БФС минира стабилността на българския футбол, вижте как

15:16
БФС минира стабилността на българския футбол, вижте как
Ръководството на Българската Професионална футболна лига е сериозно обезпокоено от неясната и непрозрачна обстановка, създадена във връзка с телевизионното излъчване на футболните мачове от "А" и "Б" професионални футболни групи през следващите сезони на първенството. Включително и от публично изнесените информации, че е възможно сключените между БФС и излъчващи организации договори да бъдат преразгледани, като полагащите се на футболните клубове за излъчването на техни мачове суми да бъдат драстично намалени.

Българската Професионална футболна лига държи да припомни, че е организация, защитаваща интересите на професионалните футболни клубове в България. По силата на Устава на Българския футболен съюз Професионалната лига има законно право да участва във всички етапи на преговорите за сключване на договори за използване на телевизионни права.  За да имат клубовете информация за параметрите на тези договори, обема на правата, които се отстъпват, обема на задълженията, които някой поема от свое име и за сметка на клубовете, стойността на правата и как тази стойност е формирана и пр. и пр. За съжаление  до момента няма индикации, че Българският футболен съюз има намерение да респектира това право на професионалните клубове. Опасенията на членовете на Лигата са, че ще бъде направен опит за водене на преговори зад гърба им, като със сепаративни сделки ще бъде минирана стабилността на телевизионните излъчвания на футболните мачове, а общественият интерес ще бъде застрашен.

На своето заседание на 28.01.2011 г. Управителният съвет утвърди и прие "Правилник за реда за упражняване на търговските права на членовете на ПФЛ".

Главното съдържание на този Правилник може да бъде обобщено в следните две точки:

1. Футболни клубове – членове на Лигата и участници в "А" и "Б" професионални групи делегират на Професионалната футболна лига правата за колективно представителство при сключване на договори за отстъпване на рекламни и телевизионни права;

2. В бъдеще средствата по такива договори ще постъпват директно в Лигата и ще се разпределят от нея.

Правилникът беше изпратен за сведение на Българския футболен съюз. На БФС също така беше изпратен и проект на „Наредба за взаимоотношенията между БФС и ПФЛ”, каквато се изисква от чл. 93, ал. 3 от Устава на БФС. Проектът е изготвен от Лигата, защото очевидно в БФС няма воля и желание за създаването на документ, който да регламентира тези отношения прозрачно и непротиворечиво. Всички трябва да знаят – освен спортната общественост, така и телевизионните и радиооператори - че без наличието на такава Наредба упражняването на телевизионните права на професионалните клубове е нелегитимно и невъзможно. Договори за телевизионно излъчване на футболни мачове, сключени без наличието на тази Наредба, могат да се окажат нищожни.

На БФС беше изпратено трето писмо, с копие до телевизионния оператор, упражняващ до момента правото да излъчва мачове по силата на директен договор с БФС, сключен без участието на Лигата. В това писмо Лигата предявява едно единствено искане – да бъде допусната чрез представители на професионалните клубове, в качеството на наблюдател при предстоящите преговори за сключване на договора за отстъпване на телевизионни права.

От днес, 22.02.2011 г.,  цялата кореспонденция между Професионалната лига и Българския футболен съюз ще бъде качвана на сайта на ПФЛ. Също Правилникът за упражняване на търговските права на членовете на Лигата и проектът за Наредба по чл. 93, ал. 3 от Устава на БФС. За да е ясно, кои са принципите, около които се обединяват професионалните футболни клубове. За да е ясно, че Лигата отстоява и ще отстоява легитимните права на своите членове и интересите на милионите любители на футбола. Както и за информация на телевизионните оператори, за да не бъдат случайно въвлечени от неоправомощени трети лица в спорни сделки, за права, които никой освен самите клубове и тяхната Професионална Лига не притежава.

Промяната на българския футбол, която неговите деятели отдавна дължат на обществеността, трябва да започне с макар и една малка стъпка. Например – с установяване на пълна прозрачност на отношенията между спортните организации.

Стефан Капралов
Президент

София, 22.02.2011 г.

П.П.  В раздел "Документи" на секция "БПФЛ" на официалния сайт може да откриете следните материали:


1. Писмо до Президента на БФС Борислав Михайлов.

2. Писмо до BTV Group.

3. Писмо до Президнтите на клубовете.

4. ПРАВИЛНИК на БПФЛ за упражняване на търговските права на нейните членове.

5. ПРОЕКТ за НАРЕДБА за взаимоотношенията межд БФС и БПФЛ и представляваните от нея професионални футболни клубове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

popi84
22.02.2011 16:51

Нека бе... боли ме фара. Които иска да гледа мач, да ходи на стадиона!!!