30 години организиран женски футбол в България

12:44
30 години организиран женски футбол в България
Тази седмица БФС организира честване на 30 години организиран женски футбол в България. В петък на стадион "Георги Бенковски" в Тетевен ще се играе демонстративна среща между сборни отбори на Запада и Изтока. Участие в нея ще вземат ветеранки от цяла България.

Всяка от тях ще получи плакети за юбилея, а специален приз за спортно дълголетие ще бъде връчен на Бистра Младенова, която прекрати кариерата си на 52 г. Мача ще бъде ръководен от международна съдийска бригада - Анелия Синабова, Донка Желева и Камена Георгиева, които са бивши футболистки.

Вечерта след мача в ресторанта на хотел "Олимпик" ще има тържество, на което са поканени и най-изявените треньори в женския футбол - първият селекционер на националния отбор Янко Динков, Валери Начков, Евгени Попов, Бисер Бъчваров, Слави Николов, Кирил Жеков, Богомил Симов, Стефан Капралов, Емил Атанасов. Специален гост ще бъде ректорът на НСА професор Лъчезар Димитров, който е един от основателите на женския футбол и дългогодишен треньор на държавния тим.  

Началото на женския футбол е поставено през 1981 г. в София, когато под ръководството на проф. Лъчезар Димитров се сформира отбора на Академик (на снимката). Първи треньор на тима е сегашният шеф на Професионалната лига Стефан Капралов. Малко след това се сформира и отбора на Дунав, който на 28 март излиза срещу Академик за първата приятелска среща у нас. На 17 април същата година се играе и първата международна среща между отборите на Академик и Гайс (Гьотеборг, Швеция). 1986-а се записва в историята на женския футбол като годината, в която се провежда първото Републиканско първенство под формата на турнир. До финала, който се провежда на стадион "Народна армия", достигат 4 отбора. В крайното класиране първи е Академик, втори - Слънце (Стара Загора), трети - ЦФКА "Средец" и четвърти - Дунав (Русе).
Най-много шампионски титли има Гранд-хотел "Варна" - 10, следват НСА - 8, Академик - 4, ЦСКА - 2 и Локомотив (Стара Загора) и ЛП Суперспорт - по 1.

В началото на месец юли 1987 г. е сформиран женският национален отбор със старши треньор Янко Динков. Негови помощници са Валери Начков и Евгени Попов, които по-късно стават и старши треньори на държавния ни тим. Първата  международна среща е изиграна на 26 септември 1987 г. на националния стадион "Васил Левски". В нея участие вземат  женските отбори на България и Унгария. Срещата завършва при равенство 0:0. На 28 юни 1988 г. националният отбор записва първата си победа на международната сцена с 2:1 над Полша. 13 септември 1993 г. също е паметна дата за женския ни футбол - България стига и до първа победа в европейски квалификации - 1:0 над Литва.

Българският женски национален отбор е участвал в пет Европейски квалификации в периода 1987 г. - 1997 г., като в изиграните 28 мача е записал 5 победи, 3 равенства и 20 загуби. Следва 10-годишно прекъсване и през 2006 г. националният ни отбор отново се включва в евроквалификациите - постига две убедителни победи с 5:0 и 3:0 съответно срещу Естония и Азербайджан и губи с 0:1 от Румъния.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация