Платини ни сипва още от трохите

09:40
Платини ни сипва още от трохите
Мишел Платини ни е зачислил на котлова храна в УЕФА. Това стана ясно след изборите за изпълком на централата. Французинът уреди Боби Михайлов с място при шефовете, а на гладните страни като България обеща още парици. Пак са от трохите, дето ги ядем и досега. Ама без хич?, пише в свой коментар "7 дни спорт".

Това всъщност си е част от сделката. Преди четири години ние и още от другите гладници гласувахме за Платини срещу Ленарт Йохансон. Франсето спечели изборите за шеф на УЕФА. Обеща повече пари за клубовете, уреди ги. Прати Левски, ЦСКА и другите гладни отбори да играят срещу едни още по-гладни. Който бие, стига до милионите в Шампионската лига и Лига Европа. Другите стягат коланите и чакат ред за догодина.

И вярно – влязоха едни пари. Не са много, ама от сърце. За последните две години Левски изкара към 5 млн. евро от Европа, ЦСКА – близо 3 млн. Ако не са тези пари, току-виж някой опънал петалата от глад на "Герена" или на "Армията".

Сега покрай изборите в "Гран Пале" се разбра за новата сделка. България и другите от групата на гладните си оставаме зад франсето анблок. Даже и места в Изпълкома получаваме - да има гласове под ръка, ако ще се решава нещо важно. Щото Англия и Германия може да са велики сили във футбола, ама в ръководството на УЕФА са само с по един глас. А половината изпълком е от Източна Европа и Балканите. Значи Платини може да спечели каквото си иска гласуване по високите етажи на централата в Нион.
Срещу това ще ни дават още пари, ама по линия на националния отбор. И те няма да са много, ама без тях още по-зле. Досега БФС е получавал средно около 1 млн. лв. годишно от тв права на националния отбор. Примерно за последния отчетен период 2006 – 2008 г. първите два сезона са били под милион, но на третия се падна да играем със световния шампион Италия в София и БФС си натъпка джобовете.

Сега Платини обещава, че след 2014 г. за бедняците ще има повече. УЕФА ще продава тв правата за европейските и световните квалификации централно, а не както беше досега - да ги търгуват нашите от БФС. Тази схема вече беше пробвана в турнирите на УЕФА, работи. Французинът каза: За малките ще има повече, на големите няма да им пипаме парите.

Англичаните кандисаха чак когато Платини им гарантира 30 млн. евро на година. Комшиите им от Ирландия потриват ръце за 10 млн. На БФС и два да му се паднат, пак е файда. Друг е въпросът как ще ги похарчат.

По-рано хитрият французин пак си постла пред гладните, като им обеща да се класират по-лесно за европейското през 2016 г. във Франция. Досега на финалите играеха 16 отбора, той им вдигна бройката на 24. Повече мачове, повече приходи, повече пари. На големите страни им е все тая – така или иначе те ще се класират. За малките обаче място във финалите означава едно 7-8 млн. евро отгоре. Е, не за всички – само за който от гладните победи другите гладни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

fearcho
24.03.2011 16:47

Добра тема,но да не забравяме,че така наречените по-големи страни влагат парите си във футбола,а по-малките,като нашата си ги прибират и после реват,че били малко и не стигали... *stop*