Генерал Василев: Добре, че дербито не взе жертви този път

10:42
Генерал Василев: Добре, че дербито не взе жертви този път
Ден след вечното дерби Левски - ЦСКА "7дни спорт"потърси бившия шеф на Националната полиция ген. Васил Василев, който коментира действията на полицията по време и след мача.

- Г-н Василев, как според вас се справи полицията на вечното дерби и правилно ли бе да се извеждат от стадиона всички фенове на ЦСКА?

- Навремето аз прогнозирах, че рано или късно ще стигнем дотам да има убит човек на стадиона. В събота бяхме близо до това. С това изкарване на феновете още повече се нагнетява обстановката в агитката. Работата на полицията е да опазва обществения ред, но най-вече да се грижи за здравето и безопасността на гражданите. Разбирайте го, както искате.

- В сектора с фенове на ЦСКА имаше хора, които нямат вина за станалото. Те имат ли право да протестират?

- Вината е индивидуална, а не обща. Покрай въшката нагаряме юргана. Иначе хората, които са пътували много заради този мач, имат право да са недоволни.

- Защо се стигна до такива невиждани ексцесии?

- Една седмица по-рано всички говорят колко жестоко е това дерби. Няма такова нещо - мач като мач. Каква е разликата между Левски - ЦСКА и срещата Пирин - Черно море например. Трябва да се зададе и въпросът кой позволи да се състоят тези шествия с тонове бира преди срещата. Има тактика за извеждане на голям брой хора. Кой каза хората да се избутват така нагоре? Първо трябва да се види дали има аварийни изходи, а не бетонни стени. Разбрах, че един фен е паднал от оградата.

- Какви мерки трябва да се вземат, за да се предотвратят подобни инциденти?

- Приказките, че сме в Европа, са само на хартия. Не знам как може да се спре тази диващина. По същото време в събота гледах мача Байерн - Борусия (Д). Домакините губеха 1:3, но хората си стояха мирно и гледаха. Вината не е само на полицията. Важна е ролята и на семейството. Докато не се промени възпитанието на хората, няма да стане. Иначе трябва да се вземат по-строги мерки. Кой в момента следи за хората, които нямат право да ходят на мач. Всички, които са регистрирани като футболни хулигани, трябва да се викат в районните управления в часа на мача. Освен това такива дербита трябва да се играят на националния стадион "Васил Левски".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация