Абрамович изпадна от Топ 3 на най-богатите руснаци

14:51
Абрамович изпадна от Топ 3 на най-богатите руснаци
Собственикът на английския футболен клуб Челси вече не е един от тримата най-богати руски граждани, след като милиардерът бе изместен от челната тройка от олигарси, черпещи богатството си от добив на петрол и търговия с основни стоки и суровини, сочи ново проучване.

Списъкът с най-богатите за настоящата година, който е дело на московското издание "Финанс", посочи, че състоянието на Роман Абрамович се равнява на 17,1 млрд. щатски долара, което е с едва 100 млн. долара повече от изминалата година. Богатството на останалите 114 милиардери обаче се е повишило драстично.

Най-заможният руски гражданин остана милиардерът Владимир Лисин, който е собственик на стоманения гигант "Новолипецк".

Според московското списание неговото имущество възлиза на 28,3 млрд. долара, което е с 9,5 млрд. долара повече от състоянието му през 2010. На второ и трето място пък бяха поставени собственикът на частния инвестиционен фонд "Онексим" Михаил Прохоров, чието богатство се равнява на 22.7 млрд. долара и Алишер Усманов, който притежава 19.9 млрд. долара и е един от собствениците на лондонския футболен клуб Арсенал. Прочутият Абрамович се смъкна на петото място непосредствено след четвъртия Олег Дерипаска, чиято империя се оценява на 19 млрд. долара, отбелязва още "Финанс".

Влиятелните руски магнати, голяма част от които натрупаха богатството си при хаотичните приватизации през 90-те години, след което много от тях дори отправиха поглед и към политиката, бяха засегнати тежко от световната финансова криза през 2008. Трусовете обаче не попречиха на бизнеса им да се възстановява със стабилни темпове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари