Англичани и руснаци мачкат по бюджети в евротурнирите

08:34
Англичани и руснаци мачкат по бюджети в евротурнирите
Отборите от Англия и Русия, които играят в предварителните кръгове на Шампионска лига и Лига Европа, са сред рекордьорите по приходи за последните години. Два от представителите на Висшата лига - Тотнъм и Фулъм, са прибрали съответно по 146 и 94 млн. евро за сезон 2009/10. Бюджетите им за настоящия сезон са в същите рамки, информира "7 дни спорт".

50% от тези пари идват от телевизионните права,които футболната асоциация на Англия разпределя според класирането във Висшата лига. Останалите пари са от билети и от продажби в деня на мачовете, както и спонсорски договори.

В Русия ситуацията е същата, като голяма част от приходите на отборите зависи от телевизионните права. Там обаче зад почти всеки отбор стои мощна компания, която налива огромни средства в клуба.

Неслучайно представителите на Англия и Русия в Лига Европа и Шампионската лига са с едни от най-големите бюджети. Рубин Казан харчи 120 млн. долара, с които атакува групите на Шампионската лига, докато Спартак Москва има внушителните 90 млн. долара за втория по сила европейски клубен турнир.

Отборите от Балканския полуостров пък са сред най-бедните в квалификациите за европейските клубни турнири. На дъното са тимовете от Македония, Албания и Босна и Херцеговина, след това следват черногорците. Българските представители са сред стабилните по годишни бюджети, но не могат да се борят с отборите от Сърбия, Гърция и Румъния. Партизан и Цървена Звезда разполагат със съответно 11 млн. и 10 млн. евро бюджет, докато Панатинайкос и Трабзонспор имат по 21 и 32 млн. Тимовете от Румъния пък са в златната среда с бюджети между 5 и 10 млн. евро.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Kalinho
22.06.2011 09:40

Тимовете от Румъния пък са в златната среда с бюджети между 5 и 10 млн. евро - че на нашите отбори колко е ? Черноморец беше 7.5-8 млн. евро. пък нищо не направиха.

bacardy_breezer
22.06.2011 08:57

Руската премиер лига много израстна, което естествено е нормално с оглед на олигарсите и петролните магнати в тази страна *lol*