Пюел: Моуриньо има две лица

10:09
Пюел: Моуриньо има две лица
Беше време, когато в Лион осъмнаха с плакати срещу него. из целия град. Президентът на Лион Олас му се довери и нещата се успокоиха. Сега не плакатите, а Реал М е голямото изпитание за треньора Клод Пюел. Миналата година той надви тогавашния треньор на Реал Пелегрини чрез удачни смени на полувремето при 1:0 за белите на "Бернабеу" (краен резултат 1:1). Предизвикателството сега е да повтори упражнението и срещу Моуриньо.

- Коя е любимата схема на Пюел?

- Системата не е важна, важни са качествата на играчите, физиката им и техническите им умения. А най-важен е колективът, равновесието между защитата и нападението.

- Защо използвате 4-3-3?

- Защото сме свикнали. Но показахме, че сме ефективни и с други схеми.

- И вие, както и Моуриньо, пускате крилата на обратния фланг, така че силният им крак да е вътрешният, така ли е?


- Когато съперникът има добър бек, по-добре е срещу него да играе някой, който да пробива не по тъчлинията, а към центъра и оттам да може да стреля със силния си крак. Започнах да пробвам това в Лил преди 8 или 9 г.

- Има ли допълнителна мотивация да си премерите силите с Моуриньо?


- Не, няма напрежение.

- Поне предизвикателство?

- Не, това не е двубой между треньорите, моето предизвикателство е да победя Реал (Мадрид). Искам да видя отбора си на висота срещу Реал, искам да се класираме. Най-важното е колективът.

- Какво мислите за Жозе Моуриньо като треньор и като човек?

- Той е личност. Сам се е оформил като личност, като име и използва това. Много е интелигентен. Той е актьор. Играе с пресата. Много ми харесва начинът, по който сплотява играчите около своите принципи. Как кара един нападател да играе като защитник, което показва, че има изключително умение да убеждава. Чудесен е начинът му да прокара своите послания и да накара всички около себе си да застанат зад него. Има две лица, защото имах възможност да разговарям с него на треньорските сбирки в УЕФА, извън целия този медиен цирк, и мога да кажа, че е много интересен и образован човек.

- Ще го победите ли тактически, както направихте с Пелегрини миналата година?


- Не се знае... Много ми харесва как Моуриньо прави смените по време на мач. Много добре владее положението. Когато му вкарат гол, той поема рискове. Понякога е много опасно, защото средата на терена е отслабена и рисковете са големи, но му се получава.

- Сякаш му се възхищавате.

- Обичам да следя особеностите на всеки треньор, начинът му на управление и ръководство. Вече съм играл срещу Фъргюсън, Бенитес, Анчелоти, Пелегрини. Предимството на мачовете от Шампионската лига е, че играчите са много по-изпълнителни и внимателни.

- Смятате ли се за треньор диктатор?

- Не, не! Но по-добре е да попитате играчите ми. Опитвам да поддържам дисциплината. Играчите също страдаха, когато хората от улиците бяха срещу мен.

- Колко далеч е сегашният Реал от Барселона?

- Трудно е да съперничиш на Барселона. Арсенал показа как може да стане - чрез добра защитна база, с доброволно отстъпване на топката и контраатаки. Реал никога няма да може да съперничи на тази Барселона, говоря за нейната колективна игра на пас. Барса е истинска футболна школа. Но съм убеден, че Реал може да победи Барса, ако играе както Арсенал. Като излезе със здрав защитен блок, като отстъпи топката и чака своя шанс

- И така получи 5 гола на "Бернабеу".

- Защото наистина е много трудно. Не трябва да опитваш да се надиграваш с Барса, а трябва да ограничиш максимално пространствата за тях, да ги дебнеш, изтеглен отзад, и да правиш контри. Което стори Арсенал. Макар да е вярно също, че Барса изпусна много положения.

- Какво е значението на Кристиано за Реал?

- Голямо. Каквото е на Меси за Барселона.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация