Боби: Не бутам Литекс, няма да търпя бойкоти

09:15
Боби: Не бутам Литекс, няма да търпя бойкоти
Президентът на БфС Борислав Михайлов бе гост в предаването "Зона Спорт" по bTV, цитиран от "Тема Спорт".

- Г-н Михайлов, вярвахте ли, че ще бъдете в Изпълкома на УЕфА?


- Като бивш спортист винаги съм имал нагласата и целта да успея. Това бе важно не само за мен, но за цяла България. Шансовете бяха 50:50, но знаех, че атмосферата е добра и хората са благоразположени към мен.

- Какво значи за вас този избор?

- След "Парк де Пренс" през 1993 година това е най-голямото ми постижение в личен план.

- Казахте, че много хора са се опитвали да ви попречат...


- Визирах най-вече това, което се изговори и изписа в България в последните месеци. Нека има критика, но да не си пречим, а да се радваме, когато българин тръгва нагоре.

- Ще се откажете ли от президентския пост в БФС?


- Не. В УЕФА работата ми не е ежедневна. А и в Изпълкома почти всички са президенти на своите федерации. На тях не им пречи да съчетават длъжностите, няма да пречи и на мен.

-Как ще коментирате факта, че в "А" група мачове пропадат заради липсваща линейка?


- Имаме си наредби. Но ако тези неща продължават, ще свикаме Изпълкома и ще променим наредбата. Щом се установи, че някой нарочно проваля мача, санкциите ще са по-големи. Случва се да няма линейка и пожарна, но подобни бойкоти са недопустими.

- Защо малките клубове са срещу вас?

- За мен няма малки, избран съм от почти 700 клуба. Всеки има право на протест, всеки може да дойде при мен да се разберем. Естествено, не всичко зависи от мен. Съдиите например също правят грешки, надявам се, не нарочни. Никой не им дава указания да свирят срещу т.нар. малки. Вярвам, че ще постигнем Консенсус и ще оставим футболистите да играят, а няма да се занимаваме със скандали.

- Как може да се подобри съдийството?

- За пет години наказахме доста рефери, а комисията се смени пет пъти. Дори сега да искаме пак да я сменим, което не е на дневен ред, няма кого да сложим. Полагаме усилия - правим семинари на най-високо ниво, викаме чужди лектори. Имаме международни арбитри, всички взимат по 1000 лева на мач. Може би напрежението им идва в повече. Почти винаги още когато излязат нарядите, започват ултиматуми, закани и заплахи. А у нас който загуби, обикновено му е виновен съдията. Никой не приема загубата като такава.. Трябва да има толерантност, работим за по-добро съдийство. Може би балканският ни манталитет е причината.

- Венци Стефанов често критикува хората около вас. Мислите ли за персонални промени в Изпълкома?

- Много пъти сме говорили и с Венци, и с другите. Винаги ще има недоволни. Но представителите на клубовете в Изпълкома бяха избрани на конгрес и е нормално сега да са там. Отвън някои си мислят, че техните отбори са толерирани. Но самият Венци е бил вицепрезидент на БфС и знае, че това не е така. По-скоро скандалите са за пред медиите. А персонални промени не мога да правя аз, това го прави конгресът.

- Помага ли БфС на Литекс?


- Не, със сигурност. Преди ме обвиняваха, че толерирам Левски, защото съм играл там. После се появиха твърдения, че бутам ЦСКА, сега Литекс. Тези обвинения може би са част от играта, но не са верни. Не ме притесняват.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация