Стоилов: Няма да напускам Литекс

10:43
Стоилов: Няма да напускам Литекс
След равенството на Литекс срещу шампиона на Узбекистан Будьондкор (0:0) треньорът Станимир Стоилов даде интервю за официалния сайт на клуба. Мъри отговори на всички актуални въпроси, свързани с отбора.

- Г-н Стоилов, как видяхте Литекс срещу азиатския гранд?

- Показахме добро ниво като за първа контрола от зимната подготовка. Най-вече като кондиция и желание у футболистите. Особено през първото полувреме и началото на втората част.

- Какво трябва да изчисти по време на подготовката?

- Основният проблем остава завършващия удар и завършващото подаване.

- Как според вас се представиха новите попълнения – Кишишев, Петков, Дока и Шандор?

- На добро ниво. След една контрола обаче не можем да им даваме някакви генерални оценки. Както на тях, така и на целия тим. Сега по-важното е да напредваме в игровия облик. И да усъвършенстваме отделните връзки и комбинативността между играчите и отделните звена.

- Често сте казвал преди, че на Литекс му липсва самочувствие. Променят ли се нещата от тази гледна точка?


- Напредваме в това отношение. Но след първата контрола не мога да кажа, че сме се променили 100 процента по този въпрос. Хубавото е, че кондиционно отборът стои добре. Срещу узбеките футболисти, които играха по 90 минути. И то на много добро ниво. Това ме радва. Футболът е съвкупност на няколко елемента – кондиция, техника, тактика и мислене. Трябва да ги има всичките, за да може един футболист или отбор да е класен. Всичките тези компоненти трябва да се включат в отборни действия.

- Как видяхте Будьондкор с Ривалдо в редиците си?

- Не смятам, че трябва да коментираме качествата на Ривалдо. Просто това е един голям футболист. Що се отнася до тима – не мога да го преценя от една контрола. Никой не може да каже кой какви идеи точно има за футбола. И на какъв етап е от подготовката. Факт е обаче, че в азиатските и в частност арабските отбори се наливат доста пари.

- Има не малко араби, които играят във водещи европейски клубове?

- Така е, но на базата на потенциала на арабите, би трябвало да са по двама, трима във всеки тим. И щеше да е така, ако приспособяването им към европейските навици не беше толкова трудно.

- Приключи ли зимната селекция с привличането на четиримата нови?

- Селекцията е отворена. Напускащи и идващи винаги може да има. Така, че няма да е чудно, ако до началото на пролетния дял има още размествания. Но определено ще се постараем играчите, които привличаме, да подобрят качеството на игра и да вдигнат нивото максимално. Надявам се Кишишев, Петков, Дока и Шандор вече да са разбрали какъв отбор е Литекс.

- Малко или много са пет точки разлика от лидера?

- И много, и малко. Много, защото това все пак това е преднина на даден тим пред нас. Малко, защото, ако спечелим всички мачове, ако сме достатъчно силни, преднината може да се стопи. От нас зависи дали ще успеем.

- С кои отбори ще се бори Литекс в първенството?

- Смятам, че петте отбора в челото ще се борят за разпределение на призовите места. Който допусне по-малко грешки, той ще триумфира накрая. Затова подготовката е много важна. За нас е задължително във всяка контрола до началото на първенството да се изкачваме с по едно стъпало нагоре. Игровата физиономия, която ще имаме преди подновяването на шампионата, ще определи реалните ни възможности.

- Кой все пак ще е основният конкурент на Литекс?

- Казах – битката ще бъде между петте отбора в челото.

- Не споменавате специално Левски и ЦСКА?

- Нормално е Левски и ЦСКА да са ни основните конкуренти. Но който направи най-малко грешки от първите пет отбора, той ще триумфира на края на първенството.

- Напоследък твърдо ви спрягат за национален селекционер?

- Когато има нещо официално по този въпрос – тогава ще коментирам. Сега мога да ви кажа само, че нямам намерение да напускам Литекс.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация