Пловдивският апелативен съд потвърди оправдателната присъда за Лечков

15:45
Пловдивският апелативен съд потвърди оправдателната присъда за Лечков
Пловдивският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Старозагорския окръжен съд по делото срещу кмета на град Сливен Йордан Лечков, съобщиха от пресцентъра на съда.

"С присъда №118/25.03.2011 г. по нохд №12/2011г. състав на Окръжен съд - Стара Загора е признал Йордан Лечков за невинен, както следва: затова, че през месец март 2005 г. в гр. Сливен е поискал и приел от И.К. Г. дар за ОФК " Сливен 2000" - сумата от 5 000 лв., която не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в системата на Изпълнителна агенция по горите във връзка със службата му, за изграждане на ,Довеждащ водопровод за водоснабдяване на Селищно образувание "Кироолу" в землището на гр. Сливен", като е оправдан по обвинението по чл.304б, ал. 1 от НК и за това, че през месец март 2005 г. в гр. Сливен, в качеството му на длъжностно лице - Кмет на гр. Сливен, с цел да набави имотна облага за ОФК " Сливен 2000" възбудил и поддържал заблуждение у И.К.Г. и с това му е причинил имотна вреда в размер на 5000 лв., като е оправдан по обвинението по чл.210, ал.1, т.З, вр. чл.209, ал.1 от НК.

По делото са били разпитани в качеството на свидетели - Г. К. Г. и Т. Г. К., които през 2005г. и понастоящем заемат длъжностите - изпълнителен директор и главен счетоводител на ОФК " Сливен - 2000". От показанията им се е установило, че само те са имали правото да теглят средства от банковата сметка на футболния клуб. Св. К. е разбрала за направеното на 31.03.2005г. дарение от 5000 лв. от служителка на банката, която й се е обадила. На свой ред главната счетоводителка е уведомила за дарението изпълнителният директор, който имал правото да се разпорежда с парите по банковата сметка на футболния клуб, като в ТБ "Инвестбанк" АД, клон Сливен е имало приложен спесимен от подписа му.

Поради изминалия дълъг период от време, довел до избледняване на спомените на основната част от тези свидетели и дадените от тях противоречиви показания, съдът е решил да приеме с категоричност въз основа на приложената по делото кореспонденция, че Инициативния комитет и съставянето на списъка с живущите в същата местност е станало през 2006 г., а не както се твърди от св. Г. през 2005г. Дори и да са били събирани пари, това е станало във връзка с водоснабдяването на квартала, но не и по повод на внесените 5000 лв. по сметката на ОФК "Сливен" от св. И.Г..

Събраните по делото гласни и писмени доказателства и според нас, противно на доводите на държавното и частно обвинение, действително не подкрепят изложената фактология на събитията във внесения обвинителен акт и очертават възприетата от първоинстанционния съд.

За това споделяме тезата на първостепенният съд, че с процесната вносна бележка за сумата от 5000 лв., на 31.03.2005г. е налице един перфектен договор за дарение от страна на св. Г. спрямо ОФК " Сливен - 2000", съгласно изискванията на чл.225 от ЗЗД. Тази възможност е била предвидена в действащата тогава норма на чл.17, ал.1 от Наредба №3/27.06.2002г. за безналичните плащания и национална платежна система на БНБ", е становището на съда.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок от съобщаването пред ВКС.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация