България се сбогува с Иван Славков

12:00
България се сбогува с Иван Славков
Сълзи, спомени, тъга и благодарност...хиляди изпратиха незабравимия Иван Славков – Батето на поклонението пред тленните му останки на Националния стадион "Васил Левски".

В мълчание и поклон пред личността му, политици, спортисти, журналисти, известни личности, близки и приятели отдадоха последна почит към Батето. Един от първите, които си казаха последно сбогом с Иван Славков беше президентът Първанов. В дъждовния майски ден множество от хора плакаха заедно с времето за големия Славков, човекът, който ще остане незабравим в съзнанието и историята на България. И въпреки завладялата множеството тъга, хората си припомняха за Батето с усмивка, като за човека бохем, "кодошлията", за човека с голямо сърце за спорта и за България. Батето завинаги ще остане харизматичната личност на България, която освен за спорта беше радетел и в културния, и медиен живот в България.

На поклонението присъстваха много личности от българския спорт, като министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, неговата съпруга – олимпийската шампионка Румяна Нейкова, председателят на БОК Стефка Костадинова, президентът на БФС Борислав Михайлов, Иван Вуцов, Димитър Пенев, Пламен Марков, Тити Папазов, голямата българска певица Йорданка Христова, Вежди Рашидов и много други близки и приятели на Батето.

"България загуби един голям българин с огромно сърце, който оставя след себе си не пътека, а цяла магистрала", заяви Стефка Костадинова на поклонението. "Никога не съм си мислила, че мога да говоря в минало време за Иван. Той си е емблема, Иван Славков е марка, Иван Славков означава спорт", обобщи Костадинова.

Смъртта на Славков настъпи в неделя след дълго и тежко боледуване, след като Батето беше приет преди повече от месец в университетска болница "Лозенец". Иван Славков бе уникален човек, който разбираше от много неща. Той бе генерален директор на Българската телевизия, президент на Левски, президент на Българския Футболен съюз, както и председател на БОК.

Скрита камера на телевизия BBC обаче го засне през 2004 година, заедно със сърбина Горан Такач в софийския хотел "Радисън", по време на преговори с фиктивни лобисти, представящи се за бизнесмени от измислената компания "Ню Лондон Венчърс" за осигуряване гласове на членове на МОК за кандидатурата на Лондон за Олимпиадата през 2012 г. Записът бе излъчен на 4 август същата година по предаването на BBC "Панорама", във филма "Да купиш Игрите". На 7 юли 2005 г. на Сесията на МОК в Сингапур, Иван Славков бе изключен от Международния олимпийски комитет, след тайно гласуване.

Макар и официално извън спорта, Славков помагаше с ценния си опит и радваше хората с невероятното си чувство за хумор, всеки път, когато се появяваше на малкия екран. Страната ни обаче загуби човек, който можеше да даде още много на българския спорт. Другата седмица – на 11 май, Батето щеше да навърши 71 години.

Поклон пред паметта му!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Mi7a4e7o
05.05.2011 21:29

Завинаги в наште сърца ! Почивай в мир !

chalakov828
05.05.2011 19:06

Сбогом! Почивай в мир, поклон пред този човек!

VeneSotirov
05.05.2011 14:29

Сърцето ми се къса за БАТЕТО, и ходих на поклонението. Наистина хиляди хора минаха за последно сбогом, и мисля че точно това заслужаваше този голям човек! Вечен покой за него!