Матеус: Отиваме в Черна гора за победа

13:58
Матеус: Отиваме в Черна гора за победа
"Победа в Черна гора ще бъде първата стъпка в правилната посока. Ако все пак пропуснем Европейското първенство, ние ще обърнем вниманието си към другата голяма цел – Световното първенство през 2014 година", заяви националният селекционер на България Лотар Матеус.

Бившият капитан на германския национален отбор даде обширно интервю пред официалния сайт на ФИФА, няколко дни преди подновяването на европейските квалификации. Запитан дали е голям проблем, че нашия тим не разполага с невероятни млади играчи, които да бъдат наследници на великия тим от 90-те години, Матеус отговори:

"Не бива България да се сравнява с Германия, която има доста млади таланти. Опциите в България са ограничени, а това е така от първото ниво на развитие на юношите до професионалния футбол. Ние разполагаме с млади играчи с фантастичен талант, но те не са възпитавани правилно, така че е трудно да стигнем международните стандарти. Точно поради тази причина е много важно за тези състезатели да излязат колкото се може по-бързо в чужбина и да натрупат опит. Аз съм напълно убеден, че всички български национал биха били страхотни попълнения за отборите от Бундеслигата".

Матеус бе помолен да каже какво мисли по въпроса дали славните дни на българския футбол няма да се върнат много скоро. Той отговори: "Човек трябва да е реалист. 1994 беше преди много време. Тези дни са в миналото. Футболът не е както в онези години, настроението в нацията е съвсем различно. Хората се опитват да държат главата си над водата, а за много неща трябват пари. Футболът явно пострада от прехода в България, а това оказа влияние на конкурентоспособността ни на международно ниво".

Бившият германски национал трябваше да коментира и ситуацията в нашата квалификационна група за Евро 2012. Матеус сподели: "Двете поражения под ръководството на моя предшественик Станимир Стоилов означават, че ние имаме малки шансове за класиране на Европейското, но аз съм достатъчно голям реалист, за да знам докъде стигат нашите амбиции. Във всеки случай, нещата вече не са в нашите ръце, тъй като вече класирането ни зависи от резултатите в другите мачове. Победа в Черна Гора в началото на юни ще бъде първата стъпка в правилната посока. Ако пропуснем Европейското първенство, ние ще обърнем вниманието си към другата голяма цел – Световното първенство през 2014 година".

Матеус бе запитан дали Димитър Бербатов липсва на националния тим, след като сме отбелязали само един гол в четири мача. Германецът каза: "Моят приоритет е стабилността във всяка зона на терена, както в защита, така и в атака. Да, ситуацията с головете не е розова, но при малко повече късмет можехме да отбележим повече попадения, даже щяхме да запишем успехи. Бербатов не играе вече за България, така че няма нужда да спекулираме дали нещата щяха да са по-добре с него в състава ни. Реалността е такава, че моите играчи дават всичко от себе си".

Матеус трябва да каже и какво мисли за капитана на "трикольорите" Стилиян Петров. Националният ни селекционер каза мнението си за капитана на Астън Вила: "Като треньор, аз имам нужда йерархията в съблекалнята да бъде стабилна. Петров е моята дясна ръка на терена, както бяха аз за Франц Бекенбауер през 1990 година. Той е уважаван изключително много от другите играчи, а ние двамата много често обменяваме възгледи и идеи. Много се радвам, че разполагам със Стилиян в състава си".

Българският национален тим гостува на 4 юни на Черна гора в Подгорица в следващата си европейска квалификация за шампионата през 2012 година в Полша и Украйна

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

bqsa
27.05.2011 17:56

Човека го казва по-горе,истината е само една.....няма дисциплина и възпитание.......има само гуляй,партита,к***ви,чупене на стойки и нищо повече.Нашите не знаят какво е това режим.Пък ние ще продължавамв да си мечтаем за нещо.Може би 2030 година.*erm*

wordl_ife
27.05.2011 22:01

Само победа независимо че нямаме шанс...*ball**ball*

GYOKOV
27.05.2011 14:54

Дано да не ни варнат пак в реалноста.Поне да покажат желание,а ние ще си помечтаем.

Zdr4Maho
27.05.2011 14:31

С този човек аз слаб мач на нашите не сам гледал особено отзаде човека не е кои знаи какъв специалист но явно е доста по добър от нашите като исключим Пенев които според мене ще стане голям