Дилма Русеф върна Пеле на жребия за Мондиал 2014

13:50

Дилма Русеф върна Пеле на жребия за Мондиал 2014
Войната между Пеле и Рикардо Тейшейра стана още по-ожесточена, след като президентът на бразилската футболна федерация не покани Краля на футбола на жребия за квалификационните групи за Мондиал 2014.

Тейшейра не покани Пеле на жребия, но въпреки това смятаният за най-добър футболист ще присъства, след като президентът на Бразилия Дилма Русеф го определи, малко по-рано тази седмица за почетен посланик на Мондиала.

"Ходиш на гости само ако те поканят. Ако не съм поканен, много е логично – не отивам. Той е президент на федерацията...ако не ме покани, няма да отида. За съжаление обаче хората говорят повече отколкото знаят. Винаги има някакво объркване или недоразумение, когато той (Тейшейра) дава интервю или отговаря на въпрос. Надявам се, в най-скоро време тези неща да се изчистят и да работим спокойно по организацията на Мондиала", коментира Пеле на пресконференция.

ФИФА и местният организационен комитет, който Тешейра също оглавява обявиха в изявление, че са доволни от новата роля на Пеле след пресконференцията в Музея на модерното изкуство, но възразяват на коментарите му по повод това, че не е бил поканен на церемонията довечера.

"Именно заради важността му в историята на футбола, той беше поканен през април, не само да бъде гост, но и да придружава генералния секретар на ФИФА Жером Валке на сцената по време на церемонията. Въпреки това, Пеле отговори чрез имейл, че има други ангажименти на тази дата. Сега събитието вече е организирано и е наистина важно".

Войната между Пеле и Тейшейра датира от 1990 година насам, когато Кралят на футбола критикува тогава, тъста на Тейшейра Жоао Хавеланж, президент на ФИФА по това време. Хавеланж засегна Пеле като не го покани на жребия за Мондиал 1994 година в САЩ, който се тегли 1993 година в Лас Вегас, но малко след това Блатер се яви като "гълъб на мира" и скандала позатихна.

В петък Сеп Блатер заяви, че смята да се срещне с Тешейра по повод пренебрегването на Пеле и забележките, които е направил срещу Англия. 64-годишният Тйешейра, който е и член на изпълнителния комитет на ФИФА е заобиколен от спорни моменти през годините, като наскоро обвини Англия, че са "пирати", като допълни, че "може да горят в ада". В петък той отказа да говори с английските журналисти, като ги нарече "покварени", а малко по-късно Блатер призна, че критиката към Англия не е добре за имиджа на ФИФА.

"Това, което той прави е безотговорно. Не съм убеден, че това е моя начин за феърплей", каза Блатер.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация