Пенев: Юве и Юнайтед наваксват точки, та ЦСКА ли няма да се справи

10:45
Пенев: Юве и Юнайтед наваксват точки, та ЦСКА ли няма да се справи
Старши треньорът на шампионите от ЦСКА Димитър Пенев даде интервю пред пратеника на "Меридиан Мач" в Банско.

- Г-н Пенев, какви са първите ви впечатления от отбора и доволен ли сте от условията в Банско?

- Първо ще кажа, че и като състезател, и като треньор винаги съм искал първата част от зимните периоди да бъдем на планинска подготовка, защото така се работи в друг стил - за сила, за издръжливост, и затова решихме да сме тук. Някои питат защо на Банско, защо в това студено време? Ами и друг път ЦСКА се е подготвял и на Боровец, и в Трявна, и в Тетевен сме ходили. Все пак много важно е отборът да има едно спокойствие.

- Ще ви стигне ли времето за подготовка?

- Мисля, че ще ни бъде достатъчно, за да може да обиграем и новите, и тези, които играха през първия полусезон. В момента търсим предимно точния човек за поста на център-нападател, десен външен халф също не ни е излишен. Затова сме взели такава бройка футболисти, за да може да излезе някой от тях, какъвто търсим.

- Какво ще кажете за бъдещата смяна на собствеността и в нужния момент ли дойде?


- Още не мога нищо да коментирам за новите шефове, защото сме се виждали само веднъж с тях. Иначе смятам, че това, което се коментираше надълго и нашироко, а именно финансите, всичко е изчистено, с изключение на заплатата за декември месец.

- Какъв е коментарът ви за случая с Фелипе да Коща и прежалихте ли го вече?

- Аз смятам, че това са неща, които са предимно от страна на мениджърите. От страна на ЦСКА позицията беше ясна. На него, още преди да си замине за Португалия за почивка, му бяха предложени условия, които той искаше. Той ги знае и неговите мениджъри ги знаят. Създава се отношение, което не е добре за него. Мисля, че всичко това, което се случи с Да Коща, стана в движение, но да съжалявам, няма за какво. Той ще съжалява за ЦСКА.

- Ще освободите ли някой от тези футболисти, които са сега с вас в Банско, или всички ще заминат за Кипър?

- В момента тук сме група от 29 футболисти, включително и Лазаров. За Кипър ще заминат тези, на които ще разчитаме за пролетния дял.

- А чакат ли се още нови футболисти?

- Засега не, а и нямаме нужда от още нови. Знаете и в София имаме няколко футболисти - Златинов, Евгени Йорданов, Зе Руи, Удоджи...

- Означава ли това, че не сте се отказали от тях?

- Ами не. Те тренират, но въпросът е, че през първия полусезон не бях доволен от тях. Дадох им пълна възможност да играят, но мен и ръководството не ни задоволиха. Трябва да се съобразявам и с някои права, като това, че мога да използвам само петима чужденци извън ЕС.

- Ще навакса ли ЦСКА разликата от Левски, която е само една точка?

- Виждате, че Манчестър Юнайтед наваксва точки, Ювентус също скъсява, та ние ли няма да се справим. Ще се радвам, ако стане по-сериозно, по-интересно нашето първенство, за да има по-добри мачове и повече хора по трибуните. Аз вече казах, че напролет ЦСКА ще покаже по-добра игра. Но предполагам такива са амбициите и на другите отбори - Левски, Литекс, Локомотив (Сф). Дано да бъде по-добро първенството.

- Кой очаквате да бъде по-силен конкурент за първото място - Литекс или Левски?

- Ще се радвам и двата отбора да ни бъдат конкуренти. Едно е сигурно, и трите отбора ще участват в турнирите на УЕФА.

- Мнозина подценяват Черно море, те в битката ли са?

- Не ги подценяваме, как да ги подценяваме. Черно море имат пълен шанс. През есента направиха доста добри мачове, но знаем, че вторият полусезон е доста по-тежък. През първия полусезон имахме трудности с отбелязването на головете, и то от нападателите - Евгени един гол, Златинов един гол, Гари един гол. Това ни принуди да търсим повече разнообразие в атаката с тези евентуални нови попълнения, но ние си имаме и нашите резерви като Мартин Тошев, които ще използваме, затова и остават в състава. Същото важи и за Бранеков, Чипев, Виданов, Тонев и Узунов. Не съм се отказал от тях.

- Предстои конгрес на БФС. Кой трябва да бъде новият национален селекционер? Спряга се името на Станимир Стоилов, съгласен ли сте?

- Преди години имаше този модел. Чичо Крум Милев и после Орманджиев водеха и ЦСКА, и националния отбор. След него Спасов беше и на Левски, и на националния отбор. Тези варианти стават, но по наш балкански стил веднага казват: има комбинация между клуба и федерацията. Но то по всяко време си има комбинации. (Смее се.) Моето мнение е, че трябва да бъде българин и да има много силен екип. Млади треньори у нас има и националното трябва да е над всичко, защото в повечето случаи се е делил. Който не иска, няма да играе. Без всеки може. Ако трябва да се сложи чужденец, трябва да зачертаем и тази година. Смятам, че все пак имаме шанс за класиране, защото, ако изключим Италия, може да се преборим с всяка една от другите страни. Друг е въпросът това, което дотук сме изпуснали, как ще го компенсираме.

- Появиха се информации, че в управата на ЦСКА ще влезе спортен човек. Говореше се за Любо Пенев, за Костадинов?


- Засега този въпрос не е обсъждан и не сме го коментирали. Има други по-належащи неща, които новото ръководство трябва да покрие и вече покри. Говоря във финансово отношение. Все пак се издържат три бази и техните служители.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

bacardy_breezer
14.01.2009 20:32

хахаха Пенев пак е боцкал май.....Сравнява кочината с изявени световни грандове като Юве и Юнайтед *joking*

bObae
13.01.2009 12:52

селско ви е мисленето и на двамата, че още не знаете да си напишете името келеши...айде да не си припомняме изцепките на вашите тренери..единия ходи по джапанки на мачовете, другия ви обижда, че сте наркомани..ае лескарчета оближете гз на наско раев той с кеф ще ви се надупи
само респект към димитър пенев

orlio_wins
13.01.2009 11:36

Няма база за сравнение,просто има самочувствие.Все пак не може да каже,че нямало да ни обърнат.Които много приказва = нищо не върши

markata1988
13.01.2009 11:33

Хахахах, селяка Пенев тръгнал да сравнява Юве и Юнайтед с ЦСКА *stop* *sick* Първо се научете да ритате топката като хората, пък после се съпоставяйте с истинските грандове *evil*