МФВС обсъди новия Закон за физическо възпитание и спорт

12:27
МФВС обсъди новия Закон за физическо възпитание и спорт
Ръководството на Министерството на физическото възпитание и спорта обсъди с българските спортни федерации идеен проект за разработване на нов Закон за физическо възпитание и спорт, който ще бъде приет през второто полугодие на 2011 г.

До 20 август проектът за разработване на нов Закон за физическо възпитание и спорт ще бъде поставен на широко обществено обсъждане, като на сайта на МФВС ще се приемат идейни предложения за включване в отделните глави на проектозакона. В началото на септември спортните федерации и всички, които са направили предложения, ще участват в национално съвещание за тяхното обсъждане, селектиране и за утвърждаване на идейния проект. До 14 октомври той ще бъде обработен от юристи, за да се превърне в проектозакон.

МФВС предвижда до края на октомври проектозаконът да бъде обсъден още два пъти - от Експертен съвет по чл. 8а от сега действащия ЗФВС и отново от вносителите на идейни предложения. Целта е да се отстранят всички конфликтни предложения и да се постигне национално съгласие по проектозакона. В срок до 11 ноември Проектозаконът за физическо възпитание и спорт ще бъде съгласуван с различните ведомства и крайният му вариант ще бъде предаден на министър Свилен Нейков за обсъждане и приемане от Народното събрание.

"Новият Закон за физическо възпитание и спорт не трябва да бъде толкова обстоятелствен, както е в момента, а да бъде по-кратък и с повече нормативни документи, които различните структури могат да променят, без да преминават през комисии и Народното събрание. Надяваме се, че всички ще се обединим около тази идея, каза пред ръководствата на спортните федерации доц. Лазар Каменов – заместник-министър на физическото възпитание и спорта. – В структурно отношение се предлага едно допълнение – спортната етика. То е продиктувано от идеята за честна игра, борбата срещу уреждането на резултати от спортни събития, насилието и противообществените прояви при провеждане на спортни състезания, работа с феновете и доброволците. Бихме искали да постигнем оптимална регулация и добър вертикален прием на проблематиката в схемата на държавното управление - министър – области – общини, като общината да стане основното звено за развитие на спорта и поддръжка на инфраструктурата".

В новия Закон за физическо възпитание и спорт ще бъде предвиден по-строг контрол по реда на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Ще бъдат заложени и административно-наказателни разпоредби, свързани с незаконосъобразното и нецелесъобразно разходване на предоставените от МФВС средства, с неспазване на разпоредбите на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, както и с неспазване на спортната етика.

Доц. Лазар Каменов съобщи още пред федерациите, че ръководството на Министерството на физическото възпитание и спорта е направило заявка и предвижда получаването на 544 милиона евро за България от Европейския съюз в периода 2014 – 2020 г. - за изграждане на спортна инфраструктура, за научни изследвания, свързани с допинг, за училищен спорт и др. Тези средства представляват 3,2 % от общата сума, която е заделена за ЕС по това перо.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация