Балъков: Време е националният да постигне голяма победа

10:50
Балъков: Време е националният да постигне голяма победа
Преди изключително важната среща с Швейцария Красимир Балъков даде интервю, в което говори за националния отбор, бъдещето си като треньор, както и ситуацията в българското първенство.



-Г-н Балъков, ще успее ли според вас България да победи Швейца­рия?


- България ще има сили за победа само ако всички хора мислим по­зитивно. Тук не говоря само за треньорите и футболистите, а за фено-вете по трибуните, жур­налистите... когато мис­лим по-позитивно, това ще се прехвърли долу на терена и ще успеем да победим..

- Ако победим, шан­совете ни за класира­не на Евро 2012 стават доста по-сериозни...

- Теоретически още имаме шансове, но те минават само през по­беда в събота.

- Какъв мач очаква­те?

-На преден план ще бъде защитната игра, защото мачът е прека­лено важен и за двата тима. Сигурността ще бъде над спекакъла. След първия гол оба­че ще паднат всички тактически задръжки. Треньорите също се познават много добре. Колективът ще бъде много по-важен, откол­кото индивидуалностите в този мач.

- Има ли кой да за­мени големия отсъст­ващ в нашия тим Мар­тин Петров?

- Това ще стане ясно след мача. По принцип играчи като Мартин, Бербатов много, ама много трудно можем да ги заменим. Хората, кои­то ще играят на техните места, трябва да дадат всичко от себе си за по­бедата срещу Швейца­рия. Трябва да играем като колектив. Само то­гава ще компенсираме липсата на по-именити­те ни играчи.

- Вие сте били тре­ньор в Швейцария -На Грасхопър и Санкт Гален. Работили ли сте с някой от настоящите национали на „кръсто­носците"?

- Работих с вратаря Диего Беналио в Щут­гарт. Тогава аз бях по-мощник-треньор на фе-ликс Магат. Беналио обаче няма да играе срещу България, тъй ка­то е контузен. Бях тре­ньор на Кабаняс, които обаче не попада в смет­ките на Отмар Хицфелд. Иначе като наставник съм се изправял срещу доста от настоящите им играчи.

- Какъв съперник е Швейцария?

- Те имат много ка­чествени футболисти, които като индивидуал­ности наистина впечат­ляват. Играчите им игра­ят в сериозни клубове, като почти всички са ти­туляри в дадените тимо­ве, проблемът при тях обаче е друг - липсва им колектив. Те имат шанс да постигат отлични ре­зултати, но много често не са убедителни. Имен­но заради това ние има­ме нашите шансове. Ако играем с огромна воля, можем да се поздравим с победата. Крайно вре­ме е националният от­бор да постигне голяма победа и да се класира­ме на европейско или световно първенство.

- Като че ли най-го­ля мата звезда на Швейцария ще стои край тъчлинията - От­мар Хитцфелд. Какво ще ни кажете за него?

  -Познавам го лично. Не един път съм се изп­равял срещу водени от него отбори. Той е неве­роятен човек и велик треньор. Един от най-добрите в света. Резул­татите, които постигат водените от него отбори, показват ясно това.

- Със сигурност Хитцфелд е скрил ня­кой жокер в ръкава...

- При всички положе­ния той има с какво да ни изненада. На хартия Швейцария е фаворит в този мач, но когато из­лезеш на терена,всичко е различно. Когато съди­ята даде начало на ма­ча, игнорираш всичко това и трябва да побе­диш на всяка цена.

- Одобрявате ли ра­ботата на Лотар Матеус начело на национал­ния ни отбор?

- Одобрявам я. Имах честта да си прекарам с него два-три дни и видях за какво става въпрос. Когато стъпи в Бълга­рия, Матеус започва да мисли само и единстве­но за националния ни отбор. Той си има фило­софия и като цяло наз­начението му на поста е правилно. Лотар е изк­лючителен професиона­лист, футболистите му имат респект, а и той ще наложи онази немска дисциплина, която и на мен ми е отлично позна­та.

- Какво си говорих­те с него?

- Това си остава меж­ду нас. Все пак ще приз­ная, че 80-90% от разго­вора ни бе за българс­кия футбол.

- Казахте, че е край­но време национални­ят отбор да се класира на голям форум. След като вие се отказахте от тима обаче, нещата сякаш не вървят?

- Знаете как е. Има подмладяване. Отдолу идват доста качествени футболисти, на които обаче им трябва време. Нормално е да има срив и да се стигне до една такава фаза. Все пак ние постигнахме най-го­лемите си успехи на 27- 28 години, когато вече играехме в големи клу­бове. Трябва да се рабо­ти здраво с младите и успехите няма да закъс­неят.

- Бихте ли напра­вили сравнение меж­ду българския и швейцарския фут­бол?

- Можем да сравня­ваме двете първенст­ва. Основната разлика е, че в швейцарецът се стреми основно към резултати и точки. Съ­щевременно българи­нът се стреми да бъде добър играч, дори чес­то да не е такъв. Пари­те също са друга съ­ществена разлика. До­като клубове като Цю­рих и Базел разпола­гат с годишен бюджет от по 30 милиона евро, водещите отбори в Бъл­гария могат да разчитат на максимум 6 милиона.

- След като напус­нахте Черноморец, си­гурно сте били затру­пан от оферти. Докога ще си почивате?

- Знаете, че си има трансферен прозорец. Сега няма такъв отбор, който да се поеме, ос­вен някой закъсал. Аз търся подходящия тим за мен.

- Спрягаха ви и за Спортинг (Лисабон)...

-Има интерес от Спортинг. Там има президентски избори и всеки канди­дат предлага някои име­на за треньор. Едно от тези имена съм аз, кое­то за мен е голяма чест. Все пак другите спряга­ни са Марко ван Бастен, франк Рийкард...

- Знаем, че следите изкъсо българското първенство. Кой спо­ред вас ще е шампион и кои тимове ще се класират за Лига Ев­ропа?


- Шампионът на Бъл­гария е на 99% ясен и това е Литекс. Така като гледам как започна про­летният полусезон, мис­ля, че другите две места в тройката ще заемат Левски и ЦСКА. Шанс за Европа имат още от­борите на Локо (Пд), Локо (Сф), а защо не и Черноморец.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

TheSharK
26.03.2011 16:00

А дали не чака Матеус да го изгонят и да стане треньор на България? *devil*

velbo
26.03.2011 12:47

Не си спомням кога за последно сме играли силно и като отбор, "Толкова ли отдавна беше" май да .Трябва да се гледа реално на нещата и да не изпадаме в подобни изказвания.Реалността е че Българският футбол умира,след 4,5 години ние ще бъдем в последната урна за квалификации и ще се радваме единствено на победи срещу Малта,Андора,Люксембург и други по малки държавици.Простата причина е че няма подрастващо поколение . И нищо не се прави в тази насока.За футбола трябват много качества,а най важното е да имаш сърце и талант .Кажете ми един играч от младото поколение с тези качества ? Няма нали *smile*Затова сме на тоя хал Объркана е цялата система в детско юношеския футбол ,малко са децата там които не са на някои богаташ,някоя стара легенда на братовчеда на комшията и тн.Така не се прави футбол Нищо добро не ни чака щом за мач срещу Швейцария се говори за голяма победа,след 4 - 5 години победа срещу Андора ще е голяма сигурно.

Expert
26.03.2011 11:17

НЕ СТЕ САМИ !
Краси Балъков е прав,че всички трябва да вярваме в победата и в доброто бъдеще на отбора и тогава ,тази вяра ще се пренесе и доло на терена...
УСПЕХ ЛЪВОВЕ !
Аз съм с вас !
А вие ?...