ФИФА стяга контрола след аферата с дузпите в Анталия

09:17
ФИФА стяга контрола след аферата с дузпите в Анталия
ФИФА има намерение да получи по-голям контрол над международните приятелски мачове, след като седем дузпи бяха отсъдени в два двубоя в Турция миналия месец.

Досега ФИФА не беше заинтересувана от контролите, позволявайки на отделните футболни асоциации сами да си уреждат противниците. Седем дузпи обаче бяха отсъдени в двете контроли в Анталия миналия месец - Латвия победи с 2:1 Боливия, докато България и Естония завършиха 2:2.

Всичките четири федерации се оплакаха на ФИФА, която започна разследване на мачовете, а Боливия отмени контролите си с България и Финландия през този месец, които отново трябваше да се играят в Турция. Бахрейн пък победи с 3:0 Того в друга контрола, но след това се оказа, че африканският тим е бил фалшив. Генералният секретар на ФИФА Жером Валке обаче заяви, че световната централа ще затяга контрола над приятелските мачове след последните инциденти.

"Имахме проблеми с контролите в Турция и мача между Бахрейн и Того. Искаме да сме сигурни, че такива мачове няма да се повторят. Ще засилим контрола си върху международните контроли. Ще искаме различни видове информация, включително името на съдията. ФИФА и федерацията на съответната държава ще имат право да сменят рефера, ако чувстват, че той не е правилният човек, който да ръководи двубоя. В Турция нищо не бе ясно", сподели Валке. Той добави, че промените ще трябва да бъдат одобрени на конгреса на ФИФА през май.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация