Швайнщайгер: Три години носех топките в Байерн

11:03
Швайнщайгер: Три години носех топките в Байерн
Бастиан Швайнщайгер е един от малкото млади германски футболисти, който проби от юношеските формации до първия отбор на Байерн Мюнхен и в момента 24-годишният играч е твърд титуляр както при баварците, така и в националния отбор на Германия. Интервюто с полузащитника е на "Ди Велт", публикувано в "7 дни спорт".

- Хер Швайнщайгер, вие бяхте много млад, когато се присъединихте към мъжкия тим на Байерн. Оттогава минаха вече седем години.

- Да, така е. Тогава в отбора имаше доста повече опитни играчи и мисля, че в първите 3 години винаги аз носех топките за тренировките. Освен това винаги заставах пръв в кръга, когато играехме на пиян морков, защото бях най-малък. Но когато си на 17, 18, 19 години, е огромно удоволствие да тренираш с професионалистите.

- Не ви ли притесняваше фактът, че понякога ритахте и за втория отбор, който играе в трета дивизия?


- Не, изобщо. Не съм го отчитал за наказание. Тогава за мен бе важно просто да играя.

- Не сте ли мислили за напускане, за да играете повече?

- Не, никога. Виждах шанса си и исках да се наложа в Байерн. Радвах се даже и когато ме пускаха в игра само за 5 минути.

- Бихте ли посъветвали млади играчи да дойдат в Байерн?

- Зависи от човека. Трудно е да кажеш не, когато такъв голям клуб те иска, но трябва да мислиш реалистично. Ако за една и съща позиция се борят 3-ма или 4-ма играчи, нямаш голям шанс да се пребориш. Преди да дойдеш в Байерн, трябва да се запиташ колко често ще играеш и колко време си готов да жертваш в опит да се наложиш.

- Значи според вас е вярно, че един отбор не може да гони успехи, ако дава шанс на младите?

- Не съвсем. В момента в клуба сме аз, Филип Лам, Михаел Рензинг, Кристиан Лел и Aндреас Отъл - петима, които сме тръгнали от юношите. Но когато става дума за международни мачове, опитът играе огромна роля. Тогава за треньорите стават важни резултатите, а не това колко младежи са пуснали в игра.

- Какво можете да кажете за Лам и Франк Рибери, които поискаха чрез медиите нови по-силни попълнения за тима?

- Мисля, че от ръководството се занимават с този въпрос. Аз лично не бих казал открито подобни неща, защото може да засегна част от съотборниците си.

- Има ли в Байерн по-различно отношение към Рибери?

- Франк е специален. Наясно сме, че той много ни помага в атака. Именно затова ми се налага да се връщам повече в защита. Винаги е така в един отбор - едни вършат черната работа, а други решават мачовете. Рибери е основното ни оръжие в атака и трябва да го използваме.

- Смятате ли, че можете да спечелите Шампионската лига с Байерн?


- Това е една от целите ми. Имаме шансове да го направим още през този сезон. Барселона и Манчестър Юнайтед са по-силни от нас, но с малко късмет бихме могли да успеем. Но целта ми не е само успехи с баварците. Искам да постигна нещо голямо и с националния отбор. Напоследък на няколко пъти бяхме близо, но смятам, че наближава времето, в което ще спечелим някоя голяма титла.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ivica
13.02.2009 11:36

Не знам само кой ще спре Тоти,Вучинич и Баптиста. *evil*

Skandala
12.02.2009 15:21

Ко викаш Spairo *wonder* *joking* *lol* Арсенал щели да са новият европейски Шампион хахахахаха само мога да се смея няма място за коментар тук

timati
10.02.2009 14:58

Евала на Швайнщайгер,че си признава...не вс би го казал все пак

timati
10.02.2009 14:40

Spairo не бъди толкова уверен...Арсенал ще "спукат гуми" в следващия кръг

Spairo
10.02.2009 12:37

Интересно интервю, обаче за непросветените ще кажа само - Арсенал ще е новият европейски шампион *wink*