Иван Славков убеждавал Кадафи да пусне българските медици

12:01
Иван Славков убеждавал Кадафи да пусне българските медици
Един неизвестен до този момент факт излезе наяве след кончината на Иван Славков. Батето лично съдействал да пуснат арестуваните ни в Либия медици, разказа тв журналистът Сашо Диков. Пред "Стандарт" той сподели, че тази история му е разказана от хора в екипа на президента Петър Стоянов. Самият Иван Славков мълчал за нея до смъртта си, въпреки че иначе с охота разказвал за това свое пътуване до Либия. Стоянов също не е споделял нищо за станалото.

Историята се разиграла около 2000 година, когато Батето трябвало да пътува до Триполи по линия на Международния олимпийски комитет. Предстояло официално събитие във връзка с олимпиадата, заради което той трябвало да се види със сина на Муамар Кадафи. Главната му задача обаче, поставена от президента Стоянов, била да се опита да се срещне с либийския лидер и да постигне договорка за живота на шестимата ни медици, които в този период лежаха в либийски затвор по обвинение в умишлено заразяване със СПИН на либийски деца.

Батето успял да се договори за специално пътуване извън Триполи, където да се проведе срещата с Кадафи. Пътят бил над 1000 километра в пустинята, където в този момент пребивавал либийският лидер. За да размекне сърцето му, Батето носел излязла неотдавна биография на Тодор Живков, с когото Кадафи винаги е бил в дружески отношения. В крайна сметка Славков изпълнил мисията, като успял да изтръгне обещание от страна на Муамар, че българките няма да бъдат разстреляни. Освен това той получил и уверения, че тъмницата им ще бъде заменена с домашен арест. "По-късно Батето е описал пътуването в Либия дори в книгата си, но тази случка липсва там", разказа пред "Стандарт" Диков.

Поклонението пред паметта на бившия председател на БОК и президент на БФС Иван Славков - Батето ще се състои на 5 май (четвъртък) от 11,00 часа във фоайето на Националния стадион "Васил Левски"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация