Хицфелд доведе армия от седем народа

09:10
Хицфелд доведе армия от седем народа
Селекционерът на Швейцария Отмар Хицфелд дойде да превзема София. За битката с България на "Васил Левски" той доведе отбор, съставен от седем различни националности, информира "7 дни спорт".

Швейцарци, турци, албанци, баск, кюрд, хърватин и даже един от Кабо Верде излизат под червеното знаме с кръста на алпийската страна. Всички те ще пеят химна "Когато слънцето огрее земите ни" утре вечер, макар че принадлежат към различни етноси.

В селекцията на Хицфелд има двама турци и още двама албанци. Гьокхан Инлер, който носи екипа на Удинезе, e роден в Швейцария. Баща му обаче е комшия от Одринския вилает. Потомък на турски гастарбайтери е и Хакан Якин, той играе при Петър Александров в Люцерн. По-големият му брат Мурат също играеше навремето в националния тим. Двамата са продължители на турската традиция, поставена още в годините, когато голове за Швейцария вкарваше Кубилай Туркилмаз. Ерен Дердийок (Байер Леверкузен) пък е от кюрдите. Той е роден в Базел в семейството на емигранти от кюрдския район в Турция.
Албански корени има пък Валон Бехрами, играещ за Фиорентина. Той е от Титова Митровица, но още като малък емигрира с родителите си в Швейцария. Играещият в Парма Блерим Джемаили всъщност е от околностите на Тетово. Балканската група се допълва от Марио Гавранович, по произход хърватин. Халфът на Шалке 04 обаче е роден на швейцарска земя. Чавиер Маргаирас от Цюрих също е от Швейцария, само че има баскийски корени в потеклото си.

Най-необичаен произход има Желсон Фернандес, който заби гола за Швейцария на световното първенство при победата над бъдещия шампион Испания с 1:0. Той е живял на островите Кабо Верде, преди да се преселят в настоящата му страна.

Тимът на Хицфелд щеше да бъде още по-мултинационален, но заради травма отпадна Йоан Джуру от Арсенал, който е роден в Кот д’Ивоар. Албанската група пък е с един по-малко, след като Шакири от Базел се контузи. Можеше да има и един тунизиец, но Насим бен Халифа от Нюрнберг не е на разположение.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Zdr4Maho
25.03.2011 19:36

Свобода бе вече можеш да бъдеш какъвто поискаш стига да можеш

Pechenqgata
25.03.2011 12:41

No commen... те повечето страни забравиха собствения си етнос с цел да печелят в спорта, но така как да кажеш на един чернокож че е англичанин или французин или пук още по малко немец... особено немците които до преди 50,60 години са се надсмивали на чернокожите...