Майкъла: Основната цел пред ЦСКА е оцеляването

10:34
Майкъла: Основната цел пред ЦСКА е оцеляването
Георги Илиев - Майкъла остана възмутен от отношението на ЦСКА към детско-юношеската школа. Той коментира пред "7 дни спорт" и други наболели въпроси в "червения" клуб.

- Г-н Илиев, разбрахме, че има някакъв проблем, свързан с децата от школата на ЦСКА. Разкажете повече за случая.

- Продължават простотиите на старото ръководство в ЦСКА. Всяка година родителите плащат от собствения си джоб, за да могат децата им да отидат на подготвителен лагер. Като бивш футболист знам, че ако не отидеш на лагер, не можеш да изкараш първенство. Особено в тази кална нива на "Червено знаме". В предишните години пращахме децата в Чирпан, в Трявна, в Албена. Тази година бяхме решили отново да съберем пари, обаче изпълнителният директор Александър Тодоров каза, че това няма да стане. В ЦСКА родителите не можело да плащат. Ами като не може, извадете вие 8 хиляди евро и ги платете! Искат парите на родителите да минат през клубната каса, за да кажат, че клубът ги е дал. В крайна сметка на два от юношеските отбори не разрешиха да пътуват за Правец. А там условията са страхотни - терени, фитнес, парни бани, сауни. Вальо Златев поемаше голяма част от разходите.

- На какво се дължи тази мизерия в школата?

- Основно на ръководителите. Просто от школата не могат да вземат комисиони, няма какво да прибират. Не може на смешни футболисти да даваш по 8 хиляди евро заплата, а да нямаш същите пари да пратиш юношите на подготовка. Това за мен като бизнесмен е смешно. Убеден съм, че някои хора дори не знаят, че детско-юношеската школа съществува. Те не мислят за децата, а само за собствения си гъз. Преди Джевизов се опитваше, сега Велинов се мъчи да прави нещо, но няма абсолютно никаква подкрепа от ръководството.

- Ще се оправят ли нещата в тази насока с идването на новите шефове от "Титан"?

- Дано това ново ръководство да има сериозни намерения. Вярвам, че те ще направят нещо за базата и школата. Къщата се гради от основите, а не от покрива.

- Досега всички се оправдаваха със собствеността на базите.

- Това са пълни глупости. Никой няма да ти вземе стадиона, ако го направиш. Стига с тази собственост вече. Те не знаят какво да искат. Вземи базата на концесия за 30 години, но кажи какво искаш.

- Прокуратурата прати Томов на съд. Очаквахте ли това?


- Много правилно са направили от прокуратурата. Не може ЦСКА да печели над 3 милиона евро от трансфери, а в клуба да няма 1 лев. Не може да има кредити по 20 милиона от "Кремиковци", а в клуба да няма 1 лев. Това са неща, които се разминават с реалността. Как за 1 година ще похарчиш 25-30 милиона?

- Продължават да не се изплащат дължими заплати?


- Първо, това са едни безумни договори. Как ще я изплащат редовно, като са им направили заплати по 8-10 хиляди евро. Къде има такива високи заплати в тази криза? Всеки ден новото ръководство разбира за нови и нови задължения. Все едно през тези години ЦСКА не е съществувал. За "Титан" началото ще бъде много тежко, не ги виждам. Томов е оставил тотална разруха. Може би новите собственици трябваше да изчакат още 1 месец, за да може ЦСКА тотално да пропадне и да го купят от нулата. Сега те се ангажират със страхотни задължения към футболисти, към мениджъри, към клубове, към държавни организации. Нормално е прокуратурата да се намеси.

- Смятате, че началото за "Титан" ще бъде трудно?

- Много трудно. Това важи обаче за всички, които сега искат да купят клуб. Локомотив Пловдив се продавал за 4 милиона. Тази жена Галя Топалова иска да каже, че е вложила толкова пари ли? Същото важи и за Христолов. Тези хора искат изведнъж да станат много богати покрай футбола. От футбол никой не е станал богат. Това е хоби за богати. Цените, които обявяват, са безумно високи. А не са вложили 1 стотинка в бази, в школи.

- Смятате ли, че е възможно смяна на треньора Димитър Пенев?

- Всеки собственик си има политика. На този етап мисля, че не трябва да свалят Пенев.Той обаче трябва да спре да се оправдава, че работи без футболисти. Изобщо няма такова нещо. ЦСКА разполага с 35 играчи, при това най-скъпо платените. За мен главната цел пред ЦСКА не е шампионската титла, а оцеляването. Наближава времето за лицензиране и клубът отново може да се окаже в ситуация, подобна на миналото лято. Това никак не е приятно. ЦСКА на всяка цена трябва да се освободи от 7-8 човека, които са ненужни. Вземат скъпи футболисти, за да играят в дублиращия отбор, вместо да си обиграват юношите. Няма логика в това. Сега пристигналите от Ботев и Мездра нови играчи също са с много високи цени. Подписвани са договори с огромни комисиони. Томов може би работи 50 на 50.

- Ще се справят ли Мъри и Наско с националния отбор?

- Двамата са перспективни момчета.Мъри е поставен на гилотината.Затова той ще залага на по-рутинирани футболисти. Няма млад и стар - има можещ и неможещ. Разчитам, че тези футболисти ще му се отблагодарят.

- Имаме ли шанс за класиране на световното?

- Реалният ни шанс е равен на нула. Обаче една поговорка твърди: "Обратен път няма". Шанс за класиране ще имаме, когато се оправят базите, когато лицензират клубовете по изискванията на ФИФА и УЕФА. На този етап не виждам никакво развитие. Националният отбор няма база, клубовете нямат условия за футбол, ДЮШ на всички отбори са трагични, треньорите са много слабо подготвени, съдиите са безобразни. Е, откъде да дойде този футбол? Разчитам на Наско, той е един голям професионалист и никога не се страхува да казва истината. Дано да се занимава сериозно със задълженията си и нещата да се пооправят. Аз бях против президенти да влизат в управлението на БФС. След като вече са там, дано имат смелостта да направят промени.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

drummer
22.03.2009 19:23

Много истини е казал човека, но между тях и някои откровени глупости. Една от тях е, че за ЦСКА в момента не била важна шампионската титла, а ...оцеляването...? А твърдението му че Наско и Мъри били .......перспективни момчета, си е свещенна простотия!!! *devil*

LAVINATA68
18.02.2009 00:17

Свалям му шапка,това се казва истински привърженик на футбола.Аз съм левскар, но думите на г-н ИЛИЕВ са истински, те нямат цвят.

pafata
12.02.2009 13:04

Много истини е казал човекът. Добре е да има повече футболни хора в България, които съзнават каква е реалността и знаят какви промени са нужни.