Павел Дочев може да предизвика революция в германския футбол

08:50
Павел Дочев може да предизвика революция в германския футбол
Български треньор може да доведе до революция в германския футбол. На 16 август съд за решаване на трудови спорове на провинция Северен Рейн-Вестфалия трябва да потвърди или отмени решение на по-долна инстанция за финансови претенции на Павел Дочев към Падерборн. Първият вариант ще доведе до прецедент, който ще постави на нова основа отношенията между клубове и треньори, пише "24 часа".

Решението бе взето в края на февруари в Падерборн. Местният съд за трудови спорове обяви, че работилият за кратко в ЦСКА специалист с право претендира за неполучени суми от бившия си клуб.

От Падерборн отказаха да платят към 140 000 евро на Дочев, позовавайки се на клауза в договора. Според нея при освобождаване на треньора до края на контракта си той ще продължи да получава заплата, но не му се полагат премии и други екстри.

Договорът на поелия в началото на 2008-а Падерборн българин бе до 30 юни 2010 г. Годишната заплата, записана в него, е 162 хиляди евро. Премията за точка във II лига е 2000, а в III 1000 евро. Освен това на Дочев се полага служебна кола и определена сума при изкачване в по-горна дивизия.

През май 2009 г. българинът е уволнен два кръга преди края на сезона, а Падерборн се завръща във Втора Бундеслига. Дочев получава премия от 46 хиляди евро за това и продължава да си взема заплатата до края на договора.

Неговият адвокат д-р Фридрих Майер обаче смята за невалидна клаузата, която лишава бившия национал от останалите стимули, заложени в контракта му и я атакува в съда. Той претендира за парите от спечелени точки до края на сезон 2009/2010, обезщетение за отнетата му кола и 12 дни неплатен отпуск, който клиентът му не е ползвал или общо 140 000 евро. Съдът се изказва в полза на Дочев, а сега футболна Германия чака дали по-висшата инстанция ще потвърди решението и ще се стигне до прецедент.

Въз основа на него вече треньорите в Германия ще могат да претендират за всички дължими суми при предварително освобождаване.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация