Наско Сираков: Възкръсването на ЦСКА е най-доброто нещо в българския футбол в момента

18:53
Наско Сираков: Възкръсването на ЦСКА е най-доброто нещо в българския футбол в момента
Легендата на Левски и националния отбор Наско Сираков коментира началото на футболното ни първенство. Той говори и за състоянието на “сините” на старта на “А” група и положението след мачовете със Спартак Търнава. Ето какво каза Сираков в интервю за “7 дни спорт”.

- Наско, за да разберем как ще започне новото първенство по футбол, първо трябва да погледнем как завърши предишният шампионат. Твоята оценка?

- Завърши според очакванията. Според моите лоши очаквания, нека кажа. Защото преди пролетния сезон много се говори, но после малко се игра. Защото очаквах “Левски” да бъде шампион, а не стана. Те загубиха титлата още в първия пролетен кръг, когато паднаха от ЦСКА на "Герена". Очаквах сериозна битка за челото между няколко отбора, нищо не излезе. Литекс лесно направи 8 точки разлика и остана без конкуренция. Отбори, които заявяваха сериозни амбиции на думи, не постигнаха нищо. Или изпуснаха шансовете си като Локомотив от Пловдив. Изглеждаше, че ги изпускат за малко, но това не е малко, то само така изглежда.

- Случи се и нещо много хубаво.

- Да, ЦСКА оживя. Това е най-хубавото в българския футбол от пролетта. А за изпадналите като за умрелите - или хубаво, или нищо. Единственото, за което съжалявам истински, е, че след всичките неразбории, които се получиха, след отнемане на лицензи и т.н., ние имахме шанс да намалим "А" група, но нищо не стана. Какво пък, времето ще покаже, може да се докаже, че този формат на "А" група е жизнен. Ще видим, дано...

- В същото време видяхме смъртта на Пирин и полуубиването на Черноморец.


- Това е лошо. Но Пирин са орисани да си намират хора, които да ги ръководят, само за да ги фалират. Това е жалко, като се види колко техни играчи играят в "А" група. За Пирин съжалявам, че няма да е в "А" група. Тези непрекъснати скандали не правят футбол, от това някой може да изкара малко пари, но всички други губят. И главно хората в Благоевград губят, пък и не само в Благоевград. Това е жалко, но от него няма защита.

- То и Черноморец беше почти разформирован.


- Това беше прекалено надут финансов балон и той не можеше да не се спука. Хвърлиха се огромни средства, но нищо не излезе от отбора. Все пак хубаво е, че остават направените бази. Все някога и на някого ще му свършат работа.

- Тези непрекъснати скандали за пари в ЦСКА няма ли да спрат? Това не е ли заплаха да провали всичко хубаво в тима?

- Разбирам, че целият свят е в криза, приемам го. Приемам, че всеки отбор, всеки спонсор, всеки ръководител може да има финансови проблеми. Но не приемам един отбор като ЦСКА да стане синоним на лъжата. Разбирам, че тези хора са дали изключително много пари, свои пари, но пък не може да отидеш на подготовка и да не платиш една стотинка за хотел. После да те вкарат в съда и да си платиш през съда. Лечков може да вдига врява до небесата, но има и други, които си търсят парите от ЦСКА, но засега мълчат. И те не знаят ще ги получат ли. Левски също може да има финансови проблеми, но вече 12 години е изряден. Никой не е казал, че Левски му дължи един лев. Хората в ЦСКА трябва да разберат, че това е марка и с нея не може да се злоупотребява за никакви пари.

- И въпреки това отборът възкръсна. Това изглежда почти невероятно.

- Милен Радуканов има огромен принос за ЦСКА, а и за футбола в България. Няма да говоря, защото е много рано, но виждам, че в тима има няколко изключително важни неща. Милен успя да запали искрата в очите на футболистите. Те излизат на терена и са гладни да спечелят. Играе им се, раздават се максимално, радват се като деца на всеки гол. Те се носят на крилете на победата в момента. Те са заредени с радост.

- Радостта си е радост, но футболът си е футбол.


- Сега са значително по-заредени и с футбол от миналата година. Имат добри попадения при трансферите, което не е типично за ЦСКА. Направо е изненадващо. Страхотно попадение им е Жуниор Мораеш. Много силен играч за нашето първенство, той ще прави разликата. За мен той не е футболист за България, макар че и с него има някакви неразбории. Не се знае колко ще остане, дали ще го картотекират и т.н. Но за него ще се говори, бъдете сигурни. Янис Зику също е попадение. Играч от националния отбор на Румъния винаги е успех за нашето първенство. В последния момент си решиха въпроса с вратарите, взеха Райс Мболи. Хубави думи трябва да се кажат и ще се казват цялата есен за словенеца Александър Живец. Млад е, младежки национал. Милен Радуканов сформира доста сериозна нападателна мощ. Засили се и отзад. Взеха Адемар от Черно море, той на мен много ми харесва, Трифонов се представя на ниво, Бандаловски, който според мен е с най-голямо израстване в България. Отляво имат двама равностойни бекове. Ахилесова пета на ЦСКА са централните защитници, но те са на прилично ниво за нашето първенство. Ако единият не играе за сметка на по-офанзивен футболист, срещу слабите няма да имат проблеми, но при силни съперници могат да пострадат. Сега ми изглежда, че и двамата трябва да са на терена, но Милен си знае най-добре.

- На фона на “Левски” и ЦСКА изглежда, че Литекс изостана рязко в момента.

- Не съм убеден. Литекс незаслужено загуби от поляците. В Ловеч изпусна много голове, полският отбор обаче е по-силен. Стои по-добре, по-научен е, знае какво да прави. Сега всички казват - Гришата Ганчев продава играчите си. Той винаги е продавал играчи. Но не виждате, че взе и интересни футболисти - бразилците Кодо и Мирасема, уругваеца Флорес.

- Взе бразилци от четвърта дивизия.

- Той и Дока беше от там. Уругваецът е играл в качествени отбори. Сигурен съм, че те ще са в битката за титлата. Ако погледнете програмата на първенството, тя е такава, че няма да се учудя, ако Литекс стартира отново с 12 точки от първите четири мача.

- Стана голяма лакърдия с тези телевизионни права, с парите от тях, историята се точи месеци като народна песен.

- С телевизии не се занимавам, питайте, който отговаря. Но пари в клубовете ще има. Валентин Михов е сериозен човек и след като е гарантирал 6 млн., сигурен съм, че клубовете ще си получат 6 млн.

- Доста странни са новите отбори в "А" група.

- Какво им е странното? Отбори като за България. Много съм заинтригуван от поведението на Лудогорец. Адмирации за Кирил Домусчиев. Той първо прави стадион и терени за тренировка, това е пътят, ако искаш да правиш футбол. Взеха и 12 нови имена, но приоритетът им беше да направят стадиона. Това е достойно. Поздравления за Търговище, но те бързо ще разберат, че това не е за тях.

- Какво се случва в “Левски”?


- Трудно е веднага да се каже. През август категорични оценки не се дават. “Левски” изигра един безобразно слаб първи мач със Спартак Търнава, като до 89-ата минута не създадоха нито едно положение През първото полувреме сдадоха инициативата на Спартак. Второто беше по-добро, но това, че сме ги смачкали, са глупости, това са приказки за наивници. “Левски” в момента е до стената. Не знам дали могат да приемат финансовите загуби от отпадането.

- Все пак могат да се борят за титлата, това не е ли важно?


- Само не знам за какво им е да се борят за титлата, ако нямат пари да доживеят до нея. А да обявят 2-3 нулеви години пък е тъпо.

- Взеха се някои интересни футболисти от България и чужбина.


- Казаха, че вземаме най-добрите футболисти. Скептичен съм за Арс, въпреки че вкара победния гол в София срещу Спартак и първия в Търнава. Той няма да направи фурор, не виждам как ще стане, за мен Арс няма да блесне, той е лимитиран футболист.

- А Калво?

- Този Калво наистина е попадение. В Гърция съм го гледал в поне 5 мача. Но не е вярно, че такъв футболист не е идвал в България. Това е смешно. Испанецът няма никаква визитка зад гърба си, за да се говори така. Това, че идваш от шестия отбор в Гърция не значи нищо. Но той наистина е прекрасен футболист с отлични футболни качества. В силния си период в Арис той играеше на висока скорост, с отлична техника и демараж. Много е маневрен и може да взриви всяка защита. За съжаление се получиха някои спадове и колебания при него, но всеки един млад футболист може да премине през такова нещо. От неспазване на режим - така става.

- Как да го разбираме това, че пипа шишето ли?

- То само като не спиш, е достатъчно, за да се издъниш. Но мисля, че той е разбрал къде е сбъркал. Ако се възстанови, защото е след операция, ще бъде много полезен за “Левски". Другият, който носи голяма надежда, е Симеон Райков. Момчето дойде от “Ботев” Враца и е млад със сериозни качества. Тодор Христов от Берое също е добро попадение според мен. На тях обаче ще им трябва време за адаптация. В голям отбор всичко е по-трудно.

- “Левски” от години наред има проблеми в защитата.

- Отзад шведът Рисп не се различава от другите двама централни защитници, но дай боже да е от полза. Нищо особено като го гледам - ренде. “Левски” по принцип от години е зле в защита, но бързам да уточня, че за това не са виновни само бранителите. Всичко идва от начина на игра. Правят се много индивидуални, много тактически грешки. Халфовете изостават, не участват в дефанзивните действия и всичко отива на крайните защитници. Загубиха първенството от статични положения и дай боже поне това да са го изчистили.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация