Иванков: Спирам с националния отбор

10:39
Иванков: Спирам с националния отбор
Димитър Иванков замина вчера от София за контролата с Швейцария. Малко преди да се качи в самолета за Женева стражът на националния отбор се съгласи да отговори на въпросите на "Меридиан Мач", касаещи бъдещето му в състава, новия селекционер, както и защо не бе повикан за контролата със Сърбия.

-Митко, с какви очаквания се качваш в самолета за Женева?

- Надявам се да се получи една добра проверка с оглед на всички футболисти, които са повикани за тази среща, и дано постигнем добър резултат.

- Пламен Марков не те повика за контролата със Сърбия, сега изненада ли те повиквателната от Станимир Стоилов?

- Е, това вече е минало с контролата със Сърбия и не искам да коментирам. Сега гледам само напред. Не знам, може би част от футболистите, които е повикал новият треньор, са изненада за някои, за други - не. Но утре (б.а. - днес) ще си проличи дали тези играчи са правилният избор.

- Преди време сподели в интервю за "Меридиан Мач", че е най-добре чужденец да поеме националния отбор на България. Сега как мислиш, Мъри ли е бе най-правилният избор...

- Не, то тогава сте ми задали този въпрос, защото е бил на дневен ред. Сега обаче, когато националният отбор си има треньор, няма какво да коментирам. След като така е преценило ръководството, ние футболистите трябва да се съобразим с тяхното решение. Не бива да се заблуждаваме, шансовете ни за класиране не са големи и трябва да се възползваме максимално от всяка възможност. Аз не крия, че за мен това са последните квалификации и това е последният шанс за мен и другите футболисти от това поколение да отидем на голям футболен форум, какъвто е световното първенство.

- Все пак остава ли надежда, че може националният отбор да се класира за световното първенство?


- Няма какво да се заблуждаваме, Италия е абсолютен фаворит в нашата група и колективът, с който разполагат, напълно доказва това. Дано ние успеем да се преборим за второто място, което дава право да играем на бараж. Оттам нататък да се надяваме, че ще идем в ЮАР.

- Ще успеем ли да наваксаме в точките още в мача срещу Ирландия?

- Според мен това е най-ключовият и важен мач за нас. Загубим ли в Ирландия, шансовете ни намаляват драстично. Надявам се да вземем максимума от тези два двубоя, които ни предстоят другия месец, защото тогава отново ще имаме реален шанс да се класираме. Дай Боже, ако покажем добра игра и натрупаме точки, да можем да се преборим и за първото място. До момента обаче това е трудно, да не кажа невъзможно.

- Вече си работил съвместно със Станимир Стоилов, според теб той има ли необходимия потенциал да се справи с тежкия кръст на националния отбор?

- Искрено се надявам да успее да се справи с тази задача. Не бива да забравяме, че той постигна голям успех за клубния футбол с Левски. Но бъдещето ще покаже какво ще се случи.

- Отново влизаш в конкуренция с Георги Петков. Тежка ли ще е борбата за титулярното място?


- Мисля, че в националния отбор винаги е имало много добри вратари и този, който е в оптимална форма и демонстрира по-добра игра, ще бъде титуляр. Аз като всеки един от нас, който е повикан в националния отбор, се боря за титулярното място.

- Усещаш ли разликата в отношението към теб в България и в Турция?


- Не знам, не мога да определя с точност. Но може би тук, журналистите са
по-критични и смятат, че мога да дам повече от себе си. Винаги когато съм играл и за Левски, и за националния отбор, съм излизал с желание за победа и съм горял във всеки един мач. Аз съм напълно убеден, че не винаги може да се получи играта, но желание и хъс никога не са ми липсвали. Нямам идея защо се получава тази разлика и ми е трудно да отговоря на този въпрос.

- Според теб кое е най-слабото място в играта ти?

- Виж, във всяка една тренировка се стремя да изчиствам грешките си и с всеки изминал мач да се усъвършенствам. Но определено играта с крака малко ми куца и работя усърдно върху това. Надявам се занапред да допускам по-малко грешки.

- Спомена, че това са последните квалификации за теб с националния отбор. А мислил ли си кога ще сложиш край на футболната си кариера? Да очакваме ли да се върнеш да играеш отново в България?


- Не искам да прогнозирам толкова далеч в бъдещето. Не знам, може някой ден да се преместя в друг отбор, в друга европейска държава или пък да се върна в България...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ruiz
11.02.2009 13:27

Иванков е на 33 навършени, може да играе на ниво още поне 3 години. Но не е ли време по-старите вратари да се разкарат ? Кога ще играе татковото момче ? Боби така ли ще остави нещата ? Ники Михайлов ще е следващия национален вратар, но ако не покаже класа, ще си е просто "Малката Перука" завинаги.

gen4o
11.02.2009 13:01

иванков за мен с гошо петков са най добрите вратари в момента в българия и не трябвае да се отказва от националният отбор и дано да гледа напред

Kalinho
11.02.2009 12:17

той смира ама 4ак след евро квалификациите така, че другите ще имат време да се завърнат. Поне имаме вратари и млади и опитни и все пак Иванков ще ми липсва винаги играеше със сърце

MeToDueB
11.02.2009 10:46

На колко години е Иванков, че спира с националния отбор ? Има още хляб в него ..

MeToDueB
11.02.2009 10:44

Тъжно .. добър вратар да напусне националния отбор, пък и сега с тия проблем без Мартин, Стилян, Тунчев, Янков, Божинов и т.н и вратаря ни да се махне е много лошо. Петков също е добър, според много хора Петков е най-добрия български вратар, но за мене е Иванков. Спомнете си мачът срещу Холандия, че той спаси над 10 100%-ви гола. Но често изпуска и левашки голове ..