате от него?


Първо очаквам добра игра. Много по-добра от тази в мача с Беларус, очаквам футболистите ми да пресират повече противника. Ще има няколко промени. Петров се завръща, на вратата ще бъде Михайлов, надявам се това да промени характера на отбора. Надявам се, че сме си взели поуки от последния мач. Имаме 4-5 дни за подготовка и съм доволен, че играчите ще бъдат по-дълго с мен. Предишния път имаме само една тренировка, а така не се гради отбор. Не можеш да мотивираш играчите си за толкова кратко време. Радвам се, че сега ще имаме повече време. Мисля, че играчите ще са мотивирани достатъчно. Това е един голям мач за нас и наистина последен шанс. С подкрепата на феновете можем да направим изненада. Ако играчите играят със страст и вярват в себе си, мисля че можем да победим срещу Англия.

Обявихте списък от 30 имена, в които фигурират някои младежки национали. Смятате ли да ги използвате?

Не гледаме само за един или два мача. Гледаме за бъдещето и играчите, особено младите,  трябва да чувстват близо до отбора. Казвал съм го много пъти, че в клубните си отбори играят много добре. Те имат нужда от игрова практика с националния отбор.

Днес най-вероятно ще наблюдавате някои от тях в мача между Славия и Литекс?


Вчера гледах два мача. Искам обаче да бъда в Ловеч и да наблюдавам мача на младежите срещу Холандия. Играчите трябва да чувстват, че те са много близо до нашия отбор. Пожелавам на себе си и на тях да направят добър мач, за да ми бъде по лесно.

Спомняте ли си сблъсъците срещу Фабио Капело в миналото?


Капело е един от най-известните треньори в света с невероятни резултати в своята кариера. Ще се радвам да го видя в петък в София. Този мач обаче няма да бъде приятелски. Това е последният ни шанс. Така е и за отбора на Англия, който също е поставен под напрежение, защото трябва да се борят за първото място и няма да им е лесно. Сигурен съм, че с добра атмосфера на стадиона и с правилната мотивация вярвам, че можем да постигнем наистина добър резултат. Във футбола всичко е възможно.

Мартин Петров и Стилиян Петров се представят много добре за клубните си тимове, мислите ли, че те могат да направят разликата в мача?

Целият отбор трябва да иска победата, не само един или двама. Наистина вярвам,ч е всички други ще играят много по-добре в сравнение с мача в Беларус. Знам, че много играчи имат своите проблеми, защото виждате, че нито един български отбор не успя да се класира е Европа. Виждате дори отбори от Кипър играят в Шампионската лига. Мисля, че футболистите трябва да забравят за тези проблеми, трябва да се чувстват горди, че получават повиквателни за националния отбор.

Очаквате ли тази седмица да подпишете новия си договор тази седмица?

Такъв е планът. От моя страна няма проблем, аз съм готов, както винаги съм казвал. Вярвам, че можем да изградим добър отбор, особено за световните квалификации, които предстоят. Не мога обаче да подпиша договора сам. Трябват два подписа. Преди три седмици се договорихме в Минск и мисля, че оттогава нищо не се е променяло и можем да подпишем тая седмица.

Имате ли други оферти?


Напълно съм концентриран върху България. Във футбола, както знаете, всичко се променя много бързо. Аз съм щастлив, че съм тук и мога да работя с тези футболисти и се надявам, че мога да помогна на националния отбор за в бъдеще.

Кажете ни истината за скандала в Минск?

Играчите не спазиха правилата и затова бяха наказани. Това е, за мен тази история е приключена. Когато един играч не спазва правилата може да си тръгне от националния отбор. Не искам да виждам недисциплинирани играчи в моя тим.

Очаквате ли пълен стадион за мача с Англия?

Разбира се, че очаквам. Винаги когато съм играл срещу Англия съм настръхвал и смятам, че това е един специален мач. Това е най-големия и важен мач за 2011 година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация