Стоичков даде най-много шанс на млади и жадни

11:51
Стоичков даде най-много шанс на млади и жадни
През 1998 г. златното поколение на България тъжно слезе от сцената. В търсене на новите Христо Стоичков, Красимир Балъков, Йордан Лечков, Емил Костадинов се изредиха шестима треньори, сега е ред на Лотар Матеус, пише в совй коментар вестник "Труд".

Историята показва, че Димитър Димитров-Херо първи е дал шанс на най-много звезди от новото време. При него дебютираха Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров и Георги Пеев - все основни футболисти за България през последните 10 години. Нападателят на Манчестър Юнайтед вече напусна отбора, времето на останалите в държавния тим също е пред изтичане. От "бебетата на Херо" Бербатов подобри рекорда на Христо Бонев (38 гола в националния отбор). Първият му беше в официалния дебют - 1:1 срещу Дания с треньор Стойчо Младенов. Сега Стилиян е на четири двубоя от свалянето на Боби Михайлов. Не като президент на БФС, а като футболиста с най-много мачове за България. Боби има 102.

Треньорът, който даде най-много шанс на млади и гладни, обаче, беше Христо Стоичков. В 30 мача кавалерът на "Златната топка" пусна 28 дебютанти. От тях неизменна част от националния отбор и сега са Благой Георгиев, Живко Миланов, Станислав Ангелов и може би голямото откритие Николай Михайлов. През 2006 г. вратарят мина през юношеския, младежкия и стигна до първия отбор на България, поканен от Камата.

Има ли го Димитър Пенев, винаги има и изненада. Стратега дойде като пожарен и временен вариант, изигра шест мача и откри най-добрия нападател на България в момента - Ивелин Попов.

За да пуснеш дебютант срещу световния шампион, също се иска смело сърце. Имаше го Пламен Марков и постави Иван Иванов срещу Италия. Играещият в Русия е несменяем титуляр в защитата ни. Марков е треньорът, който отвори вратата за националния тим и на още една бъдеща голяма звезда - Валери Божинов. За първи път Бож игра за родината на “Евро 2004” - единствения голям форум, в който България участва през новия век.

Златното поколение го няма. Следващото също си отива. Вятърът на промяната духна Лотар Матеус към България. Мисията на германската легенда е не само да класира нашите на Евро 2012 (колкото и трудно да изглежда), но и да създаде гръбнак на нов отбор. Матеус бързо намери футболист, който ще бъде звезда в бъдещето - Николай Бодуров от Литекс. Влезе, игра срещу Уелс и вече е на гребена. Сега срещу Швейцария може да дебютира Спас Делев. Нисичкият нападател вече е герой за ЦСКА, но тепърва ще доказва, че няма да тъпче на едно място. А какво по-хубаво от това да си в тима на един от най-великите футболисти за всички времена? Извикан е и Боян Пейков, Даниел Димов бе в тима за мача срещу Саудитска Арабия (2:0) в Истанбул. Трябва да е ясно - Матеус няма да робува на имена, а на игра.

Справка - Валери Божинов напоследък е звезда в светската хроника, съответно не е национал.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация