БФС инициира реформа в детско-юношеския футбол

15:18
БФС инициира реформа в детско-юношеския футбол
Председателят на Направление "Детско-юношески футбол" към Българския футболен съюз Пламен Михов представи новия проект за развитие на футбола за подрастващи.

Мащабната реформа, одобрена от президента на БФС Борислав Михайлов, се състои в създаването на осем регионални центъра, където е назначен по един треньор с договор към БФС, който има изключителeн опит в работата си с деца и юноши. Задачата на този треньор е да следи всички таланти от своя регион на възраст 13, 14, 15 и 16 години, които не играят в Елитните юношески групи. Веднъж седмично всеки треньор ще събира децата, които е набелязал на съвместна тренировка.

БФС осигурява терени за тези занятия, както и плаща пътните на децата, екипировката и средства за възстановяване. Мачовете между отборите от съседните центрове стартират на 31 май експериментално, а от юли месец ще се провеждат редовно. Планира се в средата на октомври да бъдат оформени сборни отбори на четирите зони, които да се срещнат в турнир. Националните селекционери във всяка възраст пък ще наблюдават всички мачове между сборните регионални състави, за да се запознаят с качествата на тези момчета. Така в рамките на един месец всеки национален треньор ще наблюдава около 16 състезатели.

"Аз съм твърд противник на телефонния скаутинг. Искам всяко момче да се докаже на терена и там да бъде забелязан за националния отбор. Не мисля, че аз съм измислил програмата, просто е адаптирана за България на базата на опита на други, по-напреднали в това отношение страни. Благодаря на президента Борислав Михайлов, който не се поколеба и ми гласува доверие", коментира Пламен Михов.

"Въвеждането на цялата нова програма е чудесна инициатива и много важна стъпка за подобряването на нивото на българския футбол. Имаме много талантливи деца, които в доста отношения превъзхождат като качества връстниците си. Това се видя и на двете контроли с Турция в началото на този месец, когато веднъж ги победихме и след това завършихме наравно", допълни Михов.

"Сборните отбори на регионите започнаха да се събират на 27 април, а първите им мачове ще бъдат на 31 май. Селекциите на София и Благоевград ще се срещнат на стадиона в Герман, като и двата мача ще бъдат един след друг. Най-напред ще излязат съставите на 14-годишните, а след това и по-големите, които са на 15 и на 16 години. На 1-и юни в Пловдив ще играят отборите на Пловдив и Бургас. Следват мачовете в Тетевен на 2 юни между Велико Търново и Монтана и на 3 юни в Русе между Русе и Варна. Българският футболен съюз финансира изцяло проекта и трудно може да направи нещо повече за развитието на детско-юношеския футбол. Всичко ще зависи от клубовете и техния модел на работа. Дано президентите най-сетне осъзнаят, че в школите трябва да се инвестира в добри треньори и да се работи много по-сериозно. В това отношение сме готови да помагаме и сме изготвили тренировъчни планове, които ще бъдат на разположение на всеки наставник, който има желание да се развива. Но насила не може да накараме никого да се учи", завърши Пламен Михов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация