Сираков: Клубната политика на Левски е пагубна

08:55
Сираков: Клубната политика на Левски е пагубна
Левски има добри играчи, но не играят като отбор, а ЦСКА не е нищо особено освен в защита, където са трагедия, коментира легендата на "сините" Наско Сираков в интервю за "7 дни спорт".

- Изминаха три кръга от пролетта и всички все по-силно се питат какво става в Левски? Отборът играе безпомощно, в отделните линии е хаос. Наистина, Наско, какво става?


- Става генерално разминаване между очакванията и реалностите. Очакванията към представянето на отбора бяха много големи. А първите три кръга се сблъскваме с коренно различна действителност от това, което ни бе внушено. Защото на нас ни се правеха внушения, които се оказаха абсолютно неверни. Говореха се едни велики неща, а на терена нищо. Тук е пресечната точка на огорчението и изненадата. Знам го и от личен опит – колкото по-малко приказваш, толкова по-добре се получават нещата. И разминаванията не са толкова болезнени. Спомнете си какъв огромен оптимизъм ни заливаше от думите на ръководните кадри на Левски преди пролетните мачове. Едва ли не ще смачкат всичко през пролетта. Не искам никой да се обижда, аз казвам това, което виждам и което мисля. Но вместо да смачка всичко, Левски всеки мач спасява кожата. Ето и срещу Черноморец беше така.

- Какъв е футболният проблем на отбора, който през есента игра по съвсем друг начин?


- Един от големите проблеми е в това, че на терена Левски не изглежда като отбор. Изглежда като сбор от добри, но несработени футболисти, на които не е обяснено какво трябва да правят. И как да го правят. Няма ясна мисъл, няма видима тактика, няма стратегия. Много знаково е и това, че няма гъвкавост в хода на мача, няма добра реакция при типични ситуации.

- Коя е най-голямата слабост в играта?

- Левски продължава да играе много слабо в защита. Но не трябва да се обвинява защитата, а целият отбор за поведението му и за начина на игра. Защото защитата започва от Гара Дембеле. Виждаме, че Левски от лятото страда при статични положения пред своята врата. Осем месеца няма промяна в това отношение. Получаваме лесни голове, както беше с ЦСКА, а нищо не се променя. Това е неправилно – да не се реагира толкова дълго време на типична ситуация.

- Но Левски е зле и в нападение, не може да вкарва голове?

- По същия начин Левски страда в нападение и за това не е виновен Гара Дембеле. В Левски не функционират двата фланга, там е проблемът. А когато няма активност по фланговете, дори Уейн Рууни може да бъде удушен в наказателното поле. В средата на терена по същия начин нещата не стоят добре. За мен начинът, по който играхме с ЦСКА, е пагубен за важен мач. Особено в средата на терена. Затова казвам, че на терена Левски е сбор от добри играчи без поведение на отбор. Разчита се на проблясъци на отделни играчи, а не отборът да надиграе противника. При всички положения трябва да се отчете и фактът, че се създаде голямо напрежение. Но около Левски винаги е имало голямо напрежение. Особено като изостава толкова много в точките от Литекс. Но това е нормално за един голям отбор.

- Какво трябва да се направи?

- Първото, което трябва да се направи, е да не се лутат всички от една крайност към друга. Левски има достатъчно потенциал да печели в България. Потенциал като отделни играчи. Но като клубна политика нещата са пагубни. Всички виждаме, че се работи на парче, че всеки, който може да спира топката, е готов за продаване и т.н. Ако искаш отбор за европейски турнири, този отбор трябва да се гради минимум две години. И през това време там, където куца нещо, да го допълваш. От днес за утре нищо не става. А това, което се прави сега, това са несериозни неща. Не критикувам никого, казвам само това, което мисля, и не искам никой да се сърди. Сигурно от финансова гледна точка има проблеми, налага се определено поведение. Но тогава да не се говори - сигурни шампиони сме, взимаме и купата, влизаме в Шампионската лига. Затова сега разочарованието е двойно.

- Какво може да направи Тодор Батков? Да смени Гонзо и Ясен или нещо друго?

- Нищо не може да направи сега. Батков просто няма избор. Тези двамата не са за хвалене, но в момента Батков просто няма кого да сложи.

- Подготовката на тима беше доста странна, те се готвеха само за един мач – с ЦСКА. Загубиха го и после влязоха в дупка. То и на мача не се разбра какво са се готвели. Защо става така?

- И какво се готвиха за ЦСКА? Видяхме мача, не видяхме какво е подготвено. Минаха още два кръга и какво се случи в тях? В следващите два мача Левски не показа нищо по-различно. Това е притеснителното. Не е страшно, че губиш един мач от ЦСКА, страшно е, че в следващите мачове нищо не се получава. Да, взехме 6 т. в тези два мача, но не направихме нищо като футбол. Левски не играе добър футбол, това е тревожното.

- Идват два по-леки мача – в Каварна и с Видима в София. Ако отборът вдигне глава, вкара повече голове, ще върне ли интригата?


- Трябва да се разбере нещо много важно. Нещата се развиха така, че в момента няма никакво значение дали Левски ще бъде втори или трети. Втори или, трети няма никакво значение и това на Герена трябва да го разберат. Сега важното е друго – какъв отбор ще бъде Левски, когато започнат мачовете от Лига Европа. Те не трябва да играят и да се готвят, за да станат втори пред ЦСКА, а да станат по-силен отбор. Защото с колкото и да изпреварят ЦСКА, пари няма. В Европа са парите и те не трябва да гонят Михаля, а Европа. Оставете ЦСКА да си тича по тъча.

- Липсата на Жоазиньо се оказа много по-голяма, отколкото се очакваше. Взеха Матондо, но той нещо не си намира място. И на фланговете настава тишина. Има ли решение?

- Матондо не може да замени Жоазиньо, загадка е този футболист Матондо. Той е бил дълбока резерва в Рода, отбор на седмо или осмо място в Холандия. Какво се чака от него не знам. И Хичо, и Жоазиньо бяха по-добре за този пост. Но и двамата ги продадоха. Матондо няма ляв крак, а за тази позиция това е важно. Един Йовов ще е по-добре там, ако е здрав. Там се пробва Видович, но той е по-добър като ляв защитник. Трябва бърз човек със силен ляв крак, а в Левски сега няма такъв.

- От другата страна също няма човек. За доста позиции няма човек, отборът куца.

- Вижда се че е така. Грийн го връщаме в защита и губим най-силния си човек в средата на терена. Без него няма кой да спира атаките и всичко отива директно върху крайната защита. А тя не издържа. И там дупка, която няма кой да запълни. А Грийн е умен, опитен, научен футболист, може да разиграва топката.

- Очаквахте ли срива в играта на Дембеле?

- За Дембеле най-очакваното нещо е да има срив в играта му в първите мачове от пролетта. Който не е бил футболист, може да не го разбира, но е така. След 3 месеца на гребена на вълната, когато всеки вестник започва и завършва с името на Дембеле, след три месеца тъпи разговори за трансфер футболистът е разочарован и по-малко мотивиран. Но Гара ще се вдигне, не се тревожете, дупките по крилата няма да се запълнят.

- В тази ситуация ЦСКА изглежда прекрасно, нещата им вървят, отиват нагоре. Накъде?

- ЦСКА са като Левски август месец. На гребена на вълната са, около тях е еуфория, спечелиха двата си най-трудни мача като гости – с Левски и с Черноморец. Има огромно настроение у футболисти, ръководство и привърженици. Това ще им помага, това ще ги носи напред в близките седмици. Но за мен ЦСКА не е отбор, който плаши противниците. В защита са безобразни, там е трагедия. Просто слабите други отбори им помагат. В средата и напред имат пъргави, живи, интересни играчи. Заиграха със самочувствие, с творчество, с бързина и това им носи успех. Определено Левски има по-голямо качество като отделни футболисти, но не го реализира. ЦСКА не е нищо особено като отбор. Просто в такава ситуация попаднаха.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

peshotar
14.03.2011 16:44

ми доста верни работи си е казал.А защо има проблем по крилата не е много ясно.Нали Дани Младенов е крило и си игра целия първи полусезон.Матондо ако не е във форма или просто толкова си може да стой резерва.Имат избор:Грийн...той може навсякъде да играе,Видович също има шанс да се справи там.Димов много не знам как и къде играе.А може и някой от младите да пробват.И Исата нещо не е във форма.Може да пробват да му сменят позицията,както ги връткаха Рууни и Бербо,нали Рууни играе на позицията на Бербо от миналия сезон *thumb_up*

Manower
14.03.2011 15:12

Тоя под мене да мълчи,защото си комплексар и само в неат можеш да се правиш на "мъж"! Дано Наско се върне, а Гонзо да се маха! Просто не става, трябва се и малко повече акъл, колкото и да ни е любимец просто в момента той е грешника. Но Батков е много хитър като назначи Гонзо,за да може да откроти нападките към него, а и се знае,че Гонзо е като идол на сектор Б! Който и трениор да стане начело на Левски, Наско е човека, който може да държи клуба в ред! Не в трениора е проблема, а Гонзо му нарежда на Ясен какви са му задълженията! А и Батков просто дано в близкото бъдеще се махне от този клуб,като тумор си бе!

mkr
14.03.2011 14:53

Дрисльооооооо,дрисльо.Ти ако мислиш че си бил нещо особено,мнооооого се лъжеш. *lol*