Орманджиев:Радуканов е хитър треньор и заслужава огромен кредит на доверие

14:09
Орманджиев:Радуканов е хитър треньор и заслужава огромен кредит на доверие
Бившият председател на Надзорния съвет на ЦСКА Стефан Орманджиев отговори вчера на въпросите на "Тема Спорт" за играта на тима, психологията при червените и начина на работа на Милен Радуканов.


Г-н Орманджиев, трябва ли да се притеснява от нещо ЦСКА преди мача с Черно море?

- Не, напротив. В момента ЦСКА е в отлично настроение, настроение за победи. Атмосферата е страхотна, отборът играе добре, независимо от това, че последният мач бе спечелен доста трудно. Срещу нас обаче се игра много затворено. Иначе, ако се доверим на статистиката ще видим, че играем много трудно на "Тича". Някак си "варненският климат" им помага много на домакините, както и теренът. Но винаги, когато сме били с класи над Черно море, както е и в момента, сме си взимали трите точки във Варна. Вярвам, че и сега ще е така.

Кой трябва да замести Мишел Платини на върха на атаката?


- Платини наистина тръгна чудесно, но за голямо съжаление се контузи. Има кой да го замести, а и ние не трябва да разчитаме само на един централен нападател. Смятам, че имаме достатъчно добри футболисти в момента. Шеридън също може да преоткрие себе си. Той вече се адаптира. Специално за българското първенство ние разполагаме с футболисти, които са малко над средната класа на останалите отбори. Това ни дава възможност да имаме спокойствие, че тези футболисти, ако дадат най-доброто, на което са способни, няма да имаме проблеми да побеждаваме във всеки мач. Радващо е, че разполагаме и с много бързина в атаката. В добра форма са и Нелсън, и Делев, и Тонев.

Кой е елементът, който най-много се промени в играта на ЦСКА спрямо есенния полусезон?


- Най-хубавото е, че съставът не се е променил, защото обиграността на даден отбор е едно от най-важните неща в съвременния футбол. Вярно е, че футболистите на ЦСКА не са суперкласа, но те имат по-голям потенциал от останалите в България. Имаме и 4-5 състезатели, които са от европейска класа - Маркиньос, Тошко Янчев, Делев, Платини... Сега добро впечатление прави и включването в състава на Бандаловски. Мисля, че той ще ни помогне. Хубави неща видях и от Апостол Попов, Коце Стоянов. Има и момчета, които Радуканов още не е извадил от джоба си. Рано или късно той ще даде възможност и на тях. Хубавото е, че в отбора вече има атмосфера и това го прави по-различен от есента. Добър ход е и освобождаването на италианските футболисти. Неразбориите в клуба и непрекъснатото коментиране - ще има ли или няма да има пари, ще се получи ли лиценз или не, влияе на състезателите. Сега обаче обстановката е по-спокойна. "Титан" се грижи добре за отбора защото успя да изплати много от задълженията си. Но и на тях им е трудно. Не забравяйте какви дългове им оставиха предците им. Нормално е собствениците, които са добри момчета, да се затрудняват, докато се изчистят нещата, но виждате, че те обичат отбора си и се грижат за него. Сега правят и всичко възможно ЦСКА да се върне на "Армията", което също е похвално. Това е изключително силен ход на ръководството, но някои хора не го оценяват. Дано не пропуснат възможността до края на месеца да си изплатят окончателно задълженията, защото трябва да сме наистина изрядни за лицензирането. На ЦСКА това му трябва - един път завинаги да се изчистят задълженията и различните административни проблеми, защото виждате, че в отбора има колектив и нещата потръгнаха. Най-лошото е, ако сами си създадем проблеми. Това не бива да го допускаме.

Каква е ролята на Милен Радуканов за възхода на отбора?


- Голяма. Той е един от футболистите в България, който се научи да бъде треньор още когато играеше. Милен е едно умно момче. По принцип един треньор на ЦСКА, когато победи Левски, и то на "Герена", той задължително трябва да получи голям кредит на доверие. Това лято Радуканов трябва да има една сериозна подкрепа от страна на ръководството по отношение на селекцията. Трябва изцяло той да покаже своите виждания, защото явно момчето има потенциал за нещо голямо и запомнящо се. Мисля, че и Емил Костадинов започва да намира себе си като ръководител в цялата тази схема.

Къде виждате резерви в представянето на ЦСКА?


- Не, ние резерви нямаме. Нека си кажем истината. Радуканов разполага с това, което завари и има. Но той познава нещата. Виждате, че върна един Платини в живота. Единственото нещо, което ме притеснява, и точно този резерв не е отворен в ЦСКА, е да се даде пълен картбланш на треньора да избира футболисти, защото с победата на "Герена" той си го заслужи. Трябва да му се помогне, а не да бъде принуден да избира футболисти, които са докарани отнякъде насила и без да знае за това нещо. Това е много важен момент. Най-хубавото е, че ЦСКА си върна подкрепата и обичта на феновете. Оттук нататък ние няма какво да губим, а резултатите рано или късно ще дойдат. Ние трябва да играем за феновете и да укрепим още отбора.

От думите ви излиза, че ЦСКА не би трябвало да има проблем с класирането за Лига Европа и това не трябва да стои на дневен ред?


- Ние имаме по-тежка програма в началото, но си взехме двата много важни мача с Левски и Черноморец. Ние не сме прекалено добри и това се видя срещу Видима. Направихме един страхотен мач и той бе срещу Левски, защото тогава имаше дисциплина, имаше страхотна тактика, имаше много добри изпълнения и влагане на 100 процента. Показахме на Левски, че ЦСКА е много мъжки отбор и когато реши да играе, просто няма какво да го спре. После обаче се върнахме към българската история. След мача в Бургас прекалено емоционално взехме нещата, че сме класа над всички останали отбори, а това не е така. Затова задължително този потенциал, който сега се развива, трябва да се задържи. Милен обаче не трябва да придобива прекалено голямо самочувствие и да си повярва, че всичко вече е приключило. За него треньорският път тепърва започва. Харесва ми, че си прави хубава самооценка на мястото си в ЦСКА, но да се докажеш, че си добър треньор на ЦСКА, не означава само, че си победил един път Левски, а да го победиш много пъти, да станеш шампион, да вземеш купи, да направиш нещо значимо в Европа.

По-напред ли е с треньорския материал Любо Пенев от Милен Радуканов?


- За мен Любо трябваше да остане в ЦСКА и да довърши започнатото. Много малко време му бе дадено. Той е научил доста неща от богатата си кариера навън и сега ги прилага в България. Понякога се опитва да вкара творчество, но картите не винаги му излизат. И двамата са поели по правилния път, който може да е от полза и за националния отбор, за да имаме и български селекционер.

Как ще завърши дуелът между двамата?

- Ако знаехме как ще завърши, нямаше да ходим да го гледаме. Сблъсъкът Литекс - ЦСКА ще е много интересен. Очаквам това да е бисерът на първенството. Няма да го има това напрежение. Ще се получи истински спектакъл по отношение на това кой е по-добър тактик. Това ще е мач, от който ще мирише на футбол. Милен Радуканов е много хитър треньор. Това е специално качество за един наставник. Той разузнава детайлно всеки един съперник и настройва отбора си спрямо него. Радуканов твори във всеки мач и не играе всеки мач в един и същ стил, както Левски. Левски просто са ми еднообразни, омръзнали са ми. Те, като излязат на терена, и зная какъв ще е мачът. Докато ЦСКА в първите три мача игра по три различни начина и си взе своето.

Какво бихте посъветвали и предупредили ЦСКА?

- Да не се отпускат и да не си мислят, че са станали голяма работа. Футболистите трябва да внимават с поведението си на терена. Особено Спас Делев трябва да се научи да бъде професионалист. Те затова го и малтретират, а той от това малтретиране може да направи така, че половината отбор на съперника да бъде изгонен. Трябва му повече хитрост.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация